Европейските телекоми искат и технологичните компании да финансират 5G мрежата

Facebook, Netflix и Google са сред компаниите, от които се иска инвестиция

Според телекомите сегашният бизнес модел на работа в бранша задължава чести подобрения на мрежата, което е финансово непосилно.
Според телекомите сегашният бизнес модел на работа в бранша задължава чести подобрения на мрежата, което е финансово непосилно.
Според телекомите сегашният бизнес модел на работа в бранша задължава чести подобрения на мрежата, което е финансово непосилно.    ©  Reuters
Според телекомите сегашният бизнес модел на работа в бранша задължава чести подобрения на мрежата, което е финансово непосилно.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тринадесет европейски телекома обявиха в обща позиция, че технологичните компании трябва да помогнат за изграждането на 5G мрежата в Европа. Според телекомуникационните компании това е наложително, защото технологичните гиганти използват мрежата много, но не спомагат за нейното изграждане. Освен 5G европейските телекоми имат да изграждат и оптични и кабелни мрежи, като тяхното завършване би улеснило трафика към Facebook, Youtube, Google и Netflix. Макар и да не се споменават имената на компаниите, от които се търси финансиране, източници на Reuters твърдят, че става дума именно за тези четири технологични гиганта.

Изявлението е подписано от изпълнителните директори на Telenor, Deutsche Telekom, Orange и други. "Голяма и нарастваща част от мрежовия трафик се генерира и монетизира от големи технологични платформи, но това изисква непрекъснати, интензивни мрежови инвестиции и планиране от телекомуникационния сектор", смятат изпълнителните директори.

Според тях сегашният модел на работа в бранша задължава чести подобрения на мрежата, което е финансово непосилно. "Този модел - който позволява на гражданите на ЕС да се насладят на плодовете на дигиталната трансформация - може да бъде устойчив само ако такива големи технологични платформи също допринасят справедливо за разходите за мрежата", казаха те. Инвестициите в сектора за миналата година са 52 млрд. долара, което е най-голямата инвестиция в бранша от шест години насам.

Критики са отправени и към Европейския съюз (ЕС), като причината е високите цени на радиочестотния спектър. Търговете, които ЕС организира за разпределението на мрежите в Европа, също не е правилен според шефовете на телекоми, като те смятат, че това налага неконкурентни фирми на пазара, което може да има само тежки последствия.

Друго искане на ЕС - това за премахването на роуминга в съюза, също не се харесва на телекомите. Те виждат роуминга като голям източник на печалби, които се трупат главно от бизнес клиенти. Неговото премахване до голяма степен би ограничило възможностите за реинвестиране на телекомите. "Смятаме, че те ще премахнат принудително над 2 млрд. евро приходи от сектора за период от четири години, което е еквивалентно на 2.5% от годишния инвестиционен капацитет на сектора за мобилна инфраструктура", казват компаниите. Решението за роуминга обаче не е окончателно, като европейските законодатели трябва първо да обсъдят предложението със страните членки.

Все още няма коментари
Нов коментар