🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Няма индустрия, в която да не участваме, и регион от света, където да не носим позитивна промяна

Виктор Димитров - изпълнителен директор в Центъра за глобални услуги на DXC Technology в Източна Европа

Виктор Димитров - изпълнителен директор в Центъра за глобални услуги на DXC Technology в Източна Европа
Виктор Димитров - изпълнителен директор в Центъра за глобални услуги на DXC Technology в Източна Европа
Виктор Димитров - изпълнителен директор в Центъра за глобални услуги на DXC Technology в Източна Европа
Виктор Димитров - изпълнителен директор в Центъра за глобални услуги на DXC Technology в Източна Европа
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Господин Димитров, вече повече от година сте изпълнителен директор в Центъра за глобални услуги на DXC Technology в Източна Европа. Кои ваши качества ви позволиха да постигнете това кариерно развитие?

DXC Technology е компания, която активно стимулира професионалния растеж на своите служители. Подобно на мнозинството ни новоназначени млади хора от университетите стартирах с най-базовите дейности и процеси в компанията, като не спирах да надграждам и да се развивам.

С постоянство, целеустременост и самокритичност аз и екипите ми успяхме да наложим високи стандарти за качество, гъвкавост и интегритет. Положените усилия и постигнатите резултати бяха разпознати на международно ниво и спомогнаха за решението източноевропейското подразделение на компанията да бъде поверено на българин. Предизвикателствата са ежедневни, но високият морал и екипната работа са най-добрата рецепта за успех.

Каква стратегия на развитие следва DXC Technology?

DXC Technology е американска компания, глобален лидер в областта на IT услугите с над 130 000 служители в световен мащаб. Имаме присъствие в повече от 70 страни. Предоставяме широк спектър от услуги на близо 6000 клиента. Сред тях са и половината от компаниите в елитния списък Fortune 500 - една от които сме и ние. Развиваме услугите си повече от 60 години.

Помагаме на бизнеси и правителства в целия свят да трансформират дейността си и да извличат максималната добавена стойност от новите технологии. IT инфраструктура, услуги за модернизиране на работното място, киберсигурност, разработка и актуализиране на софтуерни приложения, системи за обработка и анализ на големи масиви от данни, собствени софтуерни продукти за широк набор от индустрии - на практика имаме всичко, което е необходимо за успешна дигитална трансформация. Мисията ни е да използваме силата на технологиите, за да изградим по-добро бъдеще за нашите клиенти, колеги, общности и окръжаващата среда, което постигаме както чрез собствените си действия и резултати, така и чрез тези на партньорите, с които работим.

Нашите партньорства включват почти всички глобални играчи в IT сектора. Над 90% от производителите на автомобили в света например работят с нас, като фокусът ни върху софтуерното инженерство при превозните средства ни превръща в основен фактор в разработването на автономни автомобили.

Публичният сектор в едни от най-развитите световни икономики разчита на нашия експертен опит в дигитализацията и модернизацията на IT услугите си. Банки и застрахователи развиват отношенията с клиентите си посредством наши технологични продукти. Няма индустрия, в която да не участваме, и регион от света, където да не носим позитивна промяна.

Какъв е ефектът от присъствието на DXC в България?

В България работим от близо 30 години, а от 2006 г. започва и прогресивното ни разрастване, когато страната ни е избрана за изграждането на стратегически глобален център за предоставяне на услуги.

Към днешна дата сме един от най-големите местни работодатели не само в IT сектора, но и в икономиката като цяло. Имаме над 4200 служители и още около 800 професионалисти, ангажирани с наши проекти като подизпълнители или като част от "Luxoft България" - дъщерно дружество на DXC Technology. Над 5000 души в България работят под шапката на DXC, което ни прави огромен за локалните ни мащаби участник в пазара на труда.

Какви са най-търсените квалификации и кои са отворените позиции в момента?

Тук развиваме всички направления от IT портфолиото си, предоставяйки истинско богатство от кариерни възможности. България е сред най-значимите ни локации за глобални услуги в Европа и региона. Тук разработваме собствени софтуерни продукти за световния застрахователен бизнес. Участваме активно в еволюцията на автономните автомобили. Предоставяме услуги на световни брандове като Manchester United и Ferrari, на които сме и спонсори.

Динамичното кариерно израстване е неизменна част от приоритетите и културата ни. Наскоро стартирахме стажантска лятна програма, а откакто разгърнахме програмата ни Graduate Hiring в началото на 2021 г., сме назначили близо 1000 души с начален опит, но с желание за кариера в IT сектора. Фокусът ни е да намираме и развиваме такива хора, които после да израстват и да заемат по-високи и отговорни позиции.

Доказателство за успеха на тази стратегия са двете първи места, които получихме в категориите "Onboarding програма" и "Развитие и обучение" в годишните Employer of Choice награди през месец юли.

Третата статуетка, която получихме по време на церемонията, бе за програмата ни Dandelion, по която приобщаваме в екипите си хора от аутистичния спектър. Тези служители имат безспорни таланти, за съжаление нерядко пренебрегвани в обществото ни. Ние като компания искаме да дадем възможност на тези много специални хора да разгърнат потенциала си в подкрепяща среда и да стартират кариера, която да промени живота им.

Кои други проекти бихте изтъкнали в стратегията на DXC за корпоративна социална отговорност в България?

Културата на приобщаване и обществено полезна дейност е силно застъпена в компанията. По време на най-тежките моменти от пандемията хората ни се организираха и с подкрепата на ръководството създадоха процес и структура, чрез която над 1300 лаптопа бяха подготвени, ремонтирани, инсталирани и дарени на деца от семейства с по-ограничени финансови възможности, за да могат да продължат обучението си в дистанционна среда наравно с връстниците си. За това бяхме и специално отличени от Агенцията за закрила на детето. Имаме традиционни кампании за събиране на средства за стипендии на деца без родители. Ежемесечно хората ни се ангажират в инициативи, свързани с грижа за опазване на природата и околната среда. Отличени сме като редовен участник и партньор в кръводаряването. Примерите са безброй и това е култура, която се подкрепя и поощрява на най-високо ниво, защото вярваме, че когато си значим участник в икономиката на една страна, трябва да имаш и големи отговорности към развитието и подкрепата на обществото в нея.

От България DXC предоставя услуги на стотици клиенти от целия свят. Кога компанията ще стартира проекти за българския пазар?

От България предоставяме услуги на близо 300 клиента в десетки държави. Тук са базирани професионалисти с експертни познания за дигитализация на частни компании, банкови институции, огромни световни брандове, правителствени организации и представители на публичния сектор. Стремим се тепърва да развием и увеличим бизнес присъствието си и на местна почва. Разполагаме със специалисти, които могат да начертаят технологична пътна карта, да подготвят детайлен план и да го изпълнят. Осъществяваме такива дейности и за частния, и за публичния сектор в цяла Европа.

В България говорим за електронно правителство и активна дигитализация от много години. Смятам, че DXC Technology е инструмент, който може да отключи и придвижи много процеси в тази посока, като дава възможности и потенциал за бърз технологичен напредък. Поради тази причина от 2022 г. сме доста по-активни в предлагането на възможностите си на местния пазар.

На 31 август, по случай откриването на реновирания ни и модернизиран офис във Варна, планираме голямо събитие в града, на което сме поканили представители на едрия бизнес, на местната и централната държавна администрация, на големите университети и партньорските ни организации. Като част от програмата сме планирали и дискусия с глобални и местни експерти на DXC по темите на киберсигурността и потенциала зад развитието на изкуствения интелект. Това са изключително актуални сфери, които могат да отключат огромна добавена стойност за инвестиращите в тях. А за да уважим самия град Варна, сме предвидили и малка изненада - шоу с дронове, което да въодушеви варненци и да отбележи откриването на офиса ни.

Споменахте за Варна. Къде другаде имате офиси в страната?

Към варненския ни офис са регистрирани над 400 души. Всички останали служители са причислени към основния ни офис в София. Забележете, че използвам думата "причислени". Реално имаме наши служители, живеещи и работещи от всяка област в страната.

След старта на пандемията през 2020 г. DXC генерално преработи концепцията си за работа. Беше създаден така нареченият Virtual-first модел, според който служителите ни се трудят основно от комфорта на домовете си, като компанията им осигури достъп до всичко необходимо, за да си оборудват ергономична и безопасна работна среда - висок клас столове, бюра, монитори, периферия и аксесоари.

Що се отнася до офисите ни, започна процес на модернизиране, така че да се превърнат в удобни места за колаборация, срещи, приемане на клиенти, иновативна и творческа дейност. В България стартирахме с Варна, но всеки момент ще започнем проекта за модернизация и в София, където ще се вложат сериозни средства и енергия, за да дадем на служителите си DXC офиса на бъдещето, който заслужават.

Статията е част от медийното партньорство между Digitalk и DXC Technology в организираното от компанията събитие Hello Varna, Hello World, коeто ще се проведе на 31 август в град Варна.