🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За година слънчевите мощности в България са нараснали четири пъти

Поевтиняването на компонентите изпреварва спада в преференциите и отново възбужда спекулантите

Миналата година в ЕС са инсталирани 74% от всички нови фотоволтаични централи по света
Миналата година в ЕС са инсталирани 74% от всички нови фотоволтаични централи по света
Миналата година в ЕС са инсталирани 74% от всички нови фотоволтаични централи по света    ©  JASON REED
Миналата година в ЕС са инсталирани 74% от всички нови фотоволтаични централи по света    ©  JASON REED
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общата пикова мощност на фотоволтаичните централи в България е надхвърлила 130 мегавата в края на миналата година, което е над четири пъти повече спрямо 2010 г. Към електрическата мрежа са били присъединени 100 мегавата, което означава, че 2011-а е годината с най-мащабното досега разрастване на слънчевите паркове в страната. Това показват данните за България в европейското проучване "Фотоволтаичен барометър", представено от френската организация "Обсерватория на възобновяемата енергия" (Observ'ER).

Голям интерес въпреки несигурността

До 2020 г. поне 16 на сто от крайното енергийно потребление в България трябва да се осигурява от възобновяеми източници (ВЕИ), предвиждат част от поетите екологични ангажименти към Европейския съюз. За целта до края на десетилетието трябва да заработят 303 мегавата фотоволтаични паркове, показват изчисленията в националния план за ВЕИ. Интересът обаче е значително по-голям въпреки несигурността, свързана с регулаторните промени. Наскоро министърът на икономиката Делян Добрев прогнозира, че от 1 юли 2011 г. до 1 юли тази година, когато влизат в сила новите изкупни цени на екоенергията, ще бъдат пуснати до 600 мегавата нови зелени мощности, включително и слънчеви. Проектите в начална фаза обаче са за няколко хиляди мегавата.

Малко над 26 мегавата соларни мощности са монтирани и свързани към българската мрежа през 2010 г., а през 2011 г. са добавени още 100 мегавата. Сред последните големи проекти са тези на корейската SDN (25 мегавата край Златарица и 20 мегавата край Самоводене). През март американската SunEdison представи 60-мегаватовия си парк близо до Първомай. Според "Фотоволтаичния барометър" се увеличава и производството на ток – за миналата година са генерирани 120 "слънчеви" гигаватчаса спрямо 15 през предходната година.

Европейският пазар също расте

Пазарът на фотоволтаици в Европейския съюз е най-големият в света, показва статистиката на френската експертна организация. Миналата година в общността са инсталирани 21.5 гигавата слънчеви мощности (74% от всички по света) и така са достигнали общо 51.3 гигавата. Бурното развитие обаче е за сметка на потребителите. "Нито едно правителство не е разчитало на продължаващия и ускоряващ се спад в цените на фотоволтаичните модули. Спадът напълно изпревари преференциалните изкупни цени и доведе до нов наплив на инсталации, защото инвеститорите се опитваха да извлекат максималното от разликата между тарифите и истинската цена на един фотоволтаичен киловатчас", пишат авторите на изследването.

Ниските производствени разходи в Азия свалиха до рекордни нива цените на панелите. Според данни на специализираното списание Photon средната цена на монокристалните модули спадна с 43.1% до 0.82 евро на ват през януари спрямо година по-рано. При поликристалните модули спадът е още по-голям – с 44.9% до 0.81 евро.

Любопитно е, че в Германия само изчерпването на наличните количества модули у доставчиците, което настъпва миналия декември, спира спекулативното търсене. Освен във федералната република инвеститорите са най-активни и във Франция и Испания, а в Италия пазарът направо прегрява (виж таблицата).

Според Photon водещите доставчици на компоненти са предимно азиатски. Пет от десетте най-големи компании - производители на фотоволтаични модули, са китайски (Suntech Power, JA Solar, Yingli Green Energy, Trina Solar, Haeron Solar), а две са тайвански (Motech Industries и Gintech). В класацията няма нито една европейска фирма, попадат само още две американски – First Solar и Sunpower, и една канадска – Canadian Solar.

Топ 5 на държавите в ЕС по соларни централи
 Общо мощности (към 2011 г. в MWp)Ръст спрямо 2010 г. (%)
Германия
 
24 875
 
43.2
 
Италия
 
12 763
 
266.4
 
Испания
 
4214
 
9.2
 
Франция
 
2831
 
136.5
 
Чехия
 
1959
 
0
Източник: Photovoltaic Barometer

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abadobata avatar :-|
    Distributed
    • - 4
    • + 12

    Тази година ги намаляват наполвина, догодина ги махат и на практика ВЕИ ще да най-евтиния вариянт за добив на ток.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 2
    • + 2

    Хе хе Енергетиката на България приемния ми изпитен въпрос в УНСС,и план в една от фирмите в които за жалост не можах да намеря комуникация с високо ниво на работа са не са за моите възможности:)

    Нередност?
  • 3
    stf avatar :-|
    Стефанов
    • - 3
    • + 15

    Най-добрия вариант е да се провеждат търгове и който предложи най-ниска цена на енергията той да строи такива паркове.
    Пазарен принцип, това е истината! Иначе само се насърчават корупция и далавери.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 3

    Освен фотоволтаиците има и други технологии за използване на слънчевата светлина.... в енергетиката......
    А освен това са добра възможност за дребния местен капиталист да навлезе в енергетиката в областта на генериращите мощности (проектите са относително евтини) .... просто казано да събере капитал за проекта.....
    За сведение на посрещачите, това го дължим на Китай, който успя да развие технологиите и производството и да залее Света с евтина продукция......

    Нередност?
  • 5
    abadobata avatar :-?
    Distributed
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#4] от "boby1945":

    Пак бих ви корегирал. НЕМЦИТЕ успяха да развият технологиите и производството и продадоха на Китай фабрики и поточни линии, т.нар. PV equipment, фирми като Schmidt, Centroterm, Roth & Rau и т.н. произвеждат и разработват технологиите за производство на фотоволтаични модули.

    Ето например. BYD наскоро обявиха, че смятат да увеличат годишното производство на фотоволтаици от 750 MWp в момента на 5 GWp през 2016та и да автоматизират напълно процеса:

    http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/chinas-byd-targets-5-gw-pv-module-capacity-mass-energy-storage-production_100006792/#axzz1v2Uq8HQ7

    Вътре четем:

    While its lines are currently 70 percent automated, it intends to switch to 100 percent automation in the next few weeks. The equipment, from Schmidt, is already set up in a 2,500 square meter production area, and waiting to go.

    Въпросните Schmidt всъщност са изобретили машините и ги продават на китайците.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 11
    • + 1

    До коментар [#5] от "Distributed":
    Немците на две магарета сено не могат да разделят (историята с прасенцата например)....

    Ако можеха, щяха те да продават крайният продукт, а не китайците..... САЩ се принуждава да въвежда мита и санкции за вноса на китайски слънчеви инсталации и то с половин уста...

    Нередност?
  • 7
    abadobata avatar :-|
    Distributed
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#6] от "boby1945":

    Фактите остават:

    Евтините китайски модули се произвеждат от машини Made in Germany.

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 12
    • + 1

    До коментар [#7] от "Distributed": Важните факти при едно производство, са къде остава ПРИНАДЕНАТА СТОЙНОСТ от него, в случая той остава в Китай, защото швабетата са некадърни да организират конкурентно производство в Германия..... Това са фактите....
    А машини, машини всеки може да си купи от всякъде..... купуват се един път :-)

    Нередност?
  • 9
    abadobata avatar :-|
    Distributed
    • + 12

    До коментар [#8] от "boby1945":

    И въпреки това на машините в Китай е написано "Made in Germany", което противоречи на първоначалната ви теза:

    [quote#4:"boby1945"] това го дължим на Китай, който успя да развие технологиите и производството и да залее Света с евтина продукция...... [/quote]

    [quote#8:"boby1945"]А машини, машини всеки може да си купи от всякъде..... купуват се един път :-) [/quote]

    ХА ХА Х АХ А ХА Точно тези конкретни машини не се продават на всякъде, защото само определени (германски) фирми ги произвеждат, а и за да си конкурентен трябва винаги да си купуваш най-новите германски машини, защото те са по-добри, по-ефективни, произвежда по-добра продукция и т.н.

    Немеца не е спрял да произвежда и подобрява машините си ;)

    Нередност?
  • 10
    chechata avatar :-|
    Checha
    • + 4

    В по-горния спор се пропуска основната причина Китай да е лидер на пазара на фотоволтаици - сериозни държавни субсидии за производителите. Философията в Европа е друга - субсидира се цената на енергията, но не и производителя на оборудването. От китайските субсидии губят най-вече американските компании, които имат сериозни инвестиции в производствени мощности. Все пак, пазарът е много динамичен и с навлизането на новите фотоволтаични технологии са възможни бързи и ирадиклани размествания.

    Нередност?
Нов коментар