🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Балонът се надува

Дискретна сделка за около 10% от активите на Twitter оцени микроблогинг платформата на 4.2-4.5 млрд. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кой е Крис Сака

35-годишният бизнес ангел Крис Сака, който седи зад сделката на J.P. Morgan за активите на Twitter, се смята за една от водещите фигури в Силициевата долина. Wall Street Journal смело го наричат "може би най-влиятелния бизнесмен в САЩ в момента". Управлява портфолио от инвестиции в близо 40 стартиращи технологични фирми чрез компанията си Lowercase Capital.

Преди това Сака е оглавявал подразделението за специални проекти на Google. Смята се, че е бил в основата на инициативата за високоскоростен безжичен интернет на дълги разстояния в честотния спектър, освободени от аналоговите телевизионни канали (т.нар. бели полета).

Едва ли вече има някой, който не е чувал за Twitter. Микроблогинг платформата, която е на 9-о място в света по генериран интернет трафик, някак от само себе си се превърна в основно оръжие за сваляне на диктаторски режими. Тя позволява на своите над 200 милиона регистрирани потребители да публикуват кратки съобщения до 140 знака и през последните близо 5 години нараства експоненциално. И все пак има нещо, на което Twitter все още не може да се научи: да печели пари. Странното в случая е, че това изобщо не смущава инвеститорите, които се избиват да наливат пари в мрежата, изстрелвайки в космоса нейната пазарна оценка.

За момента бизнес моделът на компанията е обвит в почти непрогледна мъгла. До пролетта на 2010 г., в продължение на 4 години, микроблогинг мрежата се издържаше единствено и само от парите на фондове за рисково инвестиране. На практика тя не генерираше абсолютно никакви приходи. Чак през април 2010 платформата започна да продава на свои клиенти спонсорирани туитове, които да излизат на челните места при търсене в search.twitter.com. Приходите от това за миналата година обаче се оценяват на скромните 45 млн. долара. Според прогнозите Twitter едва ли ще генерира повече от 100-110 млн. долара оборот през 2011 г.

Въпреки това през изминалата седмица Twitter отново стана обект на инвестиционен интерес, който за пореден път повиши цената й. Този път компанията се оценява на сума между 4.2 и 4.5 млрд. щатски долара. Само месец по-рано се твърдеше, че микроблогинг платформата струва около 3.7 млрд. долара. Стойността й бе изчислена на базата на 200-милионната инвестиция на Kleiner Perkins през декември.

Twitter отново попадна във фокуса на вниманието в понеделник, когато Wall Street Journal и Financial Times - двата най-авторитетни икономически всекидневника, излязоха с публикации как инвестиционната банка J.P. Morgan се готви да придобие 10% от активите на микроблогинг мрежата. Евентуалната стойност на сделката е 450 млн. долара, твърдят двата вестника. Парите би трябвало да дойдат от новия фонд на банката, предназначен за развитие на дигиталната индустрия. За целта са заделени около 1.2 млрд. долара. Разговорите между J.P Morgan и Twitter продължават и няма гаранция, че ще се стигне до сделка, коментира Wall Street Journal, цитирайки свой източник, близък до преговорите.

Впоследствие обаче се оказа, че схемата на сделката може би е малко по-сложна и че вероятно J.P. Morgan не се опитват да придобиват директно дял в Twitter. Това твърди Майкъл Арингтън, главен редактор и основател на авторитетния технологичен блог TechCrunch. Според него в момента Twitter не се намират в процес на набиране на средства и не се водят разговори нито от J.P. Morgan, нито с когото и да било.

За сметка на това обаче инвестиционната банка е наляла над 1 млрд. долара във фонд, управляван от бизнес ангела Крис Сака - една от най-влиятелните фигури в Силициевата долина в момента. През последните месеци той е успял да поеме контрола над дялово участие в Twitter на стойност около 400 млн. долара, твърди TechCrunch. Фондът е придобил активи на стойност 100 млн. долара от най-големия акционер Еван Уилямс. Сака е закупил останалите дялове от Union Square Ventures и Spark Capital, инвестирали в микроблогинг мрежата в ранната фаза от развитието й.

TechCrunch твърди също така, че фондът на J.P. Morgan и Сака разполагат с още около около 700 млн. долара свободни средства. Те са предназначени за закупуване на дялове в други обещаващи технологични компании като Facebook, Groupon, Skype и Zynga. Активизацията идва в отговор на сделката между инвестиционната банка Goldman Sachs и Facebook от началото на тази година, на базата на която социална мрежа номер едно в света бе оценена на над 50 млрд. щатски долара.

Случващото се обаче засилва страховете, че може да станем свидетели на ново спукване на дотком балон, подобно на това от края на 90-те години на миналия век. Тогава свръхочакванията, които се възлагаха на компаниите в технологичния сектор, доведоха до инвестиционна лудост и последващ борсов крах, предизвикал срива на много IT гиганти.

Добрата новина е, че в настоящия момент съвременните онлайн гиганти не бързат да излязат на борсата – Facebook планира първично публично предлагане на акции през пролетта на следващата година, а Twitter – не по-рано от 2013 г. От друга страна обаче, точно това допълнително изостря апетита на инвеститорите, чиито сделки за миноритарни дялове създават усещане за нереалистични пазарни оценки на съвременните интернет гиганти. В един момент това може да се окаже опасно, особено когато става дума за компании с микроскопични приходи и неизяснен бизнес модел като Twitter...

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimiterptsvetkov avatar :-|
    uran
    • - 6
    • + 11

    Какво беше това г-н Милев, отново безконтролен бустинг на чалгажийницата "фейсбук"? - онлайн гигантът дето домакините си публикуват рецептите и дето още не е излязъл на борсата? Ами като не е на борсата то как му се определя цената бе другарю капиталист, или Адам Смит вече е остарял?

    Нередност?
  • 2
    autocolan avatar :-|
    autocolan
    • - 1
    • + 4

    2-3-4 години толкова им остават - не повече. ФБ се превръща все повече в социална "клоака" ... нивата на СПАМ там са десетократно повече. Нивата на ненужна информация 100-кратно повече от нормалният интернет.
    За туитър няма какво да говорим - нулева печалба, повече от 80% от потребителите ... участват за да спамят.

    Нередност?
  • 5
    momchi avatar :-|
    Момчил Милев
    • + 4

    До коментар [#4] от "dvemp":

    Мерси, поправено е.

    Нередност?
  • 6
    viictor avatar :-P
    Драго ми е- Драгой Европейчев
    • - 2
    • + 2

    Financial Times кога стана американски вестник,че нещо не ги следя нещата?!

    Нередност?
  • 7
    mapto avatar :-|
    mapto
    • + 2

    До коментар [#1] от "uran":

    В Лондон по спирките има надписи "Don't take it out on our staff". От този коментар не се вижда нищо хубаво. Но да пренебрегнем това и ето кратък отговор.

    Нека разгледаме определянето на цената на Туитър, защото в статията са дадени точни числа. Ако 10% бъдат закупени за 450 млн., проста екстраполация показва, че 100% ще са 4.5 млрд. Разбира се, това е само спекулация на тема каква е цената на цялата компания, но също такава спекулация са и цените, които се търгуват на борсите. Понятие като реална цена едва ли съществува. Ясно е, че в случая не може да се говори за производствена цена, а стойността на едно нещо е субективна и най-обективната оценка е това на какви цени се търгува. Без борса и ликвидност това е трудно, но начини има.

    Нередност?
  • 8
    opsss avatar :-|
    Opsss
    • - 1

    Голяма веселба! Кой ви е казал, че Туйтър и Фейсбук ще излизат на борсата? И коя борса по-точно ще се срине, когато нито една от двете компании не се листва. Има да чакате! Добре че са коментарите в Капитал за да "научиш", че цена на бизнес се определя само на борсата.

    Нередност?
Нов коментар