🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 20 технологични лидери ще споделят прогнозите си на SEE ITS Summit 2023

Ной-големият форум за иновации и технологии в Югоизточна Европа ще се проведе на 29 септември в София

Над 20 технологични лидери ще споделят прогнозите си на SEE ITS Summit 2023
Над 20 технологични лидери ще споделят прогнозите си на SEE ITS Summit 2023
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 20 лидери на български и световни технологични компании ще споделят своите прогнози за развитието на високотехнологичния бизнес по време на най-големия форум за иновации в Югоизточна Европа SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT. Събитието ще се проведе на 29 септември в София, а негови организатори са Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) и Българската стартъп асоциация (BESCO). Конференцията ще се превърне в най-гореща точка за високотехнологичните услуги в региона и ще се проведе под мотото "Югоизточна Европа - двигател на растежа".

На нея ще бъдат обсъдени тенденциите и прогнозите за развитието на индустрията на бизнес услугите и сектора на технологиите в контекста на Индустрия 5.0, ESG принципите, киберсигурността, все по-съвършените AI инструменти и мястото на човека в тях. Форумът ще бъде и платформа за обмяна на опит в сферата на иновациите и технологичния трансфер в региона. В рамките на събитието ще бъде представен доклад за развитието на високотехнологичната индустрия в Югоизточна Европа по държави и потенциала на всеки от пазарите.

Сред специалните гости ще бъде избраният за номер едно мотивационен спийкър извън САЩ в класацията Global Guru Джим Лоулес - всепризнат международен лектор, вдъхновил с речите си над 1 милион души на пет континента. Лоулес е автор на международния бестселър "Укротяване на тигри" ('Taming Tigers'), като сам доказва изглеждащите на пръв поглед "невъзможни адаптации" чрез тестване на собствените си възможности. Само за една година от качването си за първи път на кон той се превръща в професионален ездач, което води до намаляване на теглото му с 25%. Едновременно с това за 8 месеца той държи рекорда за най-дълбочинно спускане при гмуркане без кислородна бутилка в британската история и е първият британец, преминал магическата бариера от 100 метра. И двата спортни успеха той постига, без да се откъсва от ежедневната си работа, за да покаже, че бизнес трансформациите са възможни без прекъсване на ритъма на работа на компаниите.

В рамките на събитието ще бъдат връчени и международните награди SEE ITS Awards, чийто срок за участие е удължен до 15 септември - https://seeitssummit.com/awards-2023. Те ще отличат най-добре представилите се компании в региона, добрите практики в индустрията на знанието, проактивността на местните власти и взаимовръзките между участниците в цялата бизнес екосистема, които допринасят за нейното развитие.

Международно 10-членно жури от представители на света на бизнеса ще оцени проектите, като победителите ще бъдат обявени на специална гала церемония на 29 септември.

В настоящата бизнес среда по-важно е да си бърз, отколкото голям

Илия Кръстев, председател на AIBEST



На ниво политическа сцена всяка страна от региона следва своите приоритети и сякаш интересите ни се разминават. Случва ли се същото на бизнес сцената в областта на иновациите и технологиите?

Бизнесът не чака държавите да се координират помежду си, а намира решения и партньорства, за да постигне по-добро развитие на глобалната сцена. Настоящата действителност изисква изключително бърза адаптация, много по-бърза от това, което сме свикнали, че е необходимо. Затова целта на конференцията SEE ITS Summit и въобще на дейността на нашата асоциация в региона е именно постигането на по-добър обмен на ноу-хау, R&D разработки, търсенето на решения за излизането на глобалните пазари. Тази колаборация между високотехнологичния бизнес в региона е доста напреднала и е слабо повлияна от политическата ситуация на Балканите.

Как се развива високотехнологичният бизнес в Югоизточна Европа и в частност в България?

България и целият регион имат уникален шанс, защото за бизнес средата в момента е по-важно да си бърз, отколкото голям. Причините за това са глобалните процеси, които се случват в технологичния сектор и в сферата на изкуствения интелект. Те премахват до голяма степен бариерите, свързани с големината на компаниите и ресурсната обезпеченост, и прехвърлят фокуса върху това колко бързоадаптивна е самата организация.

Предвид големината на пазарите в региона и опита ни в бързата адаптация към постоянно променящи се условия сега имаме шанс да настигнем западния свят по отношение на развитие на технологии и успешни компании, излизащи от рамките на Югоизточна Европа.

Има ли България все още водеща позиция в региона?

България продължава да е лидер, особено по отношение на стартъпи и инвестиции в нови стартиращи компании. Трябва обаче да се свърши много работа на политическо и правителствено ниво, за да се запази тази позиция, тъй като пазарите около нас стават все по-конкурентни и са в състояние да привличат много по-големи инвестиции и R&D проекти. Румъния по-традиция е доста активна, но в последните години и Гърция, дори и Сърбия, успяват да привличат инвеститорските погледи и намерения.

Накратко, България продължава да държи водеща позиция, но дистанцията между нас и съседите ни се скъсява. За да запазим лидерското си място, е необходимо държавата и местната екосистема да действат бързо, за да успеят да се адаптират към новите ситуации на пазара и по този начин да стимулират развитието на възможности за бизнеса.

Промяната се случва с вдъхновяване, не с контрол

Джим Лоулес, мотивационен спийкър номер едно извън САЩ в класацията Global Guru



Ако хората в една компания са резистентни към трансформация, какъв пример бихте им дали, за да ги убедите?

Отправната точка, която давам като пример, съм я нарекъл "броколи парадокса". Представете си, че имате малко дете. То е на четири години и не иска да яде броколи. Седи на масата и просто иска да яде пилешки хапки, сладолед и картофи, но не иска да яде броколи. Как ще се справите с тази ситуация? Можете да му кажете, че ако яде броколи, вие ще му дадете сладкиши, т.е. да получи награда. Можете обаче да бъдете пример за подражание, като вие самите ядете броколи и му обясните как те ще му помогнат в спорта или в нещо, което обича да прави, тоест да го стимулирате по два начина. Първият е - ако ядеш броколи, ще ти дам нещо добро. Другият е да му кажете, че ако не яде броколи, не може да гледа телевизия. Може да го вдъхновите по първия начин или да го манипулирате по втория. Когато става въпрос за промяна, проблемът ни е, че колкото повече искаме да се променим като компания и като мениджъри, толкова повече манипулираме, контролираме, командваме и даваме инструкции.

Ако караме хората постоянно да правят нещо насилствено, в природата им е вродено да правят обратното, съответно да търсят стария и сигурен начин. Но въпреки това всеки човек се интересува от прогресия в растежа.

Това, което трябва да направим като лидери, за да помогнем на хората си "да искат да ядат броколи", не е да ги контролираме. Това е парадоксът. Колкото повече искаме да ги променим, толкова повече контролираме. Колкото повече искаме да ги променим, толкова повече трябва да вдъхновяваме.

Кое е най-важното правило за "укротяването на тигри"?

Правило номер едно е да действате смело днес. Ако изчакаме подходящия момент, той никога няма да дойде. Ако чакаме да получим знак от Вселената, той никога няма да дойде. Така че не отлагайте и действайте още днес.

Следващото ми правило е - създайте си дисциплина, за да положите добри основи и да следвате плана си.