Мрак над Европа

В някои части от Стария континент, слънцето остана скрито за рекорден брой дни

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Москва принципно не е препоръчително място за прекарване на зимата. Температурите в руската столица обикновено не минават над нулата дълги седмици преди и след Нова година. Но към тези несгоди тази година се добави и нова - Москва остана буквално на тъмно. Според метеорологичните данни през последния месец на 2017 г. в града е имало едва 6 (шест) минути директна слънчева светлина. През останалото време московските улици са останали покрити под облаци или мъгла, което е необичайно дори за там - средно Москва получава около 18 часа слънце през декември. Причината, твърдят метеоролози, може да се крие в движението на топли маси от Атлантика, които се превръщат в тежки облаци.

Московчани не са сами в тази си мъка. Западна Европа също, изглежда, е останала разлюбена от слънцето тези дни. Брюксел например е получил едва 10 часа и половина слънце за декември. Белгийският кралски институт е обявил месеца за "най-тъмния от 1887 г." насам, когато са започнали замерванията. Белгийската столица, разбира се, също не е пример за особено слънчев град, което сигурно е помогнало на местните да поемат удара стоически.

Французите обаче бяха съкрушени. Северна Франция също беше изоставена от звездата на Слънчевата система, което доведе до заглавия като "Умря ли слънцето" в локалния вестник на Лил. През първата половина на януари градът е получил малко над 2 часа съвкупна слънчева светлина. Това е сравнено със средна стойност от над 61 часа за този месец в града. Ситуацията е същата обаче в доста голяма част от Франция, включително в Париж, който е получил едва 10 часа директна слънчева светлина за първите 15 дни на този месец. Гренобъл, Орлеан, Бордо и дори обичайно слънчевата Марсилия също са получили много по-малко пряка светлина от обичайно.

Това доведе до съвети към местните жители как да се справят с тъмнината - нещо, в което Северна Европа отдавна е тренирана. Един от вариантите е например покупката на специални лампи, които имитират слънчевата светлина и могат да ви облъчват няколко пъти на ден.

В България ситуацията далеч не е толкова драматична. През декември, пише в бюлетина на НИМХ на БАН, ясните дни са били около и над нормата. Измерванията показват например, че в София половината дни са били с над 2 часа дневно слънце (колкото според изследванията е минималното здравословно количество за човешкото тяло), а едва в 9 дни е нямало никакво слънце. За първата половина на януари общите часове слънце са били 29 за столицата и 25 за Плевен, но 42 за Пловдив и цели 47 за Сандански. Това между другото подсказва, че и София попада в тенденцията за по-малко от очакваната светлина, защото средната стойност за целия януари е над 70 часа.

Все още няма коментари
Нов коментар