Европейските стартъпи ще завършат 2020 г. с над 41 млрд. долара получени инвестиции

Европа продължава да изостава значително от САЩ и Китай

Spotify остава най-скъпата европейска компания, основана след 2000 г., с пазарна капитализация на борсата от над 60 млрд. долара
Spotify остава най-скъпата европейска компания, основана след 2000 г., с пазарна капитализация на борсата от над 60 млрд. долара
Spotify остава най-скъпата европейска компания, основана след 2000 г., с пазарна капитализация на борсата от над 60 млрд. долара    ©  Shutterstock
Spotify остава най-скъпата европейска компания, основана след 2000 г., с пазарна капитализация на борсата от над 60 млрд. долара    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвестициите в европейски технологични стартъпи са се възстановили след шока от коронавируса през пролетта и тази година те най-вероятно ще достигнат рекордно ниво от над 41 млрд. долара, сочат данните на фонда за рисков капитал Atomico. През септември европейските компании са получили 5 млрд. долара външен капитал, рекордна месечна сума, която кара екосистемата да бъде оптимистично настроена и за данните от последните месеци на 2020 г., и за следващата година.

"Това е забележителен знак за устойчивостта на екосистемата", коментира пред Reuters Том Вехмайер, съавтор на доклада. Данните обаче могат да се разглеждат и по друг начин: колко назад остава Европа по отношение на рисков капитал и финансиране на стартъпи, спрямо САЩ и Китай. За сравнение, според данните на KPMG през 2019 г. американските стартъпи са набрали 136.5 млрд. долара.

Цяла Европа или половин ябълка

Към момента Европа разполага със 115 "еднорози", както се наричат технологичните стартъпи с пазарна оценка от над 1 млрд. долара. Общата оценка на всички технологични компании в Европа, основани след 2000 г., е близо 1 трлн. долара. Над една десета от тази оценка идва от две компании - шведската платформа за стрийминг на музика Spotify и нидерландската компания за раплащания Adyen, и двете с малко над 60 млрд. долара пазарна капитализация.

Това на практика означава, че цялата нова кохорта европейски стартъпи през последните 20 години общо се оценява на под половината от текущата цена на борсата на Apple - 2.1 трлн. долара. Сравнението не е изцяло правилно, защото Apple е утвърдена компания и в уравнението от страна на Европа не влизат по-стари софтуерни гиганти, като SAP (с пазарна капитализация от над 150 млрд. долара), но е показателно колко по-малко и по-малки са инвестициите в Европа.

Докладът на Atomico посочва, че макар по нейни оценки инвестициите в Северна Америка (САЩ, Канада и Мексико) да са пет пъти по-големи, отколкото в Европа, нивото на инвестиции на Стария континент се е увеличило трикратно в рамките на пет години. Големите победители през тази година са стартъпите в сферата на здравеопазването, финансовия сектор и бизнес софтуера. През тази година беше отбелязан и друг рекорд - платформата за онлайн събития Hopin се превърна в еднорог след само 17 месеца на пазара.

През 2020 г. на борсата са се появили 32 европейски технологични компании, само три от които са достигнали до пазарна капитализация от над 1 млрд. долара. Според Вехмайер се очаква висок брой технологични публични предлагания през 2021 г., но е възможно много от компаниите с такава идея да се насочат към друг познат път - продажба на по-големи технологични компании, които най-често са американски.