ЕК ще разследва Amazon как използва данните на търговците на платформата й

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Брюксел иска да провери дали компанията на Джеф Безос използва данни от независими търговци на дребно за получаване на пазарно преимущество. ЕС започна предварително разследване по темата миналата година, което според еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер е показало, че "Amazon, изглежда, използва информация, която е чувствителна от гледна точка на конкуренцията - за продавачи на платформата, техните продукти и транзакции, правени през нея".

Брюксел се опасява дали двойната роля на компанията - като търговска платформа и пряк онлайн продавач, не нарушава европейските правила.

Разследването е насочено към начина, по който Amazon използва данни от по-малките компании, търгуващи през платформата му, за да оценява най-новите тенденции и модели на пазаруване. Amazon обяви, че изцяло ще сътрудничи на европейските власти, отбелязва Reuters.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    Разбира се, че ползва данните за продажбите за своя изгода.

    Те даже слагат реклама от типа pay per click.

    Мое разследване преди няколко години показа, че има кражба на афилиейт комисионни чрез тези реклами (когато потребителят кликне на такава реклама се записва бисквитка, че идентификатора на афилиейта е на този, който си е платил за рекламата, като при това губещ се явява афилиейтът, който е докарал посетителя в сайта на Амазон).

    Сайтът е техен и правят каквото си искат. Написали са си общите условия така, че винаги да са прави и невинни за всичко, което правят.

    Има и нещо друго - те може да искат данни от търговците за техните доставчици. И може да ползват тези данни за да купуват директно от тези доставчици и така да прецакват търговците, продаващи през сайта им.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал