🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Digitalk 101: Приходите на технологичните фирми в България нарастват с над 21%

Проучването на най-големите ИКТ компании и телекомуникационни оператори у нас се провежда от 1999 г.

Digitalk 101: Приходите на технологичните фирми в България нарастват с над 21%
Digitalk 101: Приходите на технологичните фирми в България нарастват с над 21%
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общо над 7,91 милиарда лева са приходите за 2021 г. на най-големите технологични компании в България, включващи както фирмите от сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), така и доставчици на телекомуникационни услуги, които все повече навлизат в сферата на ИТ услугите. Това показват данните от традиционната класация Digitalk 101, наследник на дългогодишната класация "Топ 100 на ИКТ компаниите в България", която от 1999 г. следи развитието на технологичните дружества в страната. Печалбата на всички фирми, генерирана за 2021 г., е повече от 1,377 милиарда лева, а само на ИКТ компаниите тя е 452 млн. лева, или двойно по-голяма от постигнатата през 2020 г. (около 270 млн. лв.).

Статията представя част от данните в бизнес класацията Digitalk 101 | Най-големите IT компании в България, 2022.

Тук може да разгледате или да закупите доклада.

Изданието ще бъде публикувано в дигитален формат на 2 септември, а книжният вариант ще стигне до абонатите малко по-късно. В публикацията са посочени както основните класации в 27 различни подсектора, така и анализи на дейността на компаниите, техните най-важни проекти и продукти, както и политиката им по отношение на кадрите.

С над 8 на сто са се увеличили през 2021 г. приходите от фиксирани и мобилни телекомуникационни услуги, продадени мобилни устройства и реализирани проекти като част от системната интеграция и облачните услуги. Общите постъпления на участниците в самостоятелната класация на Digitalk 101 за телеком операторите надхвърлят 3 милиарда лева (1,58 млрд. евро).

Постъпленията само от ИКТ дейности на участниците в Digitalk 101 са около 5,15 милиарда лева за 2021 г. Тези дейности включват аутсорсинг на ИТ услуги (ITO), разработка на приложения, продажбата на лицензи за софтуерно пакети, производството и продажбата на хардуерни решения, внедряване на комплексни системи като част от системната интеграция, ИТ консултации и ИТ обученията. Общият ИТ оборот на компаниите в класацията е с 27,5% повече спрямо данните на участниците в миналогодишното подреждане.

ИТ подсекторите

И през 2021 г. най-силният ИТ сектор в България остава софтуерният, като той е донесъл повече от 1,79 милиарда лева приходи, или с 22,5 на сто повече от 2020 г. Този оборот обхваща както разработката на софтуерни технологии от най-висок клас, така и продажбата на готови софтуерни решения на крайните клиенти (вкл. софтуерни лицензи) и интегрирането на приложения в комплексни проекти. Именно системната интеграция отбелязва значително подобрение спрямо 2020 г., генерирайки 23% от общия ИКТ оборот на участниците в Digitalk 101. Търговията на едро с ИКТ продукти генерира почти 700 милиона лева, а производството и продажбата на хардуерни решения и офис техника допринасят с още 12,9 на сто. Бизнесът с изнесени ИТ услуги (ITO) генерира около 637 млн. лева.

Кадрите

Общо 10 568 са специалистите на пълно работно време в телекомуникационните оператори през 2021 г., докато година по-рано техният брой е бил малко над 11 хиляди. Кадрите в компаниите от ИТ сектора са общо 26264.

Нови акценти в проучването

В изданието от 2021 г. бе анализиран ефектът от пандемията Covid-19 и последвалите мерки върху бизнеса, проектите, клиентите и плановете на ИТ компаниите. През тази година във фокуса на допълнителните анализи са проблемите, породени от войната в Украйна, покачващите се цени на енергията, както и недостигът на чипове. Представен е и задълбочен анализ на разработваните и използвани от българските компании модерни технологии като изкуствен интелект, машинно обучение, роботика, блокчейн, Интернет на нещата, виртуалната реалност.

Анализирани са и увеличаващите се като брой и стойност сделки в сферата на сливанията и придобиванията (M&A), засягащи все повече технологичния сектор у нас. Това се отнася както за глобалните ИТ компании, които оперират и в България, така и за български компании с международна или вътрешна за страната дейност.

Разгледайте цялото проучване на сайта Digitalk.bg.

Как може да четете Digitalk 101

Всички основни подкласации и статии от последните две издания вече са налични и онлайн в специалната страница на сайта Digitalk.bg.

  • Цялото онлайн съдържание е отворено за годишни абонати на "Капитал" и за закупилите доклада в печатен или pdf формат
  • Месечните абонати на "Капитал" имат достъп до статиите от изданието