🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания обмисля забрана на продуктите на Huawei

Франция не въвежда пълна забрана, но ограничава достъпа

Британското правителство е получило доклад относно Huawei, който вероятно ще промени политиката спрямо ролята на китайската компания в телеком мрежите в Обединеното кралство, пише ВВС. Центърът за национална киберсигурност към Щаба за правителствени комуникации вече е представил заключенията си и сега експерти ще ги проучат, преди да дадат мнението си на премиера Борис Джонсън.

Решението се очаква следващата седмица. Смята се, че докладът твърди, че повече не може да се гарантира сигурността на продуктите на Huawei заради новите американски санкции.

Китайският отговор

През уикенда в. Telegraph написа, че британското правителство може да забрани закупуването на ново 5G оборудване от Huawei до края на годината. В резултат говорител на китайската компания коментира: "Британската политика е диктувана от администрацията на Тръмп".

Смяташе се, че ролята на Huawei в Обединеното кралство е установена през януари, когато британското правителство определи таван на пазарния й дял в мобилните мрежи и изключи участието й в най-чувствителните елементи от 5G. Но впоследствие САЩ обявиха нови санкции, които забраняват на китайската компания и на трети страни, правещи чиповете й, да използват "американска технология и софтуер за проектирането и производството на своите продукти". Белият дом твърди, че Huawei е свързана с китайската армия и представлява риск за националната сигурност.

Решението на Франция

Същевременно ръководителят на френската агенция за киберсигурност ANSSI - Гийом Пупар, заяви, че няма да има пълна забрана за употребата на оборудване от Huawei в 5G мрежата в страната, но се насърчават операторите, които в момента не ползват продукти на китайската компания, да не го правят. Пред в. Les Echos Пупар посочва, че френските оператори, които използват такова оборудване, ще получат разрешителни за срок, който е ограничен до осем години.

Източник на Reuters още през март твърдеше, че Франция няма да забрани Huawei, но ще опита да я държи изолирана от основната си мобилна мрежа, която обработва чувствителна информация, като например личните данни на потребителите.

Сега Пупар казва, че решението има за цел да защити Франция и не е враждебен акт спрямо Китай. "Това не е удар по Huawei или антикитайски расизъм. Това, което казваме, е, че рискът не е еднакъв при европейските и при неевпорейските доставчици", обобщава той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    It's not racism if you're from a minority.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Могат да засилят производството на не безизвестните култови телефонни кабини ...

    Нередност?
Нов коментар