Технологичните тенденции на CES 2013

Най-голямото изложение за потребителска електроника задава посоката на индустрията за годината

Преносимият компютър на компанията Kopin е предназначен за пожарникари и им помага в критични ситуации.
Преносимият компютър на компанията Kopin е предназначен за пожарникари и им помага в критични ситуации.
Преносимият компютър на компанията Kopin е предназначен за пожарникари и им помага в критични ситуации.    ©  Reuters
Преносимият компютър на компанията Kopin е предназначен за пожарникари и им помага в критични ситуации.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изложението CES 2013 в Лас Вегас и тази година се опитва да зададе посоката на развитие на технологиите през следващите 12 месеца. Този път обаче се появиха критики, че постепенно CES губи своята водеща роля и се превръща повече в шоу, отколкото в задаващо тона събитие.

Мат Бюкянън, коментатор на популярното онлайн издание BuzzFeed, обяви, че CES постепенно отслабва позициите си поради увеличаването на популярността на софтуера над хардуера. Освен това все повече компании вече разчитат на интернет и социалните мрежи да разпространяват новините за новите им продукти, а не толкова на изложения и конференции, смята още Бюкянън.

Въпреки това над 3000 компании из залите на CES 2013 продължават да се надпреварват за всяка секунда внимание и да демонстрират хиляди нови продукти и стотици концептуални разработки. Tова е достатъчно да вдигне завесата около технологиите и идеите, които според компаниите ще бъдат в светлините на прожекторите през 2013 г.

Повишаване на интелекта

Насоката на развитие на технологиите може да бъде определена с една дума - "поумняване". Революцията на смартфоните например вдъхнови цяло ново поколение устройства, които се възползват от умните телефони и "поумняват" благодарение на тях.

Из щандовете на CES могат да се забележат най-разнообразни предмети, които могат да се свържат със смартфон. От хладилници и перални машини, през системи за сигурност и дори до домашни кантари. Всички те използват допълнителни приложения, чрез които могат да се контролират или позволяват използването на информацията по най-различни начини. Често думата "smart" присъства някъде в името или описанието им.

Големите телевизори също отново привличат вниманието към себе си. Този път водещата технология е Ultra HD. Това е четири пъти по-голяма резолюция на картината спрямо Full HD, което води до чувствително увеличаване на качеството на изображението при големите панели. Разбира се, smart функционалността вече се смята за задължителна във всеки подобен телевизор.

Персоналният компютър също се променя. Първите примери за неговото бъдеще могат да бъдат забелязани на щанда на мобилния оператор Verizon. Там беше демонстриран компютърът на компанията Kopin, който е предназначен за помагане на пожарникарите в критични ситуации. Устройството има две камери, които могат да предават инфрачервена и обикновена картина в реално време.

Освен това то използва сензори, които позволяват да се контролира с глас и жестове. По този начин то не пречи на работата на човека. Според Kopin подобни компютри могат да намерят приложение в най-различни професии, където да помогнат за увеличаване на продуктивността.

Умни автомобили

Автомобилите също попадат в полезрението на технологичните компании, като нуждаещи се от "поумняване". Възможности като диагностика чрез мобилно устройство, активиране на конкретни функции на автомобила от разстояние, сигурност или просто стрийминг на музика от устройството до стерео системата ще стават все по-търсени.

Поне така прогнозират от Sprint Velocity, които дори разработват цялостна операционна система, която да се инсталира в автомобила и да придобива контрол над него. Според компанията използването на единна софтуерна платформа ще помогне за по-лесното и бързо навлизане на тези технологии.

Един от първите автомобилни производители, които вече използват платформата на Sprint Velocity в новите си модели, е Chrysler. Компанията Machina Research пък прогнозира, че до 2020 г. 90% от новите автомобили ще имат подобна платформа.

WiFi технологиите също ще се използват от автомобилите. Предвижда се колите да имат собствени безжични мрежи, които да предоставят както достъп до интернет, така и възможност за контролиране на функциите им от мобилните устройства.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    v_iliev avatar :-P
    V.Iliev
    • + 19

    Колко много нови потребности ми се появиха, за които дори не съм подозирал!

    Нередност?
  • 2
    sylvia458 avatar :-|
    Sylvia
    • - 1
    • + 2

    Много обичам когато дойде време за изложението CES 2013

    Нередност?
Нов коментар