🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Samsung с най-висока печалба от три години насам

Посоката на развитие на компанията обаче притеснява анализаторите

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Корейският технологичен гигант Samsung Electronics отчете най-високата си печалба от три години насам за третото тримесечие на 2021 г. Оперативната печалба е 10.4 млрд. долара, което е повишение от 31% спрямо същия период на 2020 г. Общите приходи са се увеличили с 10% и надхвърлят 63 млрд. долара.

Новините обаче не са достатъчно добри за инвеститорите. Обявяването на финансовите резултати покачи акциите на Samsung с 0.3%. "И приходите, и оперативната печалба са по-ниски от нашата оценка, както и от пазарната оценка", коментира пред CNBC СК Ким, изпълнителен директор и старши анализатор в Daiwa Capital Markets.

Един от отделите на Samsung, който традиционно е сред най-печелившите - този за полупроводници, може да има затруднения в близкото бъдеще. Цените на чиповете се покачват, което със сигурност е спомогнало за високите финансови резултати, след като Samsung, както и Apple, се бяха запасили с материалите, нужни за тяхното производство. Тези запаси обаче са на привършване, а цените на материалите продължават да се покачват.

Проблемите с глобалната верига на доставки и по-точно с доставките именно на чипове, изглежда, също ще продължат. Чиповете за памет, в които Samsung специализира, са се продавали с 46% повече спрямо същия период на 2020 г., а общата печалба от полупроводници за тримесечието възлиза на около 8.5 млрд. долара. Покачване има и в сектора на производство на дисплеи, като главната причина за това са увеличените продажби на телефони, таблети, както и игровата конзола Nintendo Switch, която също използва екрани, произведени от Samsung.

Все още няма коментари
Нов коментар