Управлението на данните е в основата за създаване на AI модели

Мария Косанова - управляващ директор на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium

Мария Косанова - управляващ директор на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium
Мария Косанова - управляващ директор на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium
Мария Косанова - управляващ директор на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium
Мария Косанова - управляващ директор на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече за възможностите на технологията ще може да научите по време на форума Intelligent IT 2024: Shaping the future of Technology and Business

2023 г. определено ще бъде запомнена с навлизането на генеративния AI. Какво промени това за компаниите в страната и за бизнеса глобално?

Към момента изкуственият интелект не е повлиял много на компаниите у нас. Макар в момента модерното разбиране за AI да е в лицето на ChatGPT и други подобни инструменти, изкуствен интелект имаше и преди чатбота на OpenAI. В този смисъл компаниите не са се променили особено много, защото те не са преживели някакъв бум или катарзис. Те ще се променят, ако това се отрази на техния бизнес позитивно.

За да се отрази на техния бизнес обаче, те трябва да мислят в посока да създадат цялостна стратегия, която да включва AI в себе си. Но изкуственият интелект не е цел, а само средство за изпълнение на целите. Компаниите трябва на първо място да определят предизвикателства, с които трябва да се справят, и на база на тях вече да изградят стратегия, като допуснат, че AI e един от инструментите, които ще им помогнат да решат тези бизнес проблеми. А когато говорим за AI, трябва да имаме предвид и всички подобни модели, било то аналитични или предиктивни, които влизат под общото наименование AI.

Кои са ключовите елементи за изграждането на подобна стратегия? Откъде трябва да започнат компаниите?

В HPE смятаме, че компаниите трябва да тръгнат оттам с какво разполагат в момента и как управляват най-ценния си ресурс - а извън хората, от техническа гледна точка, най-ценният ресурс са данните. И това е най-голямото предизвикателство. За да имаш модел на изкуствен интелект или какъвто и да е аналитичен или прогностичен модел, трябва да знаеш много добре къде се намират данните ти, какви са тези данни, как може да ги използваш, как да се съобразиш с всичките регулаторни изисквания и процедури за нормативно съответствие и най-вече дали можеш бързо и лесно да ги използваш и в реално време те да ти дават някаква стойност.

Малко са фирмите, които реално боравят с данните. В България, тъй като работим по много такива проекти, специално за аналитични модели и за създаване на модели, които да имат някаква стойност, почти навсякъде срещаме еднакви предизвикателства, независимо дали говорим за частен или за публичен сектор. Едно от основните технологични предизвикателства например е разположението на данните на различни места, често наричани силози или острови от данни. Също така компаниите имат доста остарели (legacy) технологии, които поради различни причини не могат да бъдат бързо променени. Така данните се оказват в облака, в инсталациите (on-premise), в някаква друга колокация, т.е. не са обединени и не са структурирани по един и същ начин.

Върху какви технологични решения може да стъпи бизнесът, за да се справи с тези предизвикателства? Къде трябва да търсим отговора и можем ли да го намерим вAI?

Няма еднозначен отговор, но HPE предлага няколко варианта, включително с AI.

HPE предоставя решение, което дава възможност на бизнеса да използва огромни количества от публични и частни данни, с които да се захранят приложения за анализ на данни и разработване на AI модели - от обучението до настройката. Подходът използва хибриден дизайн, което позволява AI базираните натоварвания да бъдат разположени там, където са важни - от периферията до облака. Това е отворено, цялостно решение за управление на бизнес, задвижван от AI, и предоставя софтуер, хардуер и комуникации за постигане на резултати, които променят играта. HPE AI-native архитектурата определено подхранва трансформацията на индустрията към бизнес, задвижван от AI.

Също така подпомагаме прилагането на стратегия, ориентирана към данните, при която управлението на ИТ инфраструктурата и услугите е опростено и позволява гъвкавост и адаптивност. HPE реализира този подход, при който достъпът и наличността на данните е гарантиран, данните са бързо достъпни винаги там, където са необходими, и се обработват в реално време. Едновременно с това те са защитени от рансъмуеър и кибератаки. HPE предоставя всички необходими средства за реализирането на тази стратегия.

Кои сектори имат най-голям интерес и полза от внедряването на AI решения?

Мога да дам пример с някои от глобалните проекти на HPE, при които използваме технологии в сферата на изкуствения интелект, анализа на данни и големите езикови модели. Интересни решения имаме във финансовата сфера за откриване на измами; в борбата с климатични промени за търсене на нови източници за електроенергия, които да са природосъобразни; в откриването на методи за изхранване на населението по света, включително чрез намиране на нови методи за отглеждане на култури, които не са типични за съответното място или почвата не позволява тяхното развитие; както и в здравеопазването при създаването на нови ваксини.

Тук, на местна почва, също имаме интересни проекти. Един от особено любопитните е пилотен проект в публичния сектор, свързан със справяне със замърсяването на въздуха. Повече подробности за решението и кой го осъществява ще можете да научите по време на форума ни Intelligent IT 2024: Shaping the future of Technology and Business, който ще се проведе на 27 февруари в "София Ивент Център".

В заключение какви са прогнозите ви за технологичните тенденции през 2024?

Сега всички технологични тенденции ще бъдат свързани под някаква форма с AI. Истината е, че за технологичните компании това не е нещо ново, но ще продължи да се засилва говореното за изкуствен интелект.

Следващото ниво на развитие пък са технологии, които да боравят с AI модели, и вече говорим за квантови изчисления. Но там все още сме много далеч, тъй като тепърва предстои да се откриват приложенията в полза на бизнеса в реалния свят. Така че за мен и през следващата година AI ще бъде в основата на всички технологии.