BT ще съкрати 13 хил. работни места, за да насочи пари към 5G мрежа

Британският телеком започва най-голямото си преструктуриране за последното десетилетие

BT ще напусне досегашната си централа, която се намираше в централен Лондон. Все още не е ясно къде ще бъде новата централа на фирмата
BT ще напусне досегашната си централа, която се намираше в централен Лондон. Все още не е ясно къде ще бъде новата централа на фирмата
BT ще напусне досегашната си централа, която се намираше в централен Лондон. Все още не е ясно къде ще бъде новата централа на фирмата    ©  Reuters
BT ще напусне досегашната си централа, която се намираше в централен Лондон. Все още не е ясно къде ще бъде новата централа на фирмата    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британският телеком BT ще претърпи най-голямата си бизнес трансформация за последното десетилетие, като в процеса ще съкрати 13 хил. работни места, пише Financial Times. Компанията също така ще напусне историческия си дом в центъра на Лондон, макар все още да не е ясно къде ще бъде новата централа на фирмата. Най-големият телеком във Великобритания иска да спести 1.5 млрд. паунда от разходите си, за да може да ги пренасочи към масови инвестиции в развитие на работеща 5G мрежа.

Заради инвестициите си в 5G компанията ще има нужда от наемането на 6 хил. инженери, които да работят по високоскоростната мрежа, което ще намали наполовин шока от масовите съкращения.

Поредица от лоши новини

Новата стратегия идва заради проблеми в пенсионните фондове на компанията, чийто дефицит вече достига 11.3 млрд. паунда. Лошите новини не спират дотук, след като изпълнителният директор на BT Гавин Патерсън обяви, че фирмата няма да работи на печалба през следващите две години, а приходите няма да отбележат ръст до 2021 г. Патерсън е под натиск от инвеститорите след тежката за телекома 2017 г. Той добави, че осъзнава колко болезнено ще бъде преструктурирането на фирмата. Според него структурата на компанията е "с наднормено тегло" и няма време за забавяне на наложителните действия.

"Няма да ви лъжа. Това е най-важната реорганизация на компанията в последните десет години. Акциите може да тръгнат надолу в началото, но това не значи, че вървим в грешната посока", коментира Патерсън. Групата ще намали броя на офисите си във Великобритания до 30. В момента те са 50. Дивидентите за инвеститорите ще останат на същото ниво поне за следващите две години.

Големите проблеми за BT започнаха след счетоводен скандал през януари миналата година. Малко след това BT започна вътрешно разследване на бизнеса си под име Project Novator, чиято цел беше да разгледа какви промени са нужни в компанията. Миналата година бяха съкратени 4000 служители.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Уволняваш 13 хиляди, а плащаш дивиденти. Иди го обясни на хората!

    Нередност?
Нов коментар