🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръстът на приходите на Huawei се забавя осезаемо

Великобритания блокира фирмата за 5G оборудването на националната мрежа

Ръстът на приходите на китайския технологичен гигант Huawei се е забавил осезаемо през първата половина на тази година, сочат данните, публикувани от компанията. За първите шест месеца на 2020 г. оборотът на Huawei достига 64.2 млрд. долара, повишение с 13.1% спрямо година по-рано. За сравнение, през първото половина на 2019 г. постъпленията на компанията нараснаха с 23.2%.

От тях 36.5 млрд. долара идват от потребителския бизнес на фирмата - смартфони, таблети, лаптопи и т.н. На второ място е бизнесът с телекомуникационно оборудване, което отговаря за 22.5 млрд. долара, а сумата се допълва от корпоративния бизнес на стойност 5 млрд. долара.

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, както и вторият по големина производител на смартфони. Фирмата обаче е под тежък натиск от страна на американското правителство, което от година и половина е в открита война срещу компанията, която смята за неофициално звено на Китайската комунистическа партия.

Натискът от страна на САЩ идва именно заради бизнеса с телекомуникационно оборудване. В момента страните и телекомите по света изграждат своите 5G мрежи, а според САЩ използването на оборудване от Huawei създава огромни рискове от шпионаж от страна на Китай. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп наложи няколко забрани на Huawei, като например да търгува с американски фирми, както и да използва американски инструменти, нужни за създаването на чипове, които се ползват в мрежови клетки и смартфони.

Великобритания подготвя удар

От днес положението за Huawei е с една идея по-тежко. Британското правителство, водено от премиера Борис Джонсън, обяви, че телекомите в страната трявба да премахнат всякакво 5G оборудване от Huawei до 2027 г., а от началото на следващата година ще бъде забранено на операторите да купуват оборудване от китайската фирма. Сам по себе си ходът не е неочакван, защото британските разузнавателни служби са част от групата Five Eyes, в която влизат още САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Въпреки това сигналът може да бъде възприет от още страни.

По-късно през месеца се чака и решение и на Франция, за която се очаква да ограничи до някаква степен опитите за участие на Huawei, както и да окуражи своите оператори да ползват европейските конкуренти Ericsson и Nokia. Миналата седмица италианският оператор Telekom Italia реши, че няма да ползва Huawei при изграждането на мрежите си в Италия и Бразилия.

През септември се очаква решение и от страна на Германия, най-голямата икономика в Европа, която за момента остава неутрална в технологичната война. В действията на правителствата по всяка вероятност се взима предвид и настоящата политическа обстановка в Китай и Хонконг.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    doxen avatar :-|
    doxen

    Да фалират, дано!

    Нередност?
Нов коментар