Живот извън Матрицата

Автономните къщи без връзка с комунални услуги все повече се приближават до масовия потребител

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Природните бедствия по света напомнят на човека, че той все още е само обитател, но не и властелин на земята. Разрушителното земетресение в Япония, последвалата вълна цунами преди една година, които опустошиха източното крайбрежие на островната държава, и предизвиканата от тях ядрена авария са ярък пример за това. Катастрофата нагледно доказа колко безпомощни са човешките същества пред лицето на природните стихии.

Всичко това провокира преориентирането на азиатската държава, както и на друг световен икономически колос – Германия, по отношение на мирния атом и използването му за електроснабдяване. Аварията в АЕЦ във Фукушима обаче предизвика и още нещо - в Япония си дадоха сметка в каква степен хората са зависими от комуналната инфраструктура. Тя е изключително уязвима при екстремни природни явления, а повторното й изграждане след бедствия отнема много време и ресурси. И въпреки че японците успяха да възстановят основните пътни артерии и електроснабдителната мрежа за рекордни срокове, дебатът по темата отново излезе на дневен ред. Целият низ от трагични събития отпреди година подтикна технологичните стратези в Токио да потърсят алтернативни решения за строителството на жилищни сгради. Една от възможностите е те да се обърнат към една идея, която започва да придобива популярност в развитите страни през последните няколко години – къщи, които не са включени към електрическата и ВиК мрежа.

Екожилища

Концепцията за т.нар. off the grid сгради, или такива, на които не им е необходим достъп до инфраструктурата за комунални услуги, датира от времето преди злополучните събития в Япония. Става дума за вид "автономни" постройки, които сами си набавят необходимите ресурси, като използват възобновяеми източници на ресурси и високи технологии за по-ефективното им консумиране. Точното определение за off the grid сгради обаче се размива. Според някои те могат да са независими само от един тип комунална услуга – например сами да си произвеждат електричество. Така в тази категория може да попаднат всички сгради с инсталирани фотоволтаици (слънчеви панели), ако те покриват напълно енергийните нужди. Другата далеч по-радикална теза е, че те трябва да могат да задоволят абсолютно всички нужди на обитателите си, без да бъдат изобщо свързани с каквато и да било инфраструктура. В това число влиза и достъпът до пътища и всякаква форма на транспорт до дадено място, от което обитателите на сградата да осигуряват по някакъв начин храната. Тази концепция обаче в момента би поставила off the grid сградите в категорията научна фантастика.

Поради тази причина повечето архитекти и инженери се концентрират върху проектирането на домове, които да бъдат независими само от някои най-базови комунални услуги – електро- и водоснабдяване, отопление или газопреносна мрежа. В най-общия случай под grid се разбира електрическата мрежа.

Рекламна пауза

Преди катастрофалното японско земетресение от 2011 г. основните инициатори на подобни "зелени" идеи бяха основно технологичните компании. Например през 2010 г. Panasonic демонстрира прототип на екокъща, която пести електроенергия и използва щадящи природата материали.

Аварията във Фукушима обаче накара японците да се замислят по-сериозно по въпроса. Интересното в случая е, че най-активна по темата се оказа една... токийска рекламна агенция. В нетипичен за нея стил и в партньорство с още 20 големи компании TBWA/Hakuhodo разработи иновативна къща, която няма необходимост от връзка с традиционните комунални услуги.

В проекта участват Nissan, NEC, японската космическа агенция (JAXA) и др. Със съвместни усилия те създават малка дървена къщичка, която може да се разглобява лесно и използва електроенергия от фотоволтаична клетка и електромобила Nissan Leaf. Последното по-скоро може да се определи като рекламен трик, тъй като колата все пак първо трябва да бъде включена в електрическа мрежа, за да се зареди. Идеята обаче е интересна, ако акумулаторите на електромобила се използват като резервно захранване. Към off the grid къщата е включена и система за следене на потреблението – така тя няма да консумира повече електричество, отколкото й е необходимо.

Водоснабдяването на автономната постройка обаче повдига някои въпроси. То е базирано на две системи за пречистване на водата – едната за сладка и една за солена вода. За целта обаче сградата трябва да се намира близо до водоизточник. Други концепции за къщи извън мрежата разчитат на по-сложно изградена собствена канализационна мрежа, която съчетава дренажна система и подземна отходна яма. Тя е по-трудна за изграждане, но поне решава проблема с хигиената. Защото в проекта на TBWA/Hakuhodo въпросът с биологичните отпадъци изобщо не е засегнат.

Масови в бъдеще време

Проектът на TBWA/Hakuhodo не е единствен или уникален. Различни ентусиасти и запалени екоактивисти разработват свои варианти на къщи, които да не са зависими от публичната инфраструктура. Някои вече дори живеят в тях. Предимството е, че подобни сгради наистина не увреждат околната среда, намаляват значително вредните емисии и изобщо оставят много по-малък човешки отпечатък върху природата. Стремежът на TBWA/Hakuhodo е да популяризира идеята и да покаже, че технологиите за къщи извън мрежата стават все по-достъпни и удобни за обикновените хора. Защото допреди няколко години за изграждането на напълно независима постройка бяха нужни солидни инвестиции, както и използването на скъпи и неразпространени технологии. Все още обаче съществуват достатъчно пречки за масовото налагане на този вид постройки.

Осигуряването само на питейна вода също не е достатъчно - в нашия бит използваме канализацията за много други цели като лична хигиена, пране и т.н. Изграждането на дренажна система и собствена канализация засега е трудоемко и скъпо решение. Подобна е ситуацията с рециклирането на водата, така че тя да се използва многократно. Но цялата кампания на TBWA/Hakuhodo нагледно показва, че технологиите напредват достатъчно бързо и не е далеч времето, когато всяка къща сама ще може да си осигурява всички необходими ресурси за своите обитатели. И то без да ги лишава от лукса, на който са свикнали в големите градове.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rewind avatar :-|
    Todor Tanev
    • + 11

    Живеем в доста вълнуващи времена, когато хората най-накрая осъзнават някой фундаментални истини за съществуването си.

    Нередност?
  • 2
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 1
    • + 5

    За какво става въпрос в статията? Каравана без колела? Един мой познат живее в каравана и има слънчева батерия, с която дори и през зимата успява да си зареди акумулаторите, и повярвайте ми, не е толкова скъпо. А за канализацията се ползват стандартните септични ями.

    Някак си не си представям съвременната къща, с която сме свикнали, изведнъж да стане енергонезависима - това означава да се върнем 100 години назад, когато всеки е имал септична яма/външен кенеф и се е отоплява и готвел на дърва/въглища, имал е кладенец в двора и напълно се е самозадоволявал с продукти, или да се откажем изцяло от концепцията да преработваме сегашния дизайн, така че да ни пасне на къщата, наследена от бабите ни, с която сме свикнали.

    Изобщо трябва нещо ново и революционно. Ама или трябва петролът да стане още по-скъп, или трябва да се промени масовото съзнание.

    Нередност?
  • 3
    gost22 avatar :-|
    gost22
    • + 7

    Дори технически да е възможно, една къща да задоволява потребностите на живеещите в нея, държавата няма да го допусне. Представяте ли си, какво ще стане с обществото, ако всеки има собствена латифундия?

    Нередност?
  • 4
    rewind avatar :-|
    Todor Tanev
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "gost22":

    Според мен проекта не целѝ независимост от държавата, тук по-скоро се говори за значително намаляване последствията от човешката дейност, въпреки че в тази фаза е малко рано да се каже дали изобщо ще се постигне такъв резултат.

    Нередност?
  • 5
    flakes avatar :-|
    P.
    • + 2

    Аз мисля, че това е една от най - добрите страни на модерните и развиващите се технологии. Шанса такива неща наистина да станат реалност.

    Нередност?
Нов коментар