🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК официално повдигна обвинения срещу Amazon заради изкривяване на пазара

Комисията започва и второ разследване срещу практиките на гиганта в електронната търговия

Маргрете Вестагер    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия официално повдигна обвинения срещу американския технологичен гигант Amazon заради изкривяване на пазара в електронната търговия. Същевременно антитръстовият комисар Маргрете Вестагер обяви и второ разследване относно бизнес практиките на Amazon - дали алгоритмите на Amazon не предпочитат продуктите на самата компания спрямо другите оферти на пазара, които също използват услугите за логистика и доставки.

ЕК обяви, че разследва Amazon, още през юли миналата година, като причината е двойната роля на американската компания в електронната търговия. От една страна, Amazon е директен търговец, а от друга - платформа, през която трети страни могат да купува и продават стоки. Проблемът според ЕК е, че Amazon използва данните от сделките в платформата, за да задвижва своята директна търговия.

"Трябва да бъдем сигурни, че двойната роля на платформи с пазарна мощ като Amazon не изкривяват конкуренцията. Данните за активността на търговците от трети страни не трябва да се използва от Amazon, когато те са в конкуренция. Правилата за конкуренция в платформата на Amazon също трябва да са честни и не трябва да клонят изкуствено към офертите на самата компания. Предвид бума на електронната търговия и лидерската позиция на Amazon честен и неизкривен достъп до потребителите онлайн е важен за всички търговци", се казва в изявлението на Вестагер, която все повече затвърждава репутацията си на най-острия лидер на регулаторен орган в света.

Поредният удар срещу американските гиганти

Решението на ЕК да търси наказание срещу Amazon е част от цяла поредица действия срещу американските технологични гиганти. Досега най-потърпевшият от активността на Вестагер със сигурност е Google, чиято сметка за плащане от три поредни глоби е общо близо 9 млрд. евро.

Услугите на Google, Amazon, Facebook, Apple и др. са изключително популярни сред европейските потребители, което поражда проблеми заради ниското ниво на контрол, което Европейския съюз може да упражнява над самите компании. През последните години ЕК видя проблеми в пазарното положение на Google (при това няколко пъти), в плащането на данъци на Apple в Северна Ирландия, както и в задвижването на бизнесите с данни.

По отношение на данните - и на потребителите, и на бизнеса - ЕС все още вижда големи проблеми, за което сочи и новото разследване срещу Amazon. Освен новото обвинение Европа отдавна иска да накара американските компании да държат данните на европейските потребители на Стария континент.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар