🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"София тех парк" сключи договори за оборудване за 12 лаборатории

Договорите са за 6 млн. лв и са част от общ бюджет от над 20 млн.лв. за подготовка на технологичния център

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Божидар Лукарски заедно със собственика на Walltopia Ивайло Пенчев направиха първата копка на Collider Activity Center през декември 2014г.
Президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Божидар Лукарски заедно със собственика на Walltopia Ивайло Пенчев направиха първата копка на Collider Activity Center през декември 2014г.
Президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Божидар Лукарски заедно със собственика на Walltopia Ивайло Пенчев направиха първата копка на Collider Activity Center през декември 2014г.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Божидар Лукарски заедно със собственика на Walltopia Ивайло Пенчев направиха първата копка на Collider Activity Center през декември 2014г.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последните няколко дни "София тех парк" подписа договори за над шест милиона лева за оборудване на лабораториите в бъдещия технологичен център. Изпълнителите по поръчките ще имат между два и пет месеца да произведат и доставят оборудването (виж таблицата). Подписаните договори са част от общата инвестиция от около 22 млн.лв. за оборудване и обзавеждане на бъдещия технологичен хъб. Преди година тръгна и обществената поръчка за проектиране и изграждане на лабораториите на парка, което струва 10.4 млн. лв. и се изпълнява от обединението "Телекомплект - Тилев Архитекти".

Изграждането на "София тех парк" върви със забавяне, защото някои от търговете от миналата година бяха обжалвани. Голяма част от обществените поръчки обаче трябва да приключат преди края на годината, обясни пред "Капитал Daily" изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова. Технологичният парк се финансира от Оперативна програма "Конкурентоспособност", чиито първи програмен период изтича след месеци. 

Какви лаборатории ще има

От подписаните наскоро договори се вижда, че предстои оборудването на invitro лаборатория за оценка на биологичната активност и токсичност, лаборатория за разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми, лаборатория за екстракции на природни продукти и синтез на биоактивни съединения, лаборатория по биоинформатика , както и лаборатория "Интелигентни комуникационни системи". В "София тех парк" ще има общо 12 лаборатории, а оборудването им е разделено на множество обществени поръчки, които в момента са на различна фаза. 

"В момента имаме писма за намерение от заинтересовани компании. Правили сме и редица срещи с чужди изследователски екипи, с които сме подпидали обща рамка за бъдещи действия, а през втората половина на тази година всичко това ще бъде конкретизирано" обяснява Елица Панайотова относно конкретните дейности, които ще се случват в парка.

Завършеният технологичен център ще бъде управляван от консорциум между "София тех парк", три университета (Медицинският, Техническият и Софийският) и Българската академия на науките. "Собствеността върху инфраструктурата остава в "София тех парк", а човешките ресурси остават при научните институции. Те реално ще са хората, които ще управляват лабораториите и ще работят с фирми и по проекти," обяснява изпълнителният директор Панайотова. До края на годината екипите, които ръководят различните пространства, ще започнат да подготвят и конкретни проекти, включително такива, с които да се кандидаства за финансиране.

Докъде е проектът

Панайотова не иска да се ангажира с точни дати, казва че през септември ще е ясно кое кога ще бъде изцяло готово. "Вече обаче подготвяме график на събитията, които ще се случват в иновационния форум на "София тех парк"," допълни тя. Това е мястото за събития, свързани с технологии и иновации. Иновационният форум ще се помещава на мястото на бивша военна столова, която е съборена и се преизгражда. Проектът струва 4.5 млн.лв., изпълнява се от "Монолит София" АД и трябва да приключи в края на годината. 

В "София тех парк" ще се намира и т.нар. Collider Activity Center - голям спортен център на компанията за производство на катерачески стени Walltopiа. Грубият строеж на сградата трябва да е готов до края на годината, а цялостното изпълнение на проекта ще приключи през 2016г. 

  

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tademan avatar :-@
    Tademan
    • - 7
    • + 2

    И движението по Цариградско щосе и на кръговото долу ще спре съвсем в пиковите часове...

    Нередност?
  • 2
    tademan avatar :-?
    Tademan
    • - 1
    • + 2

    'па, да бехте написалЕ и поне една причина да се съмнявате в горното твърдение?
    Не стига, че държавата(т.е. данъкоплатците) плати на военните да освободят терена, а после ще ми се прави някой на голям бизнесмен.
    Тех парк-хубава идея, ама да го беше направил примерно след кв.Орландовци на поляните - има хубав път и е на 8 мин. път от Сточна гара, ама главните архитекти и Со. не мислят като мен!
    Заслужаваме си управниците!

    Нередност?
  • 3
    demos avatar :-|
    demos
    • - 2
    • + 5

    Успех, на"София тех парк",добре е,че държавата има визия за него.

    Нередност?
Нов коментар