🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Google разработва собствени чипове за лаптопите Chromebook

Американският софтуерен гигант увеличава амбициите си за разработка на хардуер

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Google разработва свои процесори за своите лаптопи и таблети. Ходът подсказва, че компанията вижда вътрешното развитие на чипове като ключ към конкурентоспособността си, съобщава Nikkei Asia.

Американският технологичен гигант планира да пусне процесори за лаптопи и таблети, които работят на операционната система Chrome, около 2023 г., съобщават източници на японското издание. Google увеличава и усилията си за изграждане на мобилни процесори за своите смартфони Pixel и съобщи, че ще използва собствени чипове за първи път в предстоящата си серия Pixel 6.

Новите процесори, които компанията разработва, са базирани на плановете за чипове на Arm, контролираната от Softbank компания за производство на чипове, чиито модели се използват в повече от 90% от мобилните устройства в света.

Възходът на "собственото производство"

Нарастващият фокус на Google върху разработването на чипове се дължи на това, че конкурентите му следват подобна стратегия. Amazon, Facebook, Microsoft, Tesla, Baidu и Alibaba Group Holding се надпреварват да създадат собствени полупроводници, които да захранват облачните им услуги и електронните им продукти. Google се надява на успеха на Apple, който успя да разработи на собствени ключови полупроводници за iPhone. Миналата година Apple обяви, че ще замени процесорите на Intel със собствени за компютрите Mac и лаптопите си, казват източниците на Nikkei Asia.

"Открихме, че всички технологични гиганти се присъединяват към борбата за създаване на чипове, тъй като по този начин те биха могли да програмират собствените си функции в тях, за да задоволят специфичните нужди на продуктите си", казва Ерик Ценг, главен анализатор на Isaiah Research, пред Financial Times.

В момента Google набира чип инженери от целия свят, включително в Израел, Индия, Тайван и САЩ. Според проучвания на FT компанията вече е наела немалък брой работници от критични доставчици на чипове, включително Intel, Qualcomm и MediaTek.

Създаването на чипове обаче изисква огромни инвестиции и дългосрочни ангажименти и всички нови технологични компании, създаващи собствени чипове, също трябва да се борят за производствен капацитет със съществуващите топ разработчици от Intel, Nvidia, Qualcomm и други, казва източник на Nikkei Asia.

Питър Ханбъри, партньор в консултантската фирма Bain & Co., обяснява пред Nikkei Asia, че разходите за проектиране на последен модел 5-nm чип в момента са около 500 млн. долара, в сравнение с около 50 млн. долара за разработване на чип, използващ по-зрели производствени технологии, като 28-нм технология.

"Много малко компании имат уменията и финансовите ресурси да проектират собствени чипове, така че типичните фирми, които разглеждат този вариант, обикновено са изключително големи играчи, като доставчиците на облачни услуги, или имат много ценни приложения за тези специално проектирани чипове."

Резултатът

Ако Google успее да разработи чипове, които да подобрят операционните му системи, ще натрупа големи печалби. Повечето от най-добрите производители на смартфони в света, включително Samsung, Xiaomi, Oppo и Vivo, използват операционната система на Google Android за своите телефони. Google също лицензира своята Chrome OS на HP, Dell, Acer, AsusTek, Lenovo и Samsung за изграждане на Chromebook, леки лаптопи, насочени към образователния пазар.

Глобалните доставки на Chromebook почти се удвоиха миналата година благодарение на бума на дистанционното обучение. Доставките продължиха да растат и през първата половина на 2021 г., като инерцията рязко се забави от юли насам. Google oтказа да коментира, освен да потвърди предишното си съобщение, че ще използва мобилните процесори Tensor за предстоящите си телефони Pixel 6.

Все още няма коментари
Нов коментар