🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Федерико Менна, EIT Digital: Активно търсим предприемачи и компании от България

Обмисляме отварянето на офис в България, казва пред "Капитал" изпълнителният директор на дигиталното звено на Европейския институт за иновации и технологии

"Българската иновационна система все още не е толкова развита колкото в други страни и съответно искаме да подчертаем още по-дебело опитите си да интегрираме българския дигитален сектор в партньорството си. В момента обсъждаме дали ще го направим чрез отваряне на офис", казва Федерико Мена
"Българската иновационна система все още не е толкова развита колкото в други страни и съответно искаме да подчертаем още по-дебело опитите си да интегрираме българския дигитален сектор в партньорството си. В момента обсъждаме дали ще го направим чрез отваряне на офис", казва Федерико Мена    ©  EIT Digital
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Федерико Менна е новият изпълнителен директор на EIT Digital, звеното за дигитални компании на Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Той застава начело на EIT Digital като наследник на Вилем Йонкер, който управляваше звеното в продължение на над 10 години. EIT Digital помага на европейски предприемачи и компании за развиването на бизнеса им в начална фаза и последващо намиране на инвестиции.

Федерико Менна ще бъде един от гостите на тазгодишното издание на конференцията Digitalk, която ще се проведе на 18 май в Sofia Event Center. Повече подробности и билети можете да намерите на сайта на конференцията.

Поемате поста на изпълнителен директор след Вилем Йонкер, който бе начело на EIT Digital в продължение на над 10 години. Какви са плановете ви?

- EIT Digital има ясен път и това е да засили позицията си като най-голямата европейска екосистема за дигитални иновации, предприемачество и развитие на умения. За да го постигнем, стратегията на мениджмънта стъпва върху няколко стълба: превръщането на вече съществуващи услуги в по-атрактивни за нашите членове; диверисифициране на бизнес офертите, например чрез по-голям фокус върху координиране и участие в европейски проекти и растежа на нашата екосистема. Искаме да сме по-леснодостъпни за потенциални партньори и разширението ни чрез отваряне на нови офиси в Европа е важен инструмент в тази посока.

Предвид руската война в Украйна, която доминира европейската политика, добър ли е моментът за EIT и европейската технологична сцена?

- Руската инвазия в Украйна и последвалата трагична и варварска война доведе до толкова много страдание и болка за украинския народ, остави толкова голям отпечатък върху Европа цялостно, че всичко останало изглежда по-маловажно в сравнение. В този контекст е особено важно да се подпомага украинската икономика предвид тези ужасяващи обстоятелства. Технологичният сектор досега е сред най-устойчивите звена в икономиката на страната. EIT има твърда позиция още от началото на войната и подпомага Украйна, като разшири програмите си така, че те да могат да покрият нуждите за обучение на украинските бежанци. Пуснахме и нови грантове, които да подпомогнат създаването на бизнеси сред младите украинци. EIT Digital участва в една от програмите и допълнително таргетираме Украйна чрез собствената си инициатива EIT Digital Venture Program.

Какви програмипланирате за 2023 г. и кой може да участва в тях?

- Имаме няколко планирани програми. Току-що започна шестото издание на EIT Digital Venture Program, която е създадена за подкрепа на предприемачи в ранна фаза на развитие. Търсим екипи в Прибралтика, Източна и Южна Европа, които се опитват да излязат на пазара. Програмата е отворена към екипи от поне двама души, които имат иновативна бизнес идея, концепция или прототип в сферата на дигиталните технологии, финанси, градове, здраве.

Процесът по кандидатстване е отворен и в програмата EIT Digital Challenge, състезание за пораснали стартъпи, които се занимават с дълбоки технологии. С други думи, европейски компании, които се фокусират върху сложни и трудни за копиране технологии. Съвсем скоро ще отворим процеса по кандидатстване за тазгодишното издание на Innovation Factory, която предлага финансова подкрепа, менторски услуги и помощ при набирането на ранни инвестиции за дълбокотехнологични стартъпи в ранна фаза на развитие.

Каква е целта ви за Venture Program?

- Целта ни е да подпомогнем предприемачи от 22 страни - Прибалтика, Южна и Източна Европа. Това включва и България. Преакселераторската програма трябва да им помогне да превърнат бизнес идеята си в стартъп и да стигнат поне до MVP фазата (Minimum viable product - минимално работещ продукт, бел. ред.), след което да основат стартъп компания и да наберат капитал от инвеститори. Всички екипи получават начални 5 хил. евро подкрепа, след което още 10 хил. евро за тези, които завършат програмата и основат юридически своя компания. Освен това първите десет компании от програмата, които успеят да наберат поне 50 хил. евро частно финансиране до края на ноември, ще получат и допълнителни 10 хил. евро от EIT Digital, което означава, че общо от нас една компания може да получи 25 хил. евро.

Вече имаме много успешни истории, преминали през тази програма - от България такъв пример е OMNIO (български стартъп за автоматизирано събиране на данни при финансови престъпления - бел. ред.). От Полша през програмата излезе Restimo, от Литва - Revolab, а от Гърция - Nereid. Всички те за мен са истории на успеха, които набраха финансиране и стигнаха до клиенти за много кратко време след създаването им.

Планирате ли по-силен фокус върху страните от Източна Европа?

- Ние вече сме доста активни в региона. Вземете предвид следното: освен да помагаме на предприемачи чрез програми като Venture Program ние сме и водещите партньори в Digitaltech European Digital Innovation Hub (EDIH), който е базиран в офисите ни в Будапеща. Румънският университет UBB в Клуж-Напока наскоро стана наш партньор по програмата EIT Digital Master School, където провеждаме курсове по киберсигурност. UBB също така скоро ще стане дом на наш постоянен офис в Румъния. Разбира се, винаги работим по разширение на присъствието си.

Какви са плановете ви за България? Може ли да се очаква отваряне на офис в страната?

- България е един от фокус пазарите в стратегията ни за разширение. Като член на Европейския съюз България винаги е имала възможност да се включи в нашите инициативи и компаниите от страната да кандидатстват по програмите ни. Въпреки това българската иновационна система все още не е толкова развита, колкото в други страни, и съответно искаме да подчертаем още по-дебело опитите си да интегрираме българския дигитален сектор в партньорството си. В момента обсъждаме дали ще го направим чрез отваряне на офис. Ще използваме максимално възможности, като например участието ни на конференцията Digitalk, за да разговаряме с играчите от българската екосистема, така че да бъдем сигурни, че те знаят какви възможности предлага EIT Digital.

Предвид намалената активност на пазарите за рисков капитал и промяната в технологичните нагласи заради изкуствения интелект какъв е най-добрият сценарий за европейската технологична сцена?

- Европейските компании, казано най-общо и генерализирано, набират все повече и повече рисков капитал. Има сектори като климатични технологии, където европейските стартъпи набират дори повече капитал, отколкото американските си конкуренти. Въпреки това виждаме, че в критично важни полета, като изкуствения интелект например, американските и китайски екосистеми са значително по-динамични и добре финансирани, отколкото европейската. От друга страна, Европа е лидер в регулирането на тези сектори, като комбинира вниманието върху бизнеса и икономическия растеж с нуждата да бъдем сигурни, че фундаменталните права на гражданите като личното им пространство и защита от алгоритмична дискриминация ще бъдат уважени. В такъв смисъл най-добрият сценарий е да имаме внимателна, добре измислена регулация, която да не задушава, а напротив, да окуражава ефективни и социално ангажирани иноватори.

Все още няма коментари
Нов коментар