Intel инвестира 4.6 млрд. евро в завод в Полша

Производственият център е част от стратегия за увеличаване на присъствието в Европа

Заводът ще е готов до 2027 г. когато и този в Магдебург ще започне дейността си
Заводът ще е готов до 2027 г. когато и този в Магдебург ще започне дейността си
Заводът ще е готов до 2027 г. когато и този в Магдебург ще започне дейността си    ©  Reuters
Заводът ще е готов до 2027 г. когато и този в Магдебург ще започне дейността си    ©  Reuters

Intel планира инвестиция 4.6 млрд. евро в ново съоръжение за сглобяване и тестване на полупроводници близо до Вроцлав в Полша. Новият производствен център е част от многомилиарден инвестиционен план на американската компания за изграждане на капацитет за чипове в Европа.

Заводът във Вроцлав ще помогне да се отговори на "критичното търсене на капацитет за сглобяване и тестване", като компанията очаква да бъде готов до 2027 г. Това е и времето, когато съоръжението за производство на стойност 17 млрд. евро в германския град Магдебург се очаква да заработи.

Предприятието в Полша ще наеме 2000 работници и ще създаде няколко хиляди допълнителни работни места по време на строителството и доставките, се казва в изявление на компанията. "Полша просто беше малко по-жадна да спечели този проект", заяви изпълнителният директор на Intel Пат Гелсингер, цитиран от Reuters.

Най-големият изследователски и развоен център на Intel в Европа е базиран в полския град Гданск, където работят около 4000 души.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки каза, че е "развълнуван да разшири ролята на Полша в глобалната верига за доставки на полупроводници". Най-големият изследователски и развоен център на Intel в Европа е базиран в полския град Гданск, където работят около 4000 души. Intel не обяви размера на субсидиите, които ще получи от Варшава, но каза, че "както във всички места, където оперира, Intel ще търси подходящи стимули... за да гарантира, че операциите му са конкурентни в световен мащаб".

Въпросът със субсидиите е от ключово значение за компанията. След обявяването на завода в Магдебург Intel договори подпомагане от правителството в Берлин на стойност 6.8 млрд. евро. Според компанията обаче тази сума вече е крайно недостатъчна заради по-високите разходи за енергия и високата инфлация.

Handelsblatt съобщи в четвъртък, че германското правителство и Intel са близо до споразумение за увеличаване на помощта до 9.9 млрд. евро. "Ние не искаме подаяния, ние искаме конкурентоспособност", заяви Гелсингер, цитиран от Reuters. "Разходите за труд се повишиха значително, материалните разходи се повишиха значително, така че внезапно разликата в разходите стана по-голяма, отколкото първоначално изчислихме", добави той. Германският министър на финансите Кристиан Линднер изключи възможността Берлин да увеличи финансирането за Intel в интервю за Financial Times преди две седмици. "В бюджета няма повече налични пари", каза Линднер.

През последната година европейските страни полагат доста повече усилия да привлекат производители на полупроводници. Няколко европейски страни се надпреварват да намалят зависимостта си от азиатски доставчици на полупроводници, след като недостигът, причинен от пандемията, доведе до хаос в няколко от важните индустрии.

Чиповете, в които Intel се специализира обаче, не са типът, от който например зависи голямата автомобилна индустрия в Европа. Това доведе до критики и поставянето на въпроса дали привличането точно на Intel реално отговаря на европейските нужди.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sirhamiltonf1 avatar :-P
    hamiltonf
    • + 2

    Навсякъде в ЕС ще изникнат подобни мощности, а в съветска Русия ще броят чиповете от откраднати перални...

    Нередност?
  • 2
    vwk051164175 avatar :-|
    vwk051164175
    • + 1

    В Германия Берлин ще е, поправете си статията.

    Нередност?
  • 3
    uof16893220251184319 avatar :-|
    Avril Lavigne

    Click, upgrade, and strategize your way to the top of the leaderboard as you amass a legion of capybaras like never before. Immerse yourself in the delightful world of https://capybara-clicker.com and experience the joy of clicking in a way that only these lovable creatures can provide.

    Нередност?
  • 5
    wgi16919212031188738 avatar :-|
    Coffee hero

    nice info thanks for the https://www.oncallcentre.com/ help

    Нередност?
  • 6
    wgi16919212031188738 avatar :-|
    Coffee hero

    I consistently find an abundance of valuable and informative content. High-quality posts and comments are both prominently featured. Thank you for your kind words and I am excited to witness the continuous improvement of your webpage. https://franzrepro.com/

    Нередност?
  • 7
    wgi16919212031188738 avatar :-|
    Coffee hero

    nice way of telling, and nice piece of writing to obtain data on the topicof my presentation subject, which i am going to deliver in college. https://phunceleb.com/

    Нередност?
  • 8
    wgi16919212031188738 avatar :-|
    Coffee hero

    valuable information for everyone.I am expecting more information like this. https://www.rmblue.com/banners/

    Нередност?
Нов коментар