Digitalk 101 : IT бизнесът расте с над 21% годишно

Класацията обхваща приходите на 100 от най-големите технологични компании в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Класацията Digitalk 101 обхваща приходите на 100 от най-големите технологични компании в България.

Печалбата на фирмите за 2021 г. надхвърли 1.377 млрд. лв., или с над 57% повече от предишната година.

Трите големи телекомуникационни оператора остават начело и в тазгодишното подреждане.

Българският IT сектор винаги се е развивал с изпреварващи темпове спрямо останалите сегменти на икономиката ни, което важеше дори за пандемичната 2020 г. Затова не е изненада, че и през 2021 г. приходите на най-големите технологични компании в България са нараснали с над 21% до рекордните 7.91 млрд. лв. Данните на фирмите, разработващи и внедряващи IT решения и предоставящи телекомуникационни услуги, са събрани в традиционната класация Digitalk 101, наследник на дългогодишната класация "Топ 100 на ИКТ компаниите в България", която от 1999 г. следи развитието на технологичните компании в страната.От общо 113 участници в проучването само 10 са фирмите с по-малък оборот от предходната година, докато 79 са компаниите, успели да постигнат двуцифрен ръст на бизнеса си спрямо 2020 г., а за 47 от тях увеличението е с над една четвърт. Средногодишният темп на растеж (т.нар. CAGR) за последните 3 пълни финансови години (2019 до 2021 г.) също е много висок - над 12% годишно. За 58 от компаниите в класацията този средногодишен темп е двуцифрен, а за 18 от участниците той е дори над 30 на сто годишно.

Печалбата на фирмите за 2021 г. надхвърли 1.377 млрд. лв., или с над 57% повече от посоченото за 2020 г., като трябва да се има предвид, че две от телекомуникационните компании са посочили много по-високия показател EBITDA, но това важи и за миналогодишната класация.Общият износ на ICT продукти и услуги е в размер на 2.57 млрд. лв., което означава точно 50% над дял от ICT оборота на участниците в класацията.

Статията представя част от данните в бизнес класацията Digitalk 101 | Най-големите IT компании в България, 2022.

Тук може да разгледате или да закупите изданието.

Кои са лидерите

Не е изненада, че трите големи телекомуникационни оператора остават начело и в тазгодишната класация, като първото място е за "A1 България", която е постигнала най-голям годишен ръст от на 11.7 на сто. "Българската телекомуникационна компания" (VIVACOM) е на второ място, увеличавайки приходите си с малко над 5.6 на сто. На трета позиция е "Йетел България" (работеща до март т.г. под бранда Telenor), която година по-рано отдели в самостоятелното дружество "Цетин България" телекомуникационната си инфраструктура.

Следват няколко големи ICT компании с отчетливо присъствие на ICT дистрибуторите. На четвърто място в общата класация е "ALSO България", която отчита сериозен годишен скок от над 27%, следвана от другия голям ICT дистрибутор у нас "Поликомп" и развойният център на VMware в България. В топ 10 са още производителят на платежни терминали ДАТЕКС, водещият доставчик на изнесени ИТ услуги "Ентърпрайз Сървисис България (част от американската компания DXC Technology), финтех компанията "Пейсейф България", споменатата "Цетин България".

Сред лидерите са още "Телелинк Бизнес сървисис груп", компанията DIGITALL, създадена след обединяването на "Булпрос" и германската на ec4u, със силно присъствие на пазарите в Западна Европа, и софтуерният разработчик "SAP Labs България".

Годишните обороти на 15 от фирмите в ICT сектора надхвърлят 100 млн. лева, а за още толкова приходите за 2021 г. са над 50 милиона лева. Подобни числа доскоро бяха запазени за "шепа" участници в класацията. Бурният растеж на целия ИТ сектор у нас привлича интереса на инвеститорите, както на младите, така и на опитните ИТ специалисти, като недостигът на кадри е една от основните "спирачки" пред още по-бързото развитие.

Фокус върху технологии и M&A пазара

В тазгодишното проучване Digitalk 101 допълнителните анализи са фокусирани върху проблемите, породени от войната в Украйна, покачващите се цени на енергията, недостигът на чипове. Представен е и задълбочен анализ на разработваните и използвани от българските компании модерни технологии като изкуствен интелект, машинно обучение, роботика, блокчейн, Интернет на нещата, виртуалната реалност.

Анализирана е и увеличаващият като брой и стойност сделки в сферата на сливанията и придобиванията (M&A), засягащи все повече технологичния сектор у нас. Това се отнася както за глобалните ИТ компании, които оперират и в България, така български компании с международна или вътрешна за страната дейност.

  • В топ 5 на доставчиците на хардуерни и комуникационни решения са "A1 България", "Датекс" "Цетин България", "Телелинк бизнес сървъсис груп" и "Алтерко".
  • При софтуерните компании на първо място отново е VMware България, следвана отново от SAP Labs България, "Експериан България" и "Информационно обслужване", а на пето място се класира DIGITALL.
  • В подреждането при ICT дистрибуторите първа е "ALSO България", следвана от "Поликомп", "Асбис България", "КЛИКО България" и новият участник "СисТех България ".
  • При системните интегратори има сериозни размествания, като "Цетин България" излиза начело, следвана от миналогодишния лидер "Телелинк бизнес сървисис груп" и "A1 България". В челната петица по приходи от комплексни проекти са още "Информационно обслужване" и СТЕМО.

Цялото издание Digitalk 101, 2022 може да откриете на digitalk.bg/101.

Как може да четете Digitalk 101

Всички основни подкласации и статии от последните две издания са налични и онлайн в специалната страница на сайта Digitalk.bg.

  • цялото онлайн съдържание е отворено за годишни абонати на "Капитал" и за закупилите доклада в печатен или pdf формат
  • месечните абонати на "Капитал" имат достъп до статиите от изданието


Все още няма коментари
Нов коментар