ChatGPT пее, играе и... инвестира

Функциите на програмата с изкуствен интелект постоянно се увеличават и подобряват, а вече са в помощ и на инвеститори

В ерата на дигиталната трансформация ChatGPT се издигна като водещ играч и отправна точка на мнозина в полето на изкуствения интелект (AI). Със своите непрестанно развиващи се способности и широк спектър от приложения този AI модел преосмисля начина, по който взаимодействаме с технологиите като цяло. И докато на този фон се разиграват скандали за управлението на компанията, след като основателят й Сам Олтман беше изгонен от собствения си борд и после върнат в него, всекидневно хиляди хора интегрират по нещо ново от ChatGPT в ежедневието си.

Персонализиране на AI

"Всичко зависи от промпта" се чува толкова често. Това е така, защото колкото по-добре е описана опрeделена задача, която искаме AI да направи за нас, толкова по-добър ще е резултатът. Понякога трябва да разчитаме на дълги експерименти, но за да се съкрати това време, вече се използва функцията "Персонализирани инструкции", в която потребителите имат възможност да задават точни и детайлни указания за конкретни задачи за собствения си профил. Тази настройка прави взаимодействието с AI по-персонализирано и намалява нуждата от сложни и еднотипни повторения на едни и същи условия като "кръпки" на всяка задача. Това значително улеснява използването на ChatGPT в различни сценарии и за да бъде използвано, трябва да намерите Custom Instructions в своя потребителски профил, след което да попълните полетата."

Пример: "Kакво бихте искали ChatGPT да знае за вас, за да предоставя по-добри отговори?" и "Как бихте искали да отговори ChatGPT?". Конкретен пример - вие сте адвокат и използвате ChatGPT главно за разработка на дела и генериране на идеи. В първото поле бихте могли да напишете: "Аз съм адвокат и искам професионалнo написани отговори с цитати и загатване на ключови моменти от международната практика. Отговорите да бъдат обемни, без заключения и предложения за конкретни действия." Във второто поле - "Как бихте искали да отговори ChatGPT?", можете да добавите: "Използвайте формален и прецизен юридически език, като подробно обяснявате всеки аспект и предоставяте контекста зад всяка правна концепция." Така, когато използвате ChatGPT за подготовка на дела или генериране на идеи, AI ще бъде настроен да отговаря по начин, който е най-подходящ за вашите специфични нужди.

Извличане на знания и данни от PDF и Microsoftфайлове. ChatGPT разширява границите на дигиталната обработка на текст, като предлага способността за анализ и интерпретация на PDF документи. Тази функция е особено ценна в области като правото, финансите и научните изследвания, където е необходимо бързо и точно извличане на информация от сложни документи. Способността на ChatGPT да разпознава, обработва и синтезира информация от файлове отваря нови възможности за автоматизация и ефективност. Единствено е нужно да прикачите съответния файл и да зададете задача, като например "Анализирай тази презентация и извади примери за X и как тези процеси могат да влияят на Y".

Изкуство и визуализация с DALL-E. Сътрудничеството между ChatGPT и генеративния модел за изображения DALL-E е вратата към света на цифровото изкуство и визуализациите. Потребителите могат да предадат своите идеи и визии, които ChatGPT и DALL-E превръщат в уникални творби. Тази функционалност намира приложение не само в сферата на изкуството, но и в маркетинга, образованието и дори в социалните медии. Нужно е единствено да опишете какво искате да бъде "нарисувано", а може да задавате и допълнителни параметри като големина "3:2", "16:9" и т.н. За момента резултатите не надминават тези на основния конкурент в сектора в лицето на Midjourney, където детайлите и персонализацията са на друго ниво, но с ChatGPT e значително по-лесно да се генерират изображения.

В помощ на финансите и инвестициите

ChatGPT не само създава, но и анализира изображения. Той вече разполага с възможности за разпознаване на образи, което му позволява да извлича информация от фотографии и други визуални материали. Тази функция е изключително полезна за различни професионални сектори, като например архитектурата, където може да се използва за анализ на планове и схеми, или в търговията, където помага при техническия и фундаменталния анализ на пазарни данни. Не на последно място - финансите. Способността на ChatGPT да анализира и интерпретира сложни графики и диаграми отваря нови хоризонти за инвеститорите. Той може да предоставя технически анализи, които помагат на трейдърите да вземат информирани решения, базирани на извлечена от снимки информация, като ценови модели и трендови линии.

ChatGPT продължава да развива своите инструменти, предлагайки все по-задълбочени аналитични възможности в областта на инвестициите. Сред тези инструменти са техническият и фундаменталният анализ, които представляват основни стълбове в света на финансовите пазари.

Техническият анализ се основава на изучаването на пазарни данни като ценови движения и обеми на търговия, за да се предсказват бъдещите посоки на цените чрез сложни инструменти. ChatGPT използва своите способности за обработка на език и изображения, за да анализира исторически данни и графики, което включва разпознаване на трендови линии, съпротива, подкрепа (термини от анализа) и различни технически модели. Това позволява на инвеститорите да правят по-информирани решения, основани на сложни анализи на пазарните условия.

Фундаменталният анализ, от друга страна, включва оценка на икономически, финансови фактори, счетоводните показатели и дейността на една компания, които влияят на стойността на активите й и на нейните акции. ChatGPT може да обработва и анализира различни финансови отчети, новини в реално време, икономически индикатори и други макроикономически данни, за да предложи поглед върху финансовото здраве и потенциала за растеж на компаниите. Това обхваща всичко от анализ на печалбата на акция до изучаване на пазарните тенденции и икономическите цикли.

Тази интеграция на технически и фундаментален анализ, подкрепена от способността на ChatGPT да анализира голямо количество данни, предлага на инвеститорите по-дълбоко разбиране и широки перспективи. Това не само помага в определянето на стратегии за инвестиране, но също така стимулира иновативните подходи във финансовия анализ. Неслучайно изкуственият интелект навлиза все повече в компаниите за управление на активи, за да им помага при смятане на нови алгоритми за търговия и извличане на доходност.

С предоставянето на достатъчно на брой снимки, описващи базисни параметри, вие може да получите един сравнително добър технически анализ, които да описва оформящите се трендове, нивата на съпорт, патерните - ако такива има, и т.н. Все пак не бива да се доверяваме напълно на какъвто и да било анализ и трябва да проверяваме написаното многократно, но новите възможности, предоставени от подобна функция, могат значително да повлияят на креативността на мнозина.

Комплексни визуални данни. ChatGPT също така може да анализира и извлича информация от сложни визуални данни, като например таблиците в документи или изображения. Това е особено важно в областите на науката и бизнес анализите, където е нужно бързо разпознаване и обработка на голямо количество информация. Просто пратете скрийншот на някоя таблица, опишете дали ви трябва "цялата" или само определени графи и ChatGPT може да ви предостави тази информация, така че вместо да трябва да я вадите на ръка, просто може да я копирате и поставите в Excel например.

Изследване и образование. Една от ключовите области, в които ChatGPT намира приложение, е образованието. Способността му да генерира подробни отговори на въпроси, да обяснява сложни концепции и да предлага обучителни ресурси го прави ценен помощник за студенти и преподаватели. Той може да поддържа обучението чрез интерактивни уроци, помагайки на учещите да разбират и запомнят информацията по-ефективно.

ChatGPT проявява способности и в сферата на креативното писане. От създаването на кратки истории до генерирането на уникално съдържание за блогове и социални медии, AI може да бъде полезен инструмент за писатели и маркетолози, като улеснява процеса на създаване на съдържание и предлага новаторски идеи и перспективи.

В света на програмирането и разработката на софтуер ChatGPT също се проявява като ценен помощник, а дори опитни програмисти споделят, че спестява изключително много време и усилия за разработването на повтарящи се проекти. Той може да предложи кодови фрагменти, да помогне при отстраняването на грешки или да предложи алтернативни решения на проблем.

Колко струва

Цената на услугите на ChatGPT варира, като предлага безплатен и Plus план, за да отговори на разнообразните нужди на своите потребители. Безплатната версия на ChatGPT предоставя основни функции, стандартни въпроси и отговори, генериране на текст и прости анализи. Това прави технологията достъпна за широк кръг от хора, което е ключово за насърчаване на иновациите и образованието, но за Plus и по-стойностните функции трябва да се плати около 40 лева на месец.

С платената версия потребителите получават достъп до разширени възможности, по-голяма прецизност и специализирани отговори както по-детайлен анализ на изображения, разширени опции за персонализация и интеграция с други софтуерни платформи. Платените планове са подходящи за професионалисти и бизнеси, които търсят по-дълбоки аналитични способности и индивидуални решения.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    jwq58646890 avatar :-|
    jwq58646890
    • + 1

    Досега не съм успял да накарам този или който и да било чат-бот да отговаря, без да си измисля несъществуващи факти. Което ги прави неизползваеми.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1
    • + 2

    Засега.

    Нередност?
Нов коментар