🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алтерко" подписа предварителен договор за продажба на азиатския си бизнес

Купувачът Skylight Venture Capital ще плати 2.1 млн. евро за три дъщерни компании, ако сделката приключи успешно

Бизнесът с умни устройства, върху който "Алтерко" се фокусира, е донесъл 40% ръст на приходите през 2020 г.
Бизнесът с умни устройства, върху който "Алтерко" се фокусира, е донесъл 40% ръст на приходите през 2020 г.
Бизнесът с умни устройства, върху който "Алтерко" се фокусира, е донесъл 40% ръст на приходите през 2020 г.    ©  Юлия Лазарова
Бизнесът с умни устройства, върху който "Алтерко" се фокусира, е донесъл 40% ръст на приходите през 2020 г.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичната компания "Алтерко" е подписала предварителен договор за продажба на бизнеса си в Азия с базираната в Сингапур Skylight Venture Capital. Ако сделката приключи успешно, купувачът ще плати 2.1 млн. евро за три дъщерни дружества. Това е последната част от телекомуникационния бизнес на "Алтерко", след като преди време компанията реши да се пренасочи изцяло към устройства, базирани на интернет на нещата.

Параметри

Решението да се пристъпи към подписване на предварителен договор е взето от съвета на директорите на "Алтерко" преди ден, след като в края на март сингапурската компания отправи оферта. Предложената цена е за 100% от Allterco в Сингапур и Малайзия, както и за 49-процентния дял на българското дружество в едноименната компания в Тайланд. Самото споразумение не е обвързващо, като финалният договор ще бъде сключен след обстоен финансово-правен анализ и преговори между страните, уточниха от "Алтерко".

Според условията на предварителния договор, които са валидни в рамките на следващите шест месеца, цената не включва наличните средства и дълговете. Половината от парите ще бъдат платени при сключване на окончателния договор, а по 25% ще бъдат преведени в срок от 18 и 36 месеца след това.

Компанията

"Алтерко" започна бизнеса си преди повече от 20 години, предлагайки телекомуникационни услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг и уведомителни съобщения, а впоследствие добави и разработка на IoT устройства. През 2019 г. компанията реши да излезе от телеком бизнеса си и продаде петте си европейски компании (в България, Румъния и Македония) на норвежката Link Mobility Group за 7.9 млн. евро. При успешно приключване на сделката със сингапурския фонд сега компанията изцяло ще се фокусира върху IoT. Именно благодарение на умните устройства през 2020 г. дружеството отбеляза 40% ръст на продажбите, които достигнаха 46.8 млн. лв. В края на миналата година "Алтерко" набра допълнително 9 млн. лв. капитал, който ще бъде използван за разрастване на IoT бизнеса.

Все още няма коментари
Нов коментар