ЕК не успява да събере достатъчно доказателства срещу Amazon

И двете разследвания срещу компанията се сблъскват със забавяния и пречки

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Европейските регулатори не успяват да съберат достатъчно доказателства по едно от антитръстовите си разследвания срещу Amazon, въпреки че то е активно от вече над две години, пише Financial Times. Изданието се позовава на свои вътрешни източници. Според Европейската комисия (ЕК) Amazon нарочно манипулира собствените си алгоритми, за да налага свои продукти спрямо тези на свои конкуренти. Така потребителите купуват по-скъпи стоки с по-ниско качество.

Разследването започна през 2019 г., когато еврокомисарят Маргрете Вестагер атакува директно Amazon и обвини компанията, че се възползва от господстващото си положение в електронната търговия. Amazon не е единственият американски технологичен гигант, срещу който има разследвания от страна на комисията - такива има и срещу Google и Facebook, а проблеми с Брюксел са имали и Microsoft и Apple.

Не точно както си мислите

Според източниците на Financial Times ЕК не разбира как точно работят алгоритмите на Amazon и разследващите все още не разбират операционната им логика, въпреки че неколкократно са получавали детайлни отговори на въпроси от страна на компанията. Става дума конкретно за алгоритмите, които определят как се подреждат продуктите при търсене - и които, съответно, определят кой продукт е с по-добра видимост.

Същевременно в други аспекти от разследването Amazon отказва да даде информация, като цитира за причина търговски тайни. Антитръстовите разследвания често се сблъскват с т. нар. "черни кутии" в технологиите, при които информацията как точно работи даден софтуерен код не е достъпна.

Някои външни наблюдатели вече отбелязват, че разследването се движи по-бавно, отколкото други антитръстови инициативи на Брюксел. За сравнение, скоро ЕК трябва официално да обвини Apple за доминантно положение в стрийминга на музика по-малко от две години след като започна да разследва случая.

Другото разследване срещу Amazon е по отношение на събирането на данни при продажби на продукти от търговци от трети страни - данни, които според ЕК компанията използва, за да продава по-добре своите собствени предложения. И там обаче има проблеми: Един от големите проблеми пред случая е, че има финансови доказателства, че интересът на Amazon не би бил да налага своите продукти над чуждите и да спира търговците от трети страни, предвид че те всъщност изграждат по-голямата част от печалбата на компанията.

Все още няма коментари
Нов коментар