🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Oracle купува здравната технологична компания Cerner за 28 млрд. долара

Това е най-голямата сделка в историята на IT гиганта

Cerner е втората по-големина компания в сектора за дигитални здравни досиета, като през 2020 г. тя е държала 25% от пазара.
Cerner е втората по-големина компания в сектора за дигитални здравни досиета, като през 2020 г. тя е държала 25% от пазара.
Cerner е втората по-големина компания в сектора за дигитални здравни досиета, като през 2020 г. тя е държала 25% от пазара.    ©  Reuters
Cerner е втората по-големина компания в сектора за дигитални здравни досиета, като през 2020 г. тя е държала 25% от пазара.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Oracle обяви, че ще придобие здравната технологична компания Cerner за близо 28.3 млрд. долара. Това е най-голямото придобиване на компанията и е знак, че технологичните гиганти виждат здравеопазването като перспектива за растеж, съобщава New York Times. Цената на сделката ще бъде платена в брой и придобиването незабавно ще допринесе за приходите на Oracle, се казва в съобщение компанията. Приключването ѝ зависи от одобрението на регулаторните органи, както и изпълнението на допълнителни условия, включително акционерите на Cerner да приемат търговото предложение. Oracle очаква сделката да бъде приключена през следващата година.

В изявление д-р Дейвид Файнбърг, новият изпълнителен директор на Cerner, заявява, че обединението с Oracle ще даде на компанията "безпрецедентна възможност да ускори работата си по модернизиране на електронните здравни досиета", да подобри работата на лекарите и медицинските сестри, както и грижите за пациентите.

Необходимост от дигитализация в здравеопазването

По данни на KLAS Research Cerner е втората по-големина компания в сектора за дигитални здравни досиета, като през 2020 г. тя е държала 25% от пазара. Дигитализирането на здравните досиета се смята за необходимост за медицината, като в дългосрочен план се очаква то да стане по-ефективно, което да намали разходите и да подобри обслужването. Въпреки това този процес се оказва труден и изисква доста средства и време. Според проучване на Mayo Clinic, цитирано от Oracle, в момента повечето лекари използват дигитални здравни досието, но прекарват между 1 и 2 часа в административна работа за всеки час, прекаран лице в лице с пациенти, както и допълни 1 до 2 часа от свободното си време.

Подобно на други индустрии и този сектор преминава към облачните технологии за извършване на своите дейности. Според анализатори Oracle и Microsoft виждат в огромния пазар на здравни услуги възможност за укрепване на позициите си в бизнеса с облачни услуги. През април Microsoft се съгласи да плати 19.7 млрд. долара за Nuance Communications, лидер в областта на гласовото разпознаване, използван в сферата на здравеопазването. Oracle посочва гласовия си асистент, както и облачните си технологии, като средства, които ще помогнат на Cerner да подобри услугите си в сектора. Придобиването на Cerner поставя Oracle във водеща позиция на пазара за здравни услуги, където други технологични гиганти като IBM и Google се изправят пред предизвикателства през последните години. Сливането също така има потенциал да комбинира данните, които Cerner събира в своите цифрови досиета, с инструментите за анализ на данни и изкуствен интелект на Oracle, за да помогне за откриването на модели и да прави прогнози за ефективни лечения.

Все още няма коментари
Нов коментар