Ocado Technology Bootcamp с второ издание

Над 50% от преминалите менторската програма през 2021 г. се присъединиха към екипа на компанията

Ocado Technology Bootcamp с второ издание
Ocado Technology Bootcamp с второ издание
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обучителната програма, родена в партньорство между Ocado Technology и x8academy, отваря врати за втори път, за да приеме нова кохорта начинаещи професионалисти в сферата на технологиите. Записванията в Ocado Technology Bootcamp вече текат и ще продължат до 8 май включително. Обучението е насочено към студенти, младши специалисти и хора, които сега се насочват към технологиите, след като вече са натрупали опит в други професии.

Над 50% от преминалите Бууткампа вече са част от Ocado Technology

През 2021 г. се реализира пилотното издание на програмата. Над половината от хората, които преминаха през нея, бяха поканени да се присъединят към Ocado Technology. Тя е една от най-силно иновиращите компании в наши дни, в която роботиката, изкуственият интелект и софтуерното инженерство са в своето царство.

Програма

През 2022 г. обучението е изградено в три основни модула - ежедневни лекции и практика; мастър класове; и екипна работа по създаването на технологичен продукт, зададен от реален клиент.

"Бууткампът" тази година се реализира под мотото "От разработчик до софтуерен инженер", с което организаторите подчертават своето желание да предадат широк инструментариум от съвременни технологии, с които се създават софтуерни продукти от световна величина - от начало до край.

Темите в първия обучителен модул обхващат цялостния цикъл по създаване на технологични решения: Software development essentials, Real-world application development, Front-end development, Introduction to distributed systems, Deploying and hosting applications on the cloud, AWS stack, както и много други. Модулът обхваща периода от 11 юли до 30 септември.

Сред мастър класовете акценти ще бъдат Machine Learning & Data Science; участниците ще имат възможност да участват и в обучение по съвременна разработка с функционално и асинхронно програмиране - дисциплина, която почти не може да се намери в общодостъпните курсове. Мастър класове тази година ще има и за "софт" умения, за да може всеки, преминал "Бууткампа", да притежава пълния набор от знания, с които да стартира следващата глава от професионалното си развитие. Мастър класовете не са част от задължителната програма. Те са жест, който организаторите отправят към тези участници, които биха искали да вземат максимума от обучението и да отключат пълния си потенциал.

В третия модул от обучението участниците ще работят екипно по създаването на цялостен софтуерен продукт по зададен от реален клиент технологичен казус. Работата по продукта започва на 3 октомври и се представя на клиента на 4 ноември. Модулът не изисква ежедневно присъствие и така обучаващите се ще могат да го съчетаят с други ангажименти. Всеки екип има свобода да определи начина си на работа, като участниците ще имат възможност да практикуват реални "церемонии" в agile - спринт планиране, срещи за синхронизиране с екипа, демонстрации и ретроспективи.

Обучителна програма, не курс

"Обучението надгради мисленето и уменията ми от такива на програмист до софтуерен инженер", споделя Александър Полянов, участник в първото издание на Ocado Technology Bootcamp, powered by x8academy.

Някои от най-опитните професионалисти в Ocado Technology, които създават бъдещето на роботиката, AI и софтуерното инженерство, ще бъдат и преподаватели, и ментори в тазгодишното обучение. Ценното за 25-те участници в програмата през 2022 г. е, че имат възможност да приемат практически насочени знания директно от хората, които определят бъдещето на високите технологии, разработващи сложни системи за роботизация и автоматизация в сектор онлайн търговия с хранителни стоки.

Обучението ще се реализира от софтуерни инженери, продуктови мениджъри, UX дизайнери и лидери в Ocado Technology. Сред менторите ще бъде и Филип Янков от x8academy - победител в глобалния конкурс на НАСА Space Apps Challenge. Той е сред най-опитните преподаватели в технологичния бранш в страната, обучил стотици инженери, част от които днес заемат и лидерски позиции.

Кандидатстване

Всеки студент и начинаещ софтуерен инженер може да кандидатства за участие в Ocado Technology Bootcamp до 8 май 2022 г. включително. Във формата се попълват единствено име, имейл за връзка и няколко думи, описващи мотивацията за участие. Тази година процесът по кандидатстване обхваща две стъпки, които имат за цел да установят нивото на техническа подготовка на кандидатите. Чрез кратък тест и лично опознавателно интервю организаторите целят да разберат кои са силните страни на участниците, за да работят по надграждането им в рамките на обучението. Още информация относно Ocado Technology Bootcamp и как да се присъедините можете да прочетете тук.