Хакери изтормозиха Stratfor и израелски граждани

Мотивите на извършителите са мъгляви

В дните около Нова година хакери изправиха на нокти стотици хиляди хора, като откраднаха личните данни на потребители на сайта на американската компания за стратегически анализи Strategic Forecasting (известна като Stratfor) и на израелски граждани, съобщават Reuters и VentureBeat, цитирани от Dnevnik.bg.

След като извършиха дръзкия пробив в системата на Stratfor, чиито клиенти са американското министерство на отбраната, правоохранителните органи и медийни организации (поради което компанията често е наричана "малкото ЦРУ"), хакери, близки до групата Anonymous, бръкнаха още по-дълбоко в раната, като публикуваха откраднатите данни на сайта за споделяне на файлове Pastebin.

Така имената, имейлите и паролите на около 860 000 потребители на сайта на Stratfor станаха публично достояние. Освен това Anonymous разкри номерата на кредитните карти на 75 000 абонати на компанията. Много от тях са хора, които работят в големи корпорации, в американските въоръжени сили и големи оръжейни компании, чиито пощенски кутии хакерите могат да заразят с имейли, съдържащи вируси по метода, известен като spear phishing.

Anonymous публикуваха съобщение, в което обясниха, че са се сдобили с информацията, понеже Stratfor не я е засекретила. В публикация, чийто автор твърди, че е член на Anonymous, се обяснява, че хакерската група е използвала данни от кредитните карти на клиенти на Stratfor, за да направи дарения "за над 1 милион долара" към различни благотворителни организации.

В резултат на атаката Stratfor свали спря достъпа до сайта си, и прекрати операциите на своите сървъри и електронни пощи за няколко дни.

"Времето за приказки свърши", гласи съобщение на Anonymous, публикувано в Pastebin. на 29 януари. "Време е да изсипем всичките 75 000 имена, адреси, номера на кредитни карти и пароли, кодирани с md5, на всеки, който някога се е регистрирал на сайта на Startfor. Забелязахте ли, че 50 000 от тези имейли завършват с .mil или .gov?".

Мотивите на Anonymous за атаката не са особено ясни. Представители на движението дадоха следното обяснение: "Целият ни живот беше сляпо ограбван и съсипван от корумпирани политици, хора от върхушката и секс-магазините, в които са се превърнали държавните агенции. Сега е време да си върнем живота".

Клиентите на Stratfor включват Bank of America, Exxon Mobil Corp, Goldman Sachs & Co, Thomson Reuters, оръжейните производители BAE Systems Plc, Boeing Co, Lockheed Martin Corp и няколко държавно финансирани лаборатории, които извършват секретни изследвания.

Пентагонът увери, че пробивът не е създал заплаха за националната сигурност.

Лични данни на израелци - новогодишен подарък за света

Няколко дни по-късно хакерската група Group-XP от Саудитска Арабия публикува лични данни на хиляди израелци, съобщи вестник Haaretz, цитиран от Dnevnik.bg. Хакерите са разбили в понеделник израелски спортен сайт и подобно на Anonymous са пренасочили данните – пълни имена, адреси, телефони, номера на лични и кредитни карти – към страницата за свободно споделяне на текст Pastebay.

Групата твърди, че е успяла да открадне данните на 400 000 души, но банките, които са издали картите, отхвърлят това твърдение. Компанията Isracard, цитирана от Reuters, отбелязва, че в публикуваните от хакерите данни има много повторения и грешки. Според Isracard е откраднатата лична информация е на не повече от 14 000 души.

Мотивите на извършителите този път изглеждат различни от тези на Anonymous. В съобщение, публикувано от хакерската група, се казва: "Решихме да направим подарък на света за Нова година – личните данни на 400 000 израелци". Според него Group-XP искали да се сдобият с данните на един милион души. В един от списъците с лична информация хакер от саудитската група твърди, че е публикувал данните на "65 ционисти", пазарували от сайта Judaism. Друг списък съдържа данните на 500 души, направили дарения на равини.

Израелските банки твърдят, че всички изтекли в интернет номера на кредитни карти са блокирани. Те обещаха да компенсират притежателите им, ако от сметките им са били изтеглени пари. Властите са започнали разследване.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamitus avatar :-|
    plamitus
    • - 1
    • + 4

    Най-големият гъдел е, че саудитски хакери са публикували номерата на банковите сметки на десетки хиляди граждани на Израел, което е върхова подигравка с "богоизбраните"..... Ако успеят да докопат и публикуват номерата на банковите сметки на ционистките организации по света, те ще надминат и Робин Худ.... Нека влагат парите в здравни фондации, за сираци и образование на деца в неравностойно положение, за заличаване на разрушенията от войните по света и други благотворителни цели с голям социален ефект.

    Нередност?
  • 2
    pc_none avatar :-?
    pc_none
    • - 1
    • + 6

    Американци, канадци, англичани, австралийци, евреи и западно европейци са бели хора - всички останали са терористи, които пречат на тези първите да си живуркат като богоизбрани. Кога ли и на тази "магия" ще и се види измамата?

    Нередност?
  • 3
    tsonkooo avatar :-P
    Тsonkooo
    • + 1

    Адреналин!

    Нередност?
  • 4
    epoc avatar :-P
    epoc

    [quote#1:"plamitus"]Най-големит гъдел е, че саудитски хакери са публикували номерата на банковите сметки на десетки хиляди граждани на Израел, което е върхова подигравка с "богоизбраните"[/quote]

    Ми да, за хакването не се искат високотехнологични и скъпи неща - това е най-веселото в ситуацията.

    Нередност?
Нов коментар