Бъдещето си има име: 5G

Бъдещето на свързаните технологии и 5G ще бъде сред основните теми на тазгодишната конференция Digitalk

При 5G мрежите, скоростта на интернет може да бъде с от 50 до 100 пъти по-висока, отколкото при сегашните 4G мрежи
При 5G мрежите, скоростта на интернет може да бъде с от 50 до 100 пъти по-висока, отколкото при сегашните 4G мрежи
При 5G мрежите, скоростта на интернет може да бъде с от 50 до 100 пъти по-висока, отколкото при сегашните 4G мрежи    ©  Надежда Чипева
При 5G мрежите, скоростта на интернет може да бъде с от 50 до 100 пъти по-висока, отколкото при сегашните 4G мрежи    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не беше много отдавна времето, в което всички големи телекоми в България се хвалеха с новата си 4G мрежа, позволяваща високи скорости на мобилен интернет в страната. Докато все още се радваме на тези бързи услуги обаче, идва времето на глобално ниво и за следващото поколение – 5G, което след няколко години трябва да донесе със себе си не просто по-високи скорости, но и много по-високо ниво на свързване на всичко около нас – от телефоните до кухненските електроуреди. Дискусията за 5G отново излезе на преден план през този месец, след като американските власти спряха сделката за 117 млрд. долара между Broadcom и Qualcomm. Причината: купуването на Qualcomm се оказа въпрос от национална сигурност, тъй като преминаването на компанията в чужди ръце означава, че САЩ ще загубят един от най-големите си козове в надпреварата за работеща 5G мрежа. Развитието на технологията ще бъде сред основните теми на конференцията Digitalk 2018, организирана от "Капитал" и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ, която ще се проведе на 31 май и 1 юни в Sofia Event Center.

Какво е 5G

Тъй наречените 5G мрежи, които все още са в тестова фаза, ще разчитат на по-гъсти сигнали през по-малки антени и облачни решения, за да могат да доставят от 50 до 100 пъти по-високи скорости, отколкото днешните 4G мрежи. Така 5G обещава да е от първостепенна важност за изграждането на инфраструктурата на редица индустрии. Според данните на световната търговска група GSMA до 2025 г. 1.2 млрд. души ще имат достъп до 5G мрежи. Преминаването към тези решения обещава не само промени в мобилните услуги, предоставяни на потребителите, но и създаването на нови бизнес модели, както и възможни проблеми за държавите и индустриите, които не успеят да инвестират умно през преходния период.

За разлика от предишните еволюции на технологията – 2G в началото на 90-те години на миналия век, 3G в началото на хилядолетието и 4G преди по-малко от десетилетие – новите стандарти на 5G мрежата ще доведат не само до по-бързи скорости на прехвърляне на данни, но също така и ще позволят свързването на всякакви джаджи, включително и коли, електроуреди и огромни земеделски машини.

Накратко, 5G трябва да бъде революция не само за потребителските услуги, но и за цели индустрии, което е и причината САЩ да бъдат толкова предпазливи при опитите за раздяла с някои от най-големите играчи в сектора. Според Комитета по външни инвестиции на страната купуването на Qualcomm от страна на Broadcom ще даде огромно предимство на китайските производители на оборудване за мрежи пред американските.

Навлизането на 5G услуги ще отвори и много междинни пазари, на които да играят и повече играчи от света на хардуера, софтуера и полупроводниците. Повечето от тях работят в Азия, което е проблем за желанието на Силициевата долина в САЩ да продължи да доминира технологичния сектор.

Кои са големите играчи

Пред технологичния сектор има доста дълъг път, преди да се сбъднат всички тези мечти за свръхбърз интернет, който ще позволи свалянето на филми във високо качество за секунди, както и свръхсвързаността на всичко, която (може би) ще позволява на потребителя да се обади на тостера си, за да препече филийки.

На първо време мобилните оператори ще трябва да купят и внедрят ново оборудване, специално направено за 5G мрежи. Такъв хардуер в момента се тества и след време ще се прави от няколко големи играчи като китайската Huawei, шведската Ericsson и финландската Nokia. Производителите на телефони пък ще започнат да правят смартфоните си с вградени 5G радиоантени, които да позволяват свързване.

Освен компаниите за мрежово оборудване голяма роля имат и производителите на чипове за смартфони. Именно там играе голяма роля Qualcomm, която е сред последните мастодонти на американския хардуер. Повечето други производители на чипове са от Азия – тайванската MediaTek, както и Samsung и Huawei (през поделението си HiSilicon), които правят чипове както за собствените си телефони, така и за конкуренти на крайния пазар.

Без съмнение към този момент в най-добра позиция в 5G мрежите е китайската Huawei, която освен основен производител на мрежово оборудване за телекоми е и третият по големина играч на пазара на смартфони – при това като произвежда сама чиповете си. На Huawei обаче не се гледа с добро око от властите в САЩ, като причината за това е неизяснената връзка на фирмата с китайското правителство.

Да помечтаем: какво ще ни донесе 5G

Все още не е ясно точно какви биха могли да бъдат финалните възможности на 5G мрежата, но засега е ясно, че скоростите на интернет ще се вдигнат неимоверно. Неотдавна арабският телеком Etisalat успя да достигне пренос от 70 Gbps чрез тестовата си 5G мрежа. За сравнение, тази скорост е над 1500 по-бърза от средната за Сингапур – страната с най-бърза интернет мрежа в момента.

Забавянето също ще спадне неколкократно, като латенцията в мрежата ще бъде свалена от 25 до 40 милисекунди днес до около 1 милисекунда. Именно това ще позволи управлението на индустриални роботи, работата на автономни автомобили и други устройства.

Кой къде е с въвеждането на 5G по света

Всички големи телекоми в САЩ ще започнат да тестват 5G услуги през тази година, макар и със сигурност не в завършения вариант на технологията. Съществува и проблемът, че макар стандартната мрежа да бъде готова през тази година, на практика устройства, които да могат да се възползват сравнително пълноценно от мрежата, ще се появят на пазара догодина. Във Великобритания през този месец ще се състои първото наддаване за спектъра от честоти, като в него ще участват всички големи британски играчи – EE, O2, Three и Vodafone. Технологията е и сред най-големите технологични интереси на Китай. Изследването на GSMA, според което 1.2 млрд. души на планетата ще имат достъп до мрежата през 2025 г., сочи още, че една четвърт от тази бройка ще бъдат граждани на Китай. Европа, домът на гигантите Nokia и Ericsson, също е в надпреварата, като според европейския комисар Гюнтер Йотингер 5G ще бъде "гръбнакът на дигиталните икономика и общество по света".

До 2 април билетите за най-голямото технологично събитие, насочено към бизнеса, са на специална early bird цена. Научи повече за лекторите и програмата на Digitalk 2018 и купи своя билет на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon/

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    4epi avatar :-|
    marine eng
    • + 1

    за нас в България, не толкова близкото бъдеще

    Нередност?
Нов коментар