🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Даниел Висевич, World Fund: Климатичните технологии ще доминират след 10 години

Съоснователят на фонда World Fund пред "Капитал"

Даниел Висевич, World Fund: Климатичните технологии ще доминират след 10 години
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Даниел Висевич е един от четиримата основатели на фонда за рисков капитал в сферата на климатичните технологии World Fund. Той е с фокус секторите с ключови въглеродни емисии: енергетика, хранителна промишленост и селско стопанство, производство, сгради и транспорт. Инвестира в компании от начален етап на развитие до т. нар. Series B, при които може да се вложат и няколко десетки милиона.

Висевич ще бъде един от гостите на тазгодишното издание на конференцията Digitalk, която ще се проведе на 18 май в Sofia Event Center. Повече подробности и билети можете да намерите на сайта на конференцията.

Ясно е, че климатичните промени не са временна тенденция, но фондовете за рисков капитал се фокусират в малко на брой, но модерни към момента сектори. Смятате ли, че климатичните технологии набират скорост и са на път да станат тенденция във VC сектора?

Климатичната криза, разбира се, не е тенденция. През следващите няколко години все повече ще изпитваме последствията от нея. Проблемът е тук и ще остане за следващите десетилетия или дори векове. Каквото и да правим, ще става все по-тежко, откъдето идва и необходимостта от решения. Мисля, че това е само началото за климатичните технологии. След десет години ще бъде доминиращата технология, която се опитваме да изградим, за да намалим концентрацията на парникови газове в атмосферата. Важно е да се отбележи също, че климатичните технологии са хоризонтален сектор, а не вертикален, тоест включват AI, хардуер, софтуер, и редица други сектори.

Има ли в момента достатъчно VC пари, насочени към стартъпи, които разработват технологии за климата в Европа, по-специално и в Централна и Източна Европа?

Определено не. Недостигът е огромен проблем и затова и през 2021 г. основахме World Fund. И все пак нещата наистина се промениха драстично през изминалата година, която беше лоша за VC сектора, защото тогава се спукаха много балони. Всичко падна, с изключение на климатичните технологии. Затова и сега VC фондовете виждат, че трябва да инвестират в реални решения или да решават реални проблеми.

Виждам две основни причини за недостатъчния интерес към сектора. Едната е, че климатичните технологии доста често имат хардуерни компоненти, които изискват огромен капитал. Това са технологии, при които трябва да се изградят фабрики или да се направят много изследвания преди да се стигне до краен продукт. Втората е, че често фондовете не разбират технологията, затова имат нужда от инвестиционен екип с физици, инженери, химици, биолози, накратко специалисти, които разбират материята. Това често ги отблъсква от идеята за инвестиция.

Какви са потенциалните предизвикателства, с които могат да се сблъскат предприемачите в сектора за климатични технологии?

Има капан, в който твърде много инвеститори и основатели влизат. Това е капанът на обещаващата супер бърза възвръщаемост с минимални усилия, който се случва в един от 1000 случая. По-трудно е, както казах, да се изгради нещо, което решава реални проблеми. Ето защо мисля, че рядко хората се захващат с подобни задачи. Всички трябва да разберем, че климатичната криза идва и няма да си отиде, и че ако наистина искате да печелите пари, трябва да мислите дългосрочно.

Къде смятате, че климатичните технологии са най-развити в Европа?

Определено в северните страни. Впечатлен съм от това как Дания изгражда силни компании в сектора. В Германия също виждаме голям ръст. Не е проблем, че предприемачите не създават решения. Напротив - те основават стартъпи за климатични технологии като луди. Направихме проучване и виждаме, че в страните от Централна и Източна Европа имаме множество основатели, които обаче не намират инвеститори, защото те обичат да влизат в капана, който описах преди малко. Имаме предприемачи, имаме учени, имаме технологии, защото сме инвестирали изключително много в научноизследователска и развойна дейност в цяла Европа, включително страните от Централна и Източна Европа. Науката е силна. Но, разбира се, имаме нужда от инвеститори. За това трябва капитал. И това е проблемът в цяла Европа, но особено в Централна и Източна Европа.

Какъв процент от всички пари на рисков капитал в Европа отиват в компании за климатични технологии?

За щастие повече и повече, но все още твърде малко. Наскоро публикувахме как расте делът на климатичните технологии. Можете да видите, че миналата година през 2021 г. те са около 12%, а 2022 г. стигат цели 16.66.

Какви са критериите, на които трябва да отговарят стартиращите компании, за да получат инвестиции от World Fund?

Разработихме методология, която се нарича CPP и представлява оценка на климатичния потенциал, с която проверяваме дали дадена технология има потенциала да спести поне 100 мегатона въглеродни емисии годишно. Това считаме за климатична технология, всички решения под това число не са. Затова и на 85% от стартъпите, които кандидатстваха за финансиране от нас, отказахме, защото технологията им няма такъв потенциал. Трябва да декарбонизираме. И вярваме, че стартиращите компании, разработващи такива технологии, ще бъдат най-ценните компании на следващото десетилетие.

Какви са очакванията ви за пазара на климатични технологии в световен мащаб през 2023 г.? Виждаме затягане на VC активност в почти всички сектори, така ли е и в този сектор?

Не се случва в климатичните технологии. Бих казал дори, че традиционните фондове все повече се ориентират към сектора. От World Fund вече изграждаме съюз с други водещи VC-та, за да стигнем до нулеви емисии. Те започват да идват при нас и да се адаптират. Така че определено виждам тенденция от традиционните рискови VC фондове към преминаване към технологии в областта на климата. Разбира се, секторът трябва да докаже, че е печеливш. В противен случай партито може съвсем скоро да свърши, въпреки че проблемът става все по-голям. Но ако трябва да бъда честен, съм голям оптимист, че тази година ще видим драстично увеличение на инвестициите в климатични технологии.