🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nvidia не е единствената, която печели от "златната треска" на изкуствения интелект

Продажбата на специализирани чипове и инфраструктура се превръща в индустрия за трилиони долари

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В една сива правоъгълна сграда в покрайнините на Сан Хосе са разположени редици от мигащи машини. Плетеници от цветни кабели свързват високопроизводителни сървъри, мрежово оборудване и системи за съхранение на данни. Над тях жужат обемисти охлаждащи инсталации. Шумът принуждава посетителите да крещят.

Сградата принадлежи на Equinix, компания, отдаваща под наем помещения за центрове за данни. Оборудването в нея е на компании от корпоративни гиганти до стартъпи, които все по-често го използват за управление на своите системи за изкуствен интелект (AI). "Златната треска" на изкуствения интелект, стимулирана от изумителната комплексност на "генеративните" системи като популярния виртуален събеседник ChatGPT, обещава да донесе огромни печалби на тези, които се възползват от потенциала на технологията. Както в началото на всяка златна треска обаче, тя вече носи богатство на продавачите на необходимите кирки и лопати.

На 24 май Nvidia, която проектира използваните от много сървъри с AI полупроводници, надмина прогнозите на анализаторите за приходите и печалбата за трите месеца до април. През текущото тримесечие тя очаква продажби от 11 млрд. долара, което отново е доста над прогнозите на Уолстрийт.

След като цената на акциите ѝ скочи с 30% на следващия ден, пазарната стойност на компанията започна да се доближава до 1 трлн. долара, за да я достигне няколко дни по-късно. Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на Nvidia, заяви на 29 май, че светът се намира в "повратната точка на нова компютърна ера".

Повратна точка

Други фирми за чипове, от проектанти като AMD до производители като тайванската TSMC, са обхванати от вълнението около AI. Също така и доставчиците на друга компютърна инфраструктура - включваща всичко от цветните кабели, шумните климатици и центровете за данни до софтуера, който помага да се управляват AI моделите и да се събират данните. Равнопретеглен индекс от около 30 такива компании е нараснал с 40% от стартирането на ChatGPT през ноември в сравнение с 13% за технологичния индекс NASDAQ. "Появява се нов технологичен дял", обобщава Даниел Джефрис от лобистката група AI Infrastructure Alliance.

На пръв поглед техниката за AI не изглежда толкова вълнуваща, колкото интелигентните "големи езикови модели", стоящи зад ChatGPT, и бързо разширяващия се набор от конкуренти. Но тъй като създателите на модели и на приложения, които ги използват, се борят за парче от бъдещия AI пай, всички те в момента се нуждаят от изчислителна мощ - и то много.

Най-новите AI системи, включително генеративните, са много по-изчислително интензивни от по-старите, да не говорим за приложения, които не включват AI. Амин Вахдат, ръководител на AI инфраструктурата в Google Cloud Platform, подразделението за облачни изчисления на интернет гиганта, отбелязва, че през последните шест години размерите на моделите са нараствали десетократно всяка година. GPT-4, най-новата версия на модела, захранващ ChatGPT, анализира данни, използвайки вероятно 1 трлн. параметри, което е повече от пет пъти повече от предшественика ѝ. С нарастването на сложността на моделите съответно се увеличават и изчислителните нужди за тяхното обучение.

Веднъж обучени, изкуствените интелекти се нуждаят от по-малък капацитет за обработка на данни, за да бъдат използвани в процес, наречен разсъждение. Но като се има предвид обхватът на предлаганите приложения, кумулативно разсъждението също ще изисква много изчислителна мощ. Microsoft има повече от 2500 клиенти за услуга, използваща технологията на OpenAI, създателя на ChatGPT, от която софтуерният гигант притежава почти половината. Това е десетократно увеличение спрямо предходното тримесечие. Alphabet, компанията - майка на Google, има шест продукта с 2 млрд. или повече потребители в световен мащаб - и планира да ги обогати с генеративен изкуствен интелект.

Кой печели

Най-очевидните печеливши от нарастващото търсене на изчислителна мощ са проектантите на чипове. Продуктите на компании като Nvidia и AMD, които проектират чипове и ги произвеждат в компании като TSMC, се радват на голямо търсене, особено от страна на големите доставчици на облачни услуги, които захранват повечето AI приложения. По този начин AI е от полза за проектантите на чипове, тъй като се възползва от по-мощни чипове (които обикновено генерират по-високи маржове) и от по-голям брой от тях. Швейцарската банка UBS смята, че през следващите една-две години AI ще засили търсенето на специализирани чипове, наречени графични процесори (GPU), с 10-15 млрд. долара.

В резултат на това годишните приходи на Nvidia от центрове за данни, които представляват 56% от продажбите ѝ, могат да се удвоят. AMD ще представи нов GPU по-късно тази година. Въпреки че е много по-малък играч в проектирането на графични процесори от Nvidia, мащабът на бума на изкуствения интелект означава, че компанията е готова да се възползва, "дори ако получи само остатъците" от пазара, казва Стейси Расгон от брокерската компания Bernstein. Стартъпи за проектиране на чипове, фокусирани върху AI, като Cerebras и Graphcore се опитват да си извоюват име. PitchBook, доставчик на данни, изброява около 300 такива фирми.

Естествено, част от печалбата ще получат и производителите. През април шефът на TSMC, Ч.Ч. Уей, говори предпазливо за "допълнителен ръст в търсенето, свързано с изкуствения интелект". Инвеститорите бяха доста по-ентусиазирани. Цената на акциите на компанията се повиши с 10% след последните резултати на Nvidia, увеличавайки пазарната ѝ капитализация с около 20 млрд. долара. Сред по-малко очевидните бенефициенти са и компаниите, които позволяват в един процесор да се вграждат повече чипове. Нидерландската компания Besi произвежда инструментите, които спомагат за свързването на чиповете. Според Пиер Ферагу от New Street Research нидерландската компания контролира три четвърти от пазара за високопрецизно свързване. Цената на акциите й е скочила с повече от 50% през тази година.

UBS изчислява, че графичните процесори съставляват около половината от цената на специализираните сървъри с изкуствен интелект в сравнение с една десета от цената на стандартните сървъри. Но те не са единственото необходимо оборудване. За да работят като единен компютър, графичните процесори на центъра за данни също трябва да комуникират помежду си.

Това на свой ред изисква все по-усъвършенствано мрежово оборудване като комутатори, маршрутизатори и специализирани чипове. Според изследователската фирма 650 Group пазарът на такива комплекти се очаква да нараства с 40% годишно през следващите няколко години и да достигне близо 9 млрд. долара до 2027 г. Nvidia, която също лицензира такива комплекти, отговаря за 78% от световните продажби. Но конкуренти като калифорнийската фирма Arista Networks също се радват на интерес от страна на инвеститорите - цената на акциите ѝ се е повишила с близо 70% през последната година. Broadcom, която продава специализирани чипове, подпомагащи работата на мрежите, заяви, че годишните ѝ продажби на такива полупроводници ще се увеличат четирикратно през 2023 г. до 800 млн. долара.

AI бумът е добра новина и за компаниите, които сглобяват сървърите за центровете за данни, отбелязва Питър Рутен от изследователската компания IDC. Dell'Oro Group прогнозира, че центровете за данни по света ще увеличат дела на сървърите, предназначени за AI, от по-малко от 10% днес до около 20% през следващите пет години, а делът за оборудването в капиталовите разходи, предназначени за сървъри, на центровете за данни ще нарасне от около 20% днес до 45%.

Това ще бъде от полза за производители на сървъри като Wistron и Inventec от Тайван, които произвеждат сървъри по поръчка главно за големи доставчици на облачни услуги като Amazon Web Services (AWS) и Azure на Microsoft. По-малките производители също ще се справят добре. Ръководителите на Wiwynn, друг тайвански производител на сървъри, наскоро заявиха, че проектите, свързани с AI, представляват повече от половината от текущите им поръчки. Американската фирма Super Micro заяви, че през трите месеца до април AI продуктите са съставлявали 29% от продажбите ѝ при средно 20% през предходните 12 месеца.

За работата на този AI хардуер е необходим специализиран софтуер. Някои от тези програми се предлагат от хардуерните фирми; например софтуерната платформа на Nvidia, наречена CUDA, позволява на клиентите да се възползват максимално от нейните графични процесори. Други фирми създават приложения, които позволяват на фирмите за изкуствен интелект да управляват данни (Datagen, Pinecone, Scale AI) или да хостват големи езикови модели (HuggingFace, Replicate). PitchBook отчита около 80 такива стартъпа. Повече от 20 от тях са набрали нов капитал досега през тази година; Pinecone посочва като инвеститори Andreessen Horowitz и Tiger Global, гиганти в областта на рисковия капитал.

Подобно на хардуера, основните клиенти на голяма част от този софтуер са облачните гиганти. Заедно Amazon, Alphabet и Microsoft планират да направят капиталови разходи в размер на около 120 млрд. долара през тази година при 78 млрд. долара през 2022 г. Голяма част от тях ще отидат за разширяване на облачния им капацитет. Въпреки това търсенето на AI изчисления е толкова голямо, че дори те се борят да не изостават.

Това създава възможност за претенденти. През последните няколко години IBM, Nvidia и Equinix започнаха да предлагат достъп до GPU "като услуга". Увеличават се и облачните стартъпи, фокусирани върху AI. През март един от тях, Lambda, набра 44 млн. долара от инвеститори като Gradient Ventures, едно от подразделенията за рисков капитал на Google, и Грег Брокман, съосновател на OpenAI. Сделката оценява фирмата на около 200 млн. долара. Подобна компания - CoreWeave, набра 221 млн. долара през април, включително от Nvidia, при оценка от 2 млрд. долара. Браннин Макбий, съосновател на CoreWeave, твърди, че фокусът върху обслужването на клиентите и инфраструктурата, разработена на базата на AI, ѝ помагат да се конкурира с гигантите в облака.

Последната група победители в AI инфраструктурата е най-близо до предоставянето на реални "лопати" - наемодателите на центрове за данни. С нарастването на търсенето на изчислителни облаци техните имоти се запълват. През втората половина на 2022 г. незаетите площи в центровете за данни възлизат на рекордно ниските 3%. Специалисти като Equinix или нейния конкурент Digital Realty все повече се конкурират с големите мениджъри на активи, които искат да добавят центрове за данни към имотните си портфолиа. През 2021 г. Blackstone плати 10 млрд. долара за QTS Realty Trust, един от най-големите оператори на центрове за данни в Америка. През април Brookfield, канадският конкурент на Blackstone, който инвестира сериозно в центрове за данни, купи Data4, френска фирма за центрове за данни.

Продължаващото разрастване на дела на AI инфраструктурата все още може да се сблъска с ограничения. Едно от тях е енергийното. Голям инвеститор в центрове за данни отбелязва, че достъпът до електроенергия, на която центровете за данни са големи потребители, се очаква да забави развитието на нови центрове за данни в хъбове като Северна Вирджиния и Силициевата долина. Друга потенциална пречка е пренасочването от огромни AI модели и базирани в облака разсъждения към по-малки системи, които изискват по-малко изчислителна мощност за обучение и могат да извършват разсъждения на смартфон, какъвто е случаят с наскоро представената умалена версия на модела PaLM на Google.

Най-голямата въпросителна е свързана с продължителността на самия AI бум. Въпреки популярността на ChatGPT и подобните му рентабилните случаи на употреба на технологията остават неясни. В Силициевата долина възторгът може да се превърне в разочарование за един миг. Пазарната стойност на Nvidia се повиши през 2021 г., тъй като графичните ѝ процесори се оказаха идеални за добив на биткойн и други криптовалути, а след това се срина, когато криптобумът премина в крах.

И ако технологията действително оправдае претенциите си за трансформация, регулаторите могат да се намесят. Политиците по целия свят, притеснени от потенциала на генеративния AI да ликвидира работни места или да разпространява дезинформация, вече обмислят предпазни мерки. И наистина, на 11 май законодателите в ЕС предложиха набор от правила, които да ограничат чатботовете.

Всички тези ограничаващи фактори могат да забавят разгръщането на AI и по този начин да влошат перспективите пред фирмите, занимаващи се с AI инфраструктура. Но вероятно само малко. Дори ако генеративният AI не се окаже толкова трансформиращ, колкото твърдят неговите поддръжници, той почти сигурно ще бъде по-полезен от криптото. А има и много други, негенеративни изкуствени интелекти, които също се нуждаят от голяма изчислителна мощност. Нищо друго освен глобална забрана на генеративния AI, която не се очертава на хоризонта, няма да спре златната треска. И докато всички взимат участие в нея, продавачите на кирки и лопати ще печелят пари.2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev

    АИ няма да е толкова полезен, колкото се мисли и ще спихне балона. Защото води до генериране на съдържание, което НЕ е ново, а обобщава вече съществуващото, и го прави с такава скорост, с каквато човек не иска и не може и няма нужда да чете :-) Просто ще доведе до това, че който иска да свърши работа се обажда на човек и говори с него, а генерирането от АИ се пренебрегва ....

    Нередност?
Нов коментар