🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дългата киберръка на Китай

Битката между Съединените щати и Народната република за контрол на Космоса минава през виртуалното пространство

Капитал    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два космически сателита на правителството на САЩ са станали обект на атака от хакери, а извършителите по всяка вероятност са свързани с китайската армия. Спътниците са били жертва на общо четири външни намеси в периода 2007 - 2008 г., става ясно от проектодоклад на комисия към американския Конгрес, цитиран от Bloomberg Businesweek. Официално поразените сателити се използват за наблюдение на климата и за географски цели.

В доклада, който ще бъде публикуван през следващия месец, не се споменава естеството на чуждото вмешателство, но се казва, че хакерите са изпълнили всички действия, необходими за командване на сателитите, без реално да използват тази възможност. Проникването обаче дава ясна представа за опасността, която представляват киберпрестъпниците, казват от комисията.

Двата сателита, Landsat-7 и Terra AM-1, се управляват чрез частната контролна станция "Свалбард" в Норвегия, която приема и предава данни по интернет. Хакерите може да са използвали именно връзката на наземния контрол с глобалната мрежа, за да проникнат в неговата информационна система.

Няма доказателства

Комисията не обвинява директно властите в Пекин за организирането на четирите атаки, но споменава, че действията отговарят на почерка на китайските военни. Американската държавна администрация от години сочи с пръст Китай, обвинявайки го, че подкрепя хакерски нападения. Точното установяване на виновника обаче е трудно, тъй като извършителите прикриват следите си добре. Те често прекарват дейностите си през компютри на различни континенти и правят така, че нападението сякаш идва от трета страна.

В предишен доклад на същата комисия от 2009 г. се казва, че участниците в атаките говорят китайски език и имат известни връзки с нелегалната хакерска общност в САЩ. Тези връзки обаче не доказват участието на властите в Пекин, признават от комисията.

Доктрината на Китайската народоосвободителна армия обаче включва препоръки за обезвреждането на космическите системи на противника, както и наземна инфраструктура като центрове за контрол на спътници. Според доклада китайските военни смятат своите американски колеги за твърде зависими от компютрите.

Скрити мотиви

Правителството на Народната република твърдо отрича да има роля в кибернабезите. "Комисията събира недоказани истории с цел да навреди на международния образ на Китай", казва в отговор на доклада говорителят на китайското посолство във Вашингтон. Според него комисията има "скрити мотиви" за изготвянето на документа. От дипломатическата мисия посочват, че Китай също е честа жертва на киберпрестъпления.

Връзките на Пекин с нападенията върху сателитите остават недоказуеми, но съществуват данни и за други хакерски дейности с възможна китайска следа. Сред тях са операция "Нощен дракон", която предвижда атаки срещу енергийни и петролни компании, опит за проникване в Gmail пощите на американски политици, журналисти и китайски дисиденти, както и нападение срещу поддържан от САЩ сайт на религиозната група Falun Gong, която Народната република е забранила, определяйки я като "опасен култ".

Притеснение

Случаите на зловредни компютърни дейности са достигнали връхна точка от 71 661 през 2009 г. спрямо 3651 през 2001 г., съобщава пък американското министерство на отбраната. Тази година се очаква хакерските набези да достигнат 55 110, което е приблизително колкото през 2010 г. - 55 812.

Проблемът с киберсигурността се задълбочава и в други западни държави. В понеделник ръководителят на британска разузнавателна служба обяви, че правителството и индустрията в Обединеното кралство са изправени пред "притеснителен" брой атаки. Яйн Лобан, директор на Щаба за правителствени комуникации (GCHQ), казва, че тези нападения вече представляват заплаха за икономическото благосъстояние на Великобритания.

Въпросният щаб всъщност е голяма контраразузнавателна организация подобна на американската Национална агенция за сигурност, която предната линия на киберзащитата на Острова. Самият Яйн Лобан рядко прави публични изявления.

Британският външен министър Уилям Хейг пък твърди, че всеки ден правителствените системи са атакувани поне 600 пъти. Тази седмица страната е домакин на международна конференция за киберсигурност, на която ще присъстват високопоставени представители на САЩ, Китай, Русия, Индия и други правителства, както и водещи фигури от бизнеса.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 2

    Значи като се пуска вирус, чуято цел е да се разрушат центрофуги за обогатяване на уран на независима международно призната държава (говоря за Иран и Stuxnet) е война срещу тероризма, ако обаче (китайски?) хакери влязат в два спътника, без реално да навредят на работата им е тероризъм?

    Нередност?
Нов коментар