Новите морски топове

Електромагнитните оръжия може да преобърнат представата ни за военноморските сили

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Големите оръдия в съвременните военноморски сили постепенно се превърнаха в отживелица. Особено след като линейните кораби започнаха да отстъпват място на самолетоносачите и оборудваните с ракети разрушители и фрегати. В момента бойните кораби притежават едно или две едрокалибрени оръдия до 130 мм, които комбинират в себе си ударна мощ и добра скорострелност. Което е нищо в сравнение с Втората световна война, когато основното въоръжение включваше над 380 мм оръдия.  Всичко може да се промени с електромагнитното оръдие (по-популярно в научната фантастика като Railgun), след като през последните години ВМС на САЩ разработват действащ прототип.

Появата му във въоръжение може изцяло да преобърне концепцията за морски бой. Технологията работи, но няколко ограничения пречеха на американските военни да започнат изпитанията на новото оръдие на истински боен кораб. Постепенно проблемите като че ли започват да се изчистват и скоро Пентагонът ще започне реални тестове от морски плавателен съд.

През февруари електромагнитното оръдие направи своя публичен дебют на изложението Naval Future Force Science and Technology EXPO. Месец по-късно бяха обявени и плановете за реални тестове на оръжието на боен кораб, както и потенциалната му интеграция с третия разрушител клас Zumwalt, построен по технологията стелт.

Хиперзвуковият снаряд

Любителите на научна фантастика и геймърите са чували за Railgun от сериалите Stargate или поредицата компютърни игри Quake. Това е устройство, което използва електромагнитните сили да ускори даден снаряд до много по-висока скорост, отколкото ако се използват традиционните химически възпламенителни вещества при огнестрелните оръжия и оръдия.

Състои се от две метални релси (откъдето идва и името), разположени успоредно една на друга с малко пространство между тях. След като се пусне електроенергия по тях, те започват да излъчват мощно електромагнитно поле, което генерира сила, която изтласква разположения в специална арматура между тях проектил. Чрез тази концепция ВМС на САЩ се опитват да създадат оръжие, което да изстрелва метални или подсилени снаряди с хиперзвукова скорост. И успяват. Първите прототипи на оръдието показват обещаващи резултати. Електромагнитните сили съумяват да изстрелят проектила със скорост от 7 Мах-а, или седем пъти по-бързо от скоростта на звука. Така той може да поразява цели с висока точност на близо 160 км разстояние. Настоящите 127 мм бордови оръдия MK 45, с които са оборудвани повечето разрушители и ракетни крайцери на американския флот, имат обхват от едва 24 км. Новото устройство може да произвежда до десет изстрела в минута.

Заради голямото ускорение проектила ще разполага с огромна кинетична енергия, която елиминира нуждата от експлозив, за да се унищожи дадената цел. 

Двете страни на медала

Едно от предимствата на новото оръжие е, че стандартният снаряд не изисква взривно вещество и разчита на кинетичната енергия. Това го прави по-компактен, лек, лесен за транспортиране и най-важното – по-евтин.

Друго предимство на електромагнитното оръдие е, че може да бъде съвместимо с разнообразни проектили. Така то ще може да изстрелва както 127мм снаряди предназначени за MK 45, така и по-новите 155 мм, които се подготвят за новите оръдия на разрушителите от клас Zumwalt. При тях особено значение имат и управляемите високоточни проектили LRLAP.

ВМС на САЩ планират да тестват своята нова система на борда на скоростния десантен кораб USS Millinocket клас JHSV Spearhead. Но активно се обсъжда възможността, ако изпитанията са успешни, командването на флота да може да интегрира оръжието на третия разрушител клас Zumwalt, който тепърва се проектира.

Не всичко обаче е гладко пред новата артилерийска система. Има няколко големи предизвикателства пред приемането й на въоръжение. Първото е, че за момента електромагнитното оръдие е доста голямо. Дължината на релсите например е 10 метра. В момента няма боен кораб във флота на САЩ, който да интегрира railgun-а, без да се налага тотална реконструкция на плавателния съд и системите му. Дори тестовете на USS Millinocket ще се правят след значителни промени, а корабът е избран най-вече заради големите му размери и наличието на значителна хеликоптерна площадка, на която да може да бъде инсталирано оръдието.  Трудно е и интегрирането на новото оръжие с настоящите системи за насочване и целеуказване, тъй като не се знае как ще си комуникират помежду си.

Режим на тока

Най-големият проблем обаче остава електрозахранването. Повечето кораби имат не повече от 9 мегавата капацитет, който могат да отделят, а за новата система са необходими цели 25 мегавата. Всъщност именно тук се намесва разрушителят от клас Zumwalt. Той е единственият в момента боен кораб, който разполага с мощна енергийна установка, която да има капацитет да захрани електромагнитното оръдие. Неговите електрически турбинни двигатели генерират мощ от 78 мегавата. Но дори и с тях електромагнитното оръдие ще запълни близо една трета от капацитета им. Което е проблем, защото може да се наложи своеобразен режим на тока, или изключване на доста системи, когато се стреля с него, за да може да има достатъчно енергия.

Предвиденото въоръжение за Zumwalt са две 155 мм гладкоцевни оръдия, като всяко от тях се нуждае от 800 киловата енергия, за да функционира. Така че дори и да бъдат премахнати, спестената енергия няма да е достатъчна, за да се инсталира railgun на тяхно място. "Започнахме реални инженерни проучвания, за да видим дали подобно действие ще бъде възможно", коментира вицеадмирал Уилям Хиларайдс, цитиран от NavyTimes. "Всичко е въпрос на физика. Трябва да премахнем нещо, за да може да инсталираме нещо ново."

Независимо дали американските ВМС успеят да инсталират електромагнитно оръдие, самият проект по разрушителите Zumwalt ще излезе доста солен. Предвидени са едва три кораба, като първият вече беше пуснат на вода и се очаква да влезе официално на въоръжение през следващата година, докато последният ще бъде завършен през 2018 г. Общата цена на проекта е внушителните 22 млрд. долара.

Ако обаче флотът на САЩ успее да инсталира на единия разрушител електромагнитно оръдие, това може да се окаже повратна точка във военноморското дело. Подобна система позволява прецизен и мощен огън с артилерийска система отвъд хоризонта. Това в комбинация със самонасочващи се снаряди я прави много ефективна, точна и евтина алтернатива на сегашните далекобойни ракети "повърхност-повърхност".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 84
    • + 12

    Поредна демонстрация на US безумие. Милиарди $ за орьжия,а 3/4 от населението им е пенсионери и бедни...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • - 8
    • + 85

    До коментар [#1] от "D-r D":

    "3/4 от населението им е пенсионери и бедни... "

    Безумно твърдение на безумен човек.

    Нередност?
  • 3
    vorbis avatar :-|
    vorbis
    • - 4
    • + 47

    Ако това оръжие не беше американско, а руско, тогава щеше да се бори за мир не само на територията на най-голямата държава (федерация), но и на Кримския п-в. Щеше да защитава мирните отцепници от фашистките агресори.

    Но само с добив и продажба на природни ресурси не става. Трябва мозъчните клетки да се впрегнат да мислят, а не да бъдат унищожавани ежедневно с водка и сельодка.

    Нередност?
  • 4
    nickem avatar :-|
    Nikolay Manolov
    • + 4

    Zumwalt разрушителите са история и ще бъдат заменени от Arleigh Burke flight III. Но иначе да, технологията я има от десетилетия, няма ток обаче. Във всеки случай, това е бъдещето.

    Нередност?
  • 5
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 10
    • + 2

    До коментар [#3] от "vorbis":

    Много си прав, че мозъчни клетки трябват. С 18 трилиона вътрешен дълг и нарастващ, много клетки ще трябват.

    Нередност?
  • 6
    vorbis avatar :-|
    vorbis
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#5] от "petkata1":

    За американския дълг не се притеснявайте. Докато има хора, които вярват на хартийки (нямащи златно обезпечение, покритие), всичко е наред.

    Нередност?
  • 7
    lnz11430458 avatar :-|
    lnz11430458
    • + 1

    Само атомен кораб може да бъде оборудван с това чудо.

    Нередност?
Нов коментар