🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акциите на Big Tech навлязоха в корекция за сметка на индустриалните компании

Nasdaq се понижи с над 10%, а Tesla с над 33% за последния месец

Акциите на технологичните гиганти се оцветиха в червено в началото на седмицата, докато инвеститорите преместват средствата си в циклични компании.
Акциите на технологичните гиганти се оцветиха в червено в началото на седмицата, докато инвеститорите преместват средствата си в циклични компании.
Акциите на технологичните гиганти се оцветиха в червено в началото на седмицата, докато инвеститорите преместват средствата си в циклични компании.    ©  Daniel Josef
Акциите на технологичните гиганти се оцветиха в червено в началото на седмицата, докато инвеститорите преместват средствата си в циклични компании.    ©  Daniel Josef
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акциите на технологичните гиганти започнаха седмицата на червено. В понеделник технологичният индекс Nasdaq се понижи с над 2%, докато акциите на Big Tech компаниите приключиха деня с още по-голям спад. Apple загуби 4.2%, Tesla - 5.8%, Google - 4%, и Netflix -4.4%. Загубите на Microsoft и Amazon бяха по-малки от 2%, но също в негативна територия - 1.8% и 1.6% респективно. След като миналата година успяха да изведат пазара от кризата, тази година изглежда, че технологичният сектор навлиза в корекция. Nasdaq е загубил над 10% от стойността си за последния месец, Apple - близо 15%, но "лидерът" определено е Tesla, която за последните 4 седмици загуби 1/3 от пазарната си капитализация, което е около 270 млрд. долара.

Междувременно акциите на някои циклични компании се повишиха, след като Сенатът в САЩ одобри стимул на стойност от над 1.9 трлн. долара в събота, както и облекчаването на мерките в срещу пандемията в някои щати като Калифорния. Акциите на ритейл сектора се покачиха в очакване на отваряне на моловете и магазините, компанията за продажба на дрехи Macy's се покачи с над 9%, a веригата магазини Target - с 2.5%. Disney също пое нагоре с 6% след на фона на облекчението на мерките, което може да позволи на компанията да отвори увеселителните си паркове Disneyland. Ценните книжа на авиокомпаниите също излетяха нагорe: American Airlines с 5%, Southwest Airlines с 6.3% и United Airlines със 7% за деня.

В момента ставаме свидетели и на класическа корелация, при която се продават сигурни активи като злато и се насочват към циклични акции. Това е движено от очакванията за възстановяване на икономиката. При технологичните компании има и сериозно прибиране на печалби, след като оценките им достигнаха космически нива.

Корекцията в технологичния сектор може и да продължи заради очакванията за по-висока инфлация в САЩ, а оттам и лихви. Това вече се отразява и в доходността на американските държавни облигации. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ вчера публикува ръководство за ваксинираните срещу ковид, като според институцията след ваксинация хората ще могат да се събират в закрити помещения без опасност за здравето. По всичко изглежда, че с постепенното отпадане на мерките и засилващото се възстановяване на икономиката част от инвестициите се преместват от вълнуващите технологични компании в скучните индустриални фирми.