🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"София тех парк" избра първите изпълнители за два обекта

Шест кандидата заявиха участие за нова поръчка на стойност 11.5 млн. лв.

Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София тех парк"
Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София тех парк"
Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София тех парк"    ©  Цветелина Белутова
Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София тех парк"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сдружение "Соф тех парк" ("Адванс 2002" и "Нивел") и "Монолит София" са избраните изпълнители за проектиране и изграждане на два обекта от бъдещия технологичен парк в столицата. Това съобщиха за "Капитал Daily" от държавното дружество "София тех парк". "Адванс 2002" и "Нивел" спечелиха поръчката за изграждане на бизнес инкубатор с цена от 9 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност от 9.2 млн. За строителството на друга сграда на територията на парка "Монолит София" предложи 4.5 млн. лв., което е с близо един милион по-малко от индикативната стойност на поръчката. Интерес към двете обществени поръчки бяха заявили общо 26 компании и обединения, като до подаване на ценови оферти комисията допусна почти половината от тях.

В сряда държавното дружество отвори и офертите с участниците за поредната голяма поръчка за проектиране и строителство на лаборатории и офиси на стойност 11.5 млн. лв. без ДДС. В процедурата заявиха участие шест кандидата (виж карето), които участват и в други търгове за инфраструктурата на "София тех парк". През следващите седмици комисията ще прегледа документите и ще оцени техническите предложения на всеки участник, от които ще зависи и допускането им до отварянето на ценовите офери.

По-по-най

Изборът на изпълнители е станал според най-изгодната оферта, като изчислението за определяне на победителя става по сложна формула на базата на оценките от няколко технически показателя, срок за изпълнение с крайна дата до 30 септември 2015 г. и цена с тежест 50%. Класираните на първо място участници са получили най-високи оценки за техническо изпълнение и време, като "Монолит София" е оферирал и най-ниска стойност за изграждане на сградата. Това постави компанията на първо място в състезанието, следвана от "Телекомплект" и "Трейс груп холд". Ценовото предложение на сдружение "Соф тех парк" беше сред трите най-високи в търга за бизнес инкубатора. Сред седемте кандидата, които успяха да достигнат до отварянето на ценовите оферти, беше и обединение "Бъдеще за иновативния бизнес" ("Трейс груп холд", "Планекс", "Иво Петров архитекти"). То предложи най-ниска цена за строителство, но получи по-малко точки от победителя. Близък резултат имаха и "Универсал строй консулт" с второто най-ниско ценово предложение.

Сега тече двуседмичен срок, в който останалите кандидати имат право да обжалват избора на изпълнители пред Комисията за защита на конкуренцията. В случай че това се случи и антимонополният регулатор реши да уважи жалбите, може да се стигне и до преразглеждане на документите за подбор. Това е важен фактор, тъй като строителните работи трябва да приключат в определен срок.

Технологичните елементи от парка

Според проекта изграждането на бизнес инкубатора предвижда части от обекта да се отдават под наем на компании и екипи от ИТ сектора. В допълнение ще има и зали за срещи, заведение за бързо хранене, банков офис и места за настаняване за нощувки за работещи в технологичния парк. В многофункционалната зала, която ще се превърне в иновационен форум, ще се провеждат конференции, срещи и събития, като общият капацитет на залите е 1000 души.

Сградите с лаборатории и офиси ще бъдат с площ 13 хил. кв.м, където ще бъдат разположени 10 лаборатории (по биотехнологии, киберсигурност, облачни компютърни технологии, прототипиране, биоинформатика и др.) и малките и средните фирми.

Общият бюджет на проекта е 100 млн. лв., които са отпуснати по оперативна програма "Конкурентоспособност". Сумата на разпредeлените средства до момента, за които има подписани договори или се избират изпълнители, е около 70 млн. лв. Очаква се изграждането на обектите от парка, който ще се намира на 4-ти километър, в част от военния парцел между новата зала "Армеец" и ИПК "Родина", да започнат през тази година. Преди това теренът трябва да бъде разчистен от бившите казарми, което по план трябва да стане до края на лятото на тази година. Компанията за тази дейност вече е избрана - "Ростер", като стойността на договора е 2.4 млн. лв. без ДДС.

Кандидатите за строителство на офиси и лаборатории

Обединение "Телекомплект – Тилев архитекти" ("Телекомплект", "Тилев архитекти")

"ТП Строй" ("Техноекспортстрой", "Понсстройинженеринг", "АДМ Студио")

Обединение "София 2014" ("Главболгарстрой", "Геострой")

Консорциум "Щрабаг София тех парк"("Щрабаг", "Strabag AG", Австрия)

Обединение "Кордел АТМ Форум София" ("АТМ", "Кордел България")

Консорциум "ССС Лаборатории и офиси" ("Сиенит", "Сиенит строителна група", "Ателие Серафимов – Архитекти")
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 12

    И сега, по дългогодишна желязна и неотменима традиция, даваме начало на сезона на обжалванията. Пари и такси не струва, а на юристконсулта така или иначе му тече заплатата...Така че, готови - старт! Който не обжалва, си признава, че не няма акъла да размотава колегите 6 месеца! Слаба ракия е!

    Нередност?
  • 2
    innsomnia avatar :-|
    innsomnia
    • - 1
    • + 6

    Така, кой взел, кой дал, не ме интересува. Хубаво е, че се строи, НО защо пак в София бе хора. Тука се пръскаме по шевовете...ех тия пусти пари. Вместо да се направи подобен парк в друг град, където да се привлече работна ръка и да се подобри живота и икономиката, не, дайте пак в София...елате миекашти бъдещи колеги, няма проблем. Нека селото официално се пренесе в София, нека опустеят другите градове.

    Нередност?
  • 3
    midilev avatar :-|
    Марин Мидилев
    • + 1

    Каруцата е пред коня-какви ли технологии ще се правят!? Май това е луксозен капан за мишки!

    Нередност?
  • 4
    krassimirchik avatar :-|
    Krassimir Kostadinov
    • - 1
    • + 1

    Безумно потрошени пари. За 5-6 милиона Евро може да се изгради цял портфейл от поне 10-15 малки софтуерни компании, или 2-3 в биотехнологиите. Сега и веднага, не след години. Ако е за сграда, толкова ли не можаха да разкарат някоя държавна агенция?

    Нередност?
  • 5
    irons avatar :-|
    irons

    Елементарен инвестиционен въпрос - при наличието на толкова много празни офис-сгради, кой ще отиде там? Да, ще кажете "амо това е бизнес-инкубатор!" "Булшит", би ви отвърнал някой американец. Елементарно, ИТ компания избира Техно-парка при наем 8 евро/м2, но веднага след това поне трима закъсали собственици на празни офис-сгради ще подбият офертата. А наемите на тех-парка не могат да падат безкрайно, търси се възвръщаемост, нали?

    Нямам нищо против това начинание, но още му е рано, не му е дошло времето. Друг гъделичкащ довод - държавата не е добър инвеститор, предприемач и стопанин, в това вече сме се убедили, може би!

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    До коментар [#5] от "irons":

    Разликата е, че ако някоя фирма измисли нещо като за пред хора, в обикновения случай ще върви репортаж "Министърът на икономиката посети фирма Х, с. Мировяне, където се запозна с....", а в нашия случай: "Посети Тех-парк София, в който дейност развиват ... фирми, сред които фирма Х". Според мен, основно е това.

    Коментираше се и още нещо полезно, което сега по архитектурното задание не виждам да се споменава повече: да се направи нещо като стария Пионерски дворец, където децата да ходят на кръжоци по техника, с всичките му измервателни уреди, фарадееви кафези, трептящи кръгове и пр. приложна физика.

    Нередност?
Нов коментар