🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещето изглежда бързо и скъпо

Фокусът на Мобилния конгрес в Барселона тази година падна върху 5G технологиите и телефоните

Изпълнителният директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю
Изпълнителният директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю
Изпълнителният директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю    ©  Reuters
Изпълнителният директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Февруари винаги е бил вълнуващ месец за технологичния свят. Освен задължителния за всички ентусиасти и технологични журналисти Световен мобилен конгрес (MWC) в Барселона горе-долу по това време започват премиерите на най-интересните устройства през годината. И 2019 г. не е изключение: напротив, само в рамките на няколко седмици видяхме полагането на основите на потенциалната следваща фаза на развитие на смартфоните. След като от години се чувстваше застоялост на пазара – представяните иновации бяха по-скоро подобрения на съществуващи технологии, а не нововъведения – сега картинката се променя много бързо. Преди две седмици например на света нямаше нито един 5G телефон и нито един сгъваем смартфон. Днес вече има няколко представени модела, които ще се появят на масовия пазар съвсем скоро.

Добрите новини са за тези, които обичат гъвкави устройства и големи екрани – както и за тези, за които 4G скоростите в смартфоните не стигат, макар 5G мрежите все пак да са далеч от реално ползване. Лошите са на практика за всички – цените на смартфоните продължават да се вдигат, при това с все по-висока скорост, докато броят продадени телефони се свива. Накратко, високите цени са начинът компаниите да се справят със свиването на пазара. И за момента решението им работи.

5G, но не точно

Основната тема в Барселона бе една: 5G, 5G и още 5G. Разликата спрямо предишни години, когато новото поколение мрежи, обещаващи свръхбърза интернет връзка от порядъка на 1 гигабайт в секунда, също беше на фокус, е една: производителите смятат, че 5G вече не е бъдещето, а настоящето. Корейската LG например представи своя 5G смартфон V50 със заявлението, че вече е възможно да изтеглите цял сезон на любимия си сериал в Netflix за няколко секунди.

Проблемът е, че това просто не е истина – не и в момента. Въвеждането на 5G смартфони, без значение дали са на LG, Samsung или Huawei, ни отвежда само една миниатюрна стъпка по-близо до бъдещето на мрежите от ново поколение и така желаните ултраскорости. Голямата трудност не е в телефоните – проблемът е в телекомуникационното оборудване, освобождаването на честоти от правителства и военни, както и чисто политическите битки, които се водят през последната година – най-вече между Китай и САЩ.

Производителите на телефони, разбира се, не споменават тази подробност – че какъвто и телефон да имате, няма да можете да развиете обещаните скорости поне през следващите няколко години. Но най-важното по отношение на 5G мрежите остава: тяхната насоченост въобще не е изцяло към смартфоните. Изтеглянето на един сезон от Netflix е просто лъскав пример за масовия потребител, докато при 5G става дума за пълна трансформация на почти всяка позната на човечеството индустрия.

"Тук не става дума просто за добавянето на още една цифра преди буквата G. Новата технология ще има същото отражение, каквито са имали и електричеството, силиконът и парата при предишни индустриални революции", коментира по време на MWC Аса Тамсонс, директор нови бизнеси в шведския производител на телекомуникационно оборудване Ericsson. Преди 5G да се отрази на която и да било друга индустрия, тя ще възроди интереса именно към компании като Ericsson, които трябва да изградят инфраструктурата, по която да минава свръхбързата интернет връзка.

Новите мрежи биха позволили връзка на всичко с всичко и е необходимата основа за всички други обещания на бъдещето – масово навлизане на изкуствения интелект навсякъде, добавена реалност, Интернет на нещата, автономни автомобили и др. Пазарните последици от 5G се измерват в трилиони долари и технологията заслужено е в светлината на прожекторите. Докато влезе в употреба обаче, ще се сменят поне няколко поколения смартфони.

В Барселона можеха да се видят всякакви обещания за бъдещето, представени като реалност в настоящето – включително и прототип на летящо такси. Истината обаче е по-различна: днешната инфраструктура със сигурност не може да се справи с натоварването, което биха изисквали истински умните градове и интернет на нещата.

Брендън Кар, член на Федералната комисия по комуникациите в САЩ, коментира, че към този момент мрежите не могат да се справят с подобни изисквания. "Ако настоящите мрежи се натоварят със свързани устройства, те просто ще се стопят", коментира Кар. Съответно погледите отново се насочват към изграждането на инфраструктурата, което ще бъде скъпо и бавно, като различните страни ще вървят с различна скорост. И бъдещето отново се отлага.

И докато пазарът на 5G изглежда далечен, но необятен, този на производителите на смартфони изглежда все по-скъп. Представянията в Барселона и шоуто на Samsung в Лондон преди това затвърдиха тенденцията, че технологията става все по-скъпа. Едва две години след като Apple си навлече критики заради прекрачването на границата на начална цена на смартфон от 1000 долара, сега това е новата нормалност.

Да запълним дупката

Според данните на IDC през третото тримесечие на 2018 г. общият брой продадени смартфони е с 6% по-малко, отколкото годината преди това. Според Strategy Analytics спадът е дори по-голям – 8.4% спрямо 2017 г. Прогнозните данни за следващите години показват очаквания за раздвижване, но дяволът е в детайлите - очакванията са свързани с бум на продажбите на смартфони в пазари като Индия, където навлизат нисък клас модели. Пазарите, които предполагат големи маржове на печалба и продажба на скъпите модели, продължават да са резервирани към новата стратегия на компаниите.

Ако производителите продават все по-малко телефони, но искат да запазят финансите си стабилни, решението е само едно – по-високи цени. Началната цена на Samsung S9 през 2018 г. например беше 720 долара. Началната цена на Samsung S10 едва година по-късно е 900 долара. Ако пък искате да си купите Galaxy S10 Plus в оптималния му вариант – с 12 гигабайта RAM памет и 1 терабайт пространство, цената е 1600 долара. Цени, които само допреди година не съществуваха на пазара.

Изглежда компаниите в момента правят опити да уцелят кога ще преминат границата на потребителското търпение – или чисто финансови възможности. Предвид представянията на сгъваемите телефони на Samsung и Huawei обаче тези опити най-вероятно не са към края си. Двата най-големи производителя на телефони в света по обем представиха в рамките на една седмица своите сгъваеми смартфони – Galaxy Fold и Mate X. Истински впечатляващата технология, която превръща телефона в таблет по всяко време, идва и с истински впечатляваща цена – 2000 долара при Samsung и 2300 долара при Huawei. Така двете компании правят не просто технологична иновация, но и цялостна бизнес промяна, която е твърде вероятно да бъде последвана и от други производители.

В Барселона изпълнителният директор на звеното за потребителска електроника на Huawei Ричард Ю коментира, че "в този смартфон има толкова много нова технология, която е възможна само ако е много скъпа", и добави, че инженерите на фирмата работят по свалянето на разходите.

Най-интересните устройства от Барселона можете да разгледате тук.

Все още няма коментари
Нов коментар