Broadcom приключи придобиването на VMware

Обикновените акции на VMware ще спрат да се търгуват на NYSE

Китайският регулатор е одобрил придобиването с няколко "ограничителни условия"
Китайският регулатор е одобрил придобиването с няколко "ограничителни условия"
Китайският регулатор е одобрил придобиването с няколко "ограничителни условия"    ©  Reuters
Китайският регулатор е одобрил придобиването с няколко "ограничителни условия"    ©  Reuters

Американският производител на полупроводници Broadcom обяви, че е приключил сделката за придобиване на компанията за облачни изчисления и виртуализация VMware (която развива дейност в България) на стойност 69 млрд. долара, след като по-рано обяви, че е получила одобрението на Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR). Това беше последният антимонополен регулатор, който трябваше да одобри сделката. Според изявление на SAMR, цитирано от Financial Times, китайският регулатор е одобрил придобиването с няколко "ограничителни условия".

"Broadcom Inc. и VMware, Inc. обявиха днес, че са получили всички необходими регулаторни одобрения и възнамеряват да приключат придобиването на VMware от Broadcom на 22 ноември 2023 г.", се казва в общото изявление на компаниите от вторник.

Сделката беше една от най-големите в глобален мащаб, когато беше обявена през май 2022 г. Тя е поредната част от усилията на главния изпълнителен директор Хок Тан да стимулира софтуерния бизнес на производителя на чипове.

Преди да получи китайското одобрение, сделката вече получи зелена светлина от Австралия, Бразилия, Канада, ЕС, Израел, Япония, Южна Африка, Южна Корея, Тайван и Обединеното кралство, както и не е имало пречки пред приключването ѝ съгласно американското законодателство, се казва в изявлението на компаниите.

Забавена сделка

Първоначалната дата за приключване на сделката е била 30 октомври, но е била забавена от китайския регулатор главно заради повишеното геополитическо напрежение между Китай и САЩ, съобщи миналия месец FT, позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

Тази седмица SAMR заяви, че е възобновила разглеждането на сделката в петък, а в понеделник Broadcom е представила допълнителен "ангажиращ план", който ще намали пазарното въздействие на обединението на двете компании, улеснявайки одобрението на сделката.

В китайското регулаторно известие се казва, че одобрението му зависи от това дали слятото предприятие няма да злоупотребява с пазарната си позиция, включително дали ще позволи оперативна съвместимост между сървърите на VMware и доставчици на хардуер от трети страни. В него се добавя също така, че слятата компания трябва да предприеме "защитни мерки", за да защити "чувствителната информация" на конкурентите на Broadcom, добавя FT.