Започна записването за хакатонa HackAUBG 4.0

Инициативата на Американския университет в България е с общ награден от 6 хил. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Започна записването за тазгодишното издание на хакатона HackAUBG, организиран от Американския университет в България (АУБГ). Всеки, който иска да участва в тридневния форум, може да се регистрира на платформата на университета не по-късно от 25 март. В инициативата могат да вземат участие студенти от АУБГ, от други висши учебни заведения, ученици и млади специалисти до 26-годишна възраст. Няма такса за кандидатстване и участие. Събитието се организира от The Hub, студентски клуб по високи технологии и предприемачество към Американския университет в България. Сиел Шефкетова, президент на клуба, коментира пред "Капитал", че хакатонът приветства кандидатури не само от програмисти. "На всеки проект му трябват и хора, които да създадат дизайна и да изготвят стратегията", допълва тя.

Всеки може да коди

Хакатонът се провежда за шеста поредна година година под формата на маратон по програмиране, в който участниците са разделени на екипи и работят по изграждането на прототип на своите идеи по дадена тема в рамките на 48 часа. Участниците ще имат възможност да получат помощ и насоки от ментори, специалисти от IT индустрията. Всеки отбор може да се състои от три до шест души. Само първите десет регистрирали се отбора ще имат гарантирано място за участие в HackAUBG 4.0. Няма ограничение за технологиите, които екипите могат да използват по време на работата си в хакатона. Може да се кандидатства и самостоятелно, като човек от организационния екип ще намери съотборници на индивидуалните участници.

Темата на хакатона ще бъде обявена веднага след церемонията по откриването, която ще се състои от 19.00 часа в петък, 1 април. Състезанието тази година ще се проведе изцяло присъствено, като началото му ще бъде дадено в кампуса на университета в Благоевград. Работният език на хакатона ще е английски. В началото на хакатона към всеки екип ще бъде назначен и човек от организаторите, т. нар. фасилитатор, който да напътства и подпомага състезателите през целия уикенд.

Победителите ще получат парични награди - 3000 лева за първото място, 2000 лева за второ и 1000 лева за трето. Освен възможността да спечелят парични и предметни награди, екипите ще получат и възможността да се запознаят с експерти от бизнеса и да изградят връзки в IT индустрията.

Все още няма коментари
Нов коментар