🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Intel обмисля да разшири фабриката си във Виетнам с инвестиция от 1 млрд. долара

Компанията за чипове предвижда да изгради и завод в Малайзия

Американският производител вече е купил допълнителни терени, а разширяването на дейността във Виетнам ще му помогне да се справи по-добре с прекъсванията на доставките.
Американският производител вече е купил допълнителни терени, а разширяването на дейността във Виетнам ще му помогне да се справи по-добре с прекъсванията на доставките.
Американският производител вече е купил допълнителни терени, а разширяването на дейността във Виетнам ще му помогне да се справи по-добре с прекъсванията на доставките.    ©  Reuters
Американският производител вече е купил допълнителни терени, а разширяването на дейността във Виетнам ще му помогне да се справи по-добре с прекъсванията на доставките.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американската технологична компания Intel обмисля да инвестира около 1 млрд. долара, за да разшири завода си за тестване на чипове във Виетнам, съобщават пред Reuters двама източници, запознати с въпроса. Единият от тях твърди, че инвестицията вероятно ще бъде направена "през следващите години" и може да бъде по-голяма от 1 млрд. долара, а вторият заявява, че Intel обмисля и алтернативни инвестиции в Сингапур и Малайзия, които може да бъдат предпочетени през Виетнам. Фабриката на Intel във град Хошимин е най-голямата на компанията в света. Смята се, че до момента в нея са инвестирани около 1.5 млрд. долара.

В края на 2021 г. Intel обяви план да инвестира над 7 млрд. долара в изграждането на нов завод за опаковане и тестване на чипове в Малайзия, който се очаква да заработи през 2024 г.

Американският производител вече е купил допълнителни терени, а разширяването на дейността във Виетнам ще му помогне да се справи по-добре с прекъсванията на доставките, произтичащи от силната зависимост от една държава или завод, заяви един от източниците пред агенцията, позовавайки се на вътрешни разговори. Intel обмисля инвестицията във Виетнам, като същевременно се балансира с това, че по-нататъшното разширяване на дейността в чужбина няма да бъде възприето като враждебна стъпка от Вашингтон, който настоява за увеличаване на производството на чипове в страната.

От компанията са заявили пред Reuters: "Виетнам е важна част от нашата глобална производствена мрежа, но не сме обявявали нови инвестиции." Представители на инвестиционното министерство на Виетнам и местните власти на Хошимин не са били открити за коментар. Миналата седмица изявление, публикувано на официалния портал на виетнамското правителство, е било променено, като е премахната информацията, че град Хошимин се опитва да привлече допълнителни инвестиции от 3.3 млрд. долара от Intel, добавя Reuters.

Потенциал за развитие

Ръководител от американския технологичен сектор е заявил пред агенцията, че Виетнам има голям потенциал за бърз растеж в областта на сглобяването и проектирането на чипове. Според него изграждането на фабрики за производство на чипове е малко вероятно, с изключение на по-евтини за по-елементарни и големи чипове, които все още са много търсени, като например тези, които се използват в автомобилите. Той е заявил, че най-голямата възможност за Виетнам е в сектора на сглобяването на чипове, за да се задоволи желанието на индустрията да намали "свръхконцентрацията" на производствен капацитет в Китай и Тайван, които заедно държат 60% от световния капацитет в този сегмент.

Проектирането на чипове изисква по-малък капитал и повече висококвалифицирани работници, а Виетнам навлиза и в тази област, добавя още ръководителят, като американският гигант Synopsys има операции в страната и местните фирми се развиват бързо, включително FPT и държавната компания Viettel.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    silverman avatar :-|
    silverman

    Виетнам е една добра алтернатива на Китай! В бъдеще все-повече производства ще бъдат изнасяни там!

    Нередност?
Нов коментар