🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И Испания извади SOPA срещу пиратите

Испанското правителство също въвежда строг закон за борба с нарушаването на авторските права онлайн

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Испанското правителство прие закон срещу пиратството, който позволява на носителите на авторски права да водят ускорени дела срещу собствениците на уебсайтове, които незаконно разпространяват филмови и музикални материали, предава BBC.

Законът, който носи името "Синде"*, създава нова правителствена комисия, към която правоносителите могат да се обръщат при установено нарушение. Задължение на комисията е да разглежда случаите и когато сметне за необходимо, да прехвърли делото на съответния съдебен орган. Според новото законодателство, съдът може да накаже не само собственика на сайта, но и интернет доставчика, който е отговорен за достъпа до него.

Забележителното е, че целият процес от подаване на сигнала до крайното съдебно решение ще отнема по-малко от 10 дни, твърдят законодателите.

Също както в случая на американския еквивалентен закон Stop Online Piracy Act (SOPA), решението на испанското правителство бе приветствано от организациите за защита на авторските права и критикувано от технологичната общност и интернет активистите.

Въпреки протестите на онлайн общността, испанският парламент прие закона сравнително бързо, докато в САЩ проточилите се ожесточени дебати временно спряха процеса по одобряване на SOPA.

----

*Законът е кръстен на бившия културен министър на Испания Анхелес Гонзалес-Синде.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    siolen avatar :-|
    siolen
    • + 11

    И да не казвате че Китай е лош, защото филтрирал трафика си ... С този закон интернет доставчиците сами ще започнат да филтрирират съдържанието

    Нередност?
  • 2
    ivanzdimitrov avatar :-@
    ivanzdimitrov
    • + 7

    Ебати сопата!

    Нередност?
Нов коментар