🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Cybersecurity Forum: Киберсигурност в ерата на AI

Основните теми и лектори на тазгодишното издание на конференцията, организирана от "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Киберсигурността винаги е имала един основен проблем - опитите за измами в интернет са много по-евтини, отколкото опазването от тях. Написването на един фишинг имейл и изпращането му на няколко десетки хиляди души с надеждата поне един от тях да се хване на кукичката е много по-лесно и евтино, отколкото да обучиш въпросните десетки хиляди души да проверяват кой е реалният изпращач и да не се доверяват на подобни писма. През последните години се добави и друг проблем - прости, но ефективни атаки като DDoS също поевтиняха значително.

Ако тези главоболия наред с всичкия зловреден код на света (който поне не е евтин откъм инвестиция на време и понякога средства) не са били достатъчни за хората в индустрията на киберсигурността, настъпващата ера на изкуствения интелект (AI) е приливната вълна, която може да счупи системата.

Киберсигурността в ерата на AI ще бъде основна тема по време на тазгодишното издание на събитието Cybersecurity Forum, организирано от "Капитал". Сред лекторите ще бъдат Адриан Данчиу от Fortinet, Клаудиу Хобджила от Google, Борис Гончаров от Amatas, Кевин Уанг от Huawei и други.

Cybersecurity Forum ще се проведе на 16 ноември в Sofia Tech Park. Събитието може да се проследи онлайн и на място. Повече информация за програмата, лекторите и билети можете да откриете тук.

AIза добро и лошо, в добро и лошо

Модели като ChatGPT имат възможност да произвеждат тонове информация в рамките на секунди. За някои хора притеснението може да е, че децата в училище ще генерират есетата си или пък че информационната война в политиката ще стане още по-тежка.

За сектора на корпоративната сигурност притеснение номер едно е, че схеми като "Нигерийският принц" остават в историята. Вместо тях всеки ден ще се раждат нови видове измами, сценарии. По-големият проблем е, че всичко това ще се случва в мащаб, който досега бе недостижим.

Другата лоша новина е, че създаването на зловреден код също ще бъде значително улеснено от генеративните AI модели. Едно от първите неща, които ще се случат, вероятно ще е увеличение на опитите за изнудване - т.нар. ransomware.

Ако има добра новина в идващата вълна AI, то тя е, че изкуственият интелект може да бъде използван и от добрите. Компаниите за киберсигурност без никакво съмнение ще бъдат едни от първите, които да въведат AI в собствените си продукти, както и да разучат възможностите за атака чрез и защита от нови и стари видове кибератаки.

Тези множество размествания на пластовете в рамките на кратко време ще доведат до промени в самото мислене и на стражарите, и на апашите. Здравословната параноя, която съпътства всеки добър специалист в киберсигурността, ще се изостри допълнително, поне в краткосрочен аспект. За фирмите, които трябва да защитават сами себе си, уроците по дигитална хигиена ще станат още по-важни. Единственото сигурно лекарство срещу изкуствения интелект си остава естественият такъв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар