🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"А1 България" ще изгражда 5G мрежата си с Nokia и Ericsson

Австрийската група уеднаквява оборудването си в България, Словения, Сърбия и Хърватия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"А1 България" ще изгради 5G мрежата си в страната, като използва оборудване от финландската Nokia и шведската Ericsson, съобщиха от компанията. Решението е на ниво регион за цялата група A1, като същите производители ще захранват мрежата и в Словения, Сърбия и Хърватия. Новината е повече в добавката на Ericsson като допълнителен доставчик на оборудване, отколкото продължаването на работата с Nokia, която още поначало беше избрана за изграждането на мрежата.

Nokia отговаря за изграждането на радиомрежата за достъп (RAN мрежа), докато основната мрежа ще бъде с оборудване на Ericsson. Така "А1 България" ще диверсифицира доставчиците, защото досега за всичко разчиташе на Nokia. Компанията е работила и преди с Ericsson, но през 2016 г. обяви, че преминава изцяло към Nokia. За сметка на това шведската компания продължи да се ползва от другите телекоми на групата в региона.

Сметката на трите телекома - "А1 България", БТК и "Теленор", показва, че през следващите няколко години те трябва да изхарчат общо около 1 млрд. лв. само по изграждане на 5G мрежата си. Огромна част от тези средства ще идат именно за закупуване на ново оборудване. Ако се сметнат всички инвестиции в мрежата, сумата е около 2 млрд. лв.

"А1 България" е компанията, която на теория би трябвало да има най-малко проблеми, защото не се налага смяната на който и да било доставчик. United Group, компанията собственик на БТК, обяви през март, че се обмисля окончателна раздяла с оборудването на Huawei в мрежата на телекомите си. "Теленор", собственост на чешката PPF Group, реши, че ще продължи да работи с Huawei и по 5G мрежата си, след като компанията изгради и предишното поколение мрежа.

В момента и трите телекома в България имат активна 5G мрежа, макар тя да е силно ограничена в покритието си. БТК обяви, че пуска 5G мрежа в края на септември 2020 г., но като използва наличните си 4G оборудване и честоти. Два месеца по-късно се появи и 5G мрежата на "А1 България". Уловката и при двете беше, че използват тестови честоти, които бяха дадени на търг през пролетта. През юни "Теленор" също пусна 5G мрежата си, като преди това компанията стоеше настрана от надпреварата кой да бъде пръв, под предлог, че не може да се говори за истинска 5G мрежа с тестови честоти.

Все още няма коментари
Нов коментар