🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Телелинк бизнес сървисис" купува хърватската Sedam IT за 9 млн. евро

Българската компания търси разширение и в Източна, и в Западна Европа

Иван Житиянов, изпълнителен директор на "Телелинк бизнес сървисис груп"
Иван Житиянов, изпълнителен директор на "Телелинк бизнес сървисис груп"
Иван Житиянов, изпълнителен директор на "Телелинк бизнес сървисис груп"    ©  Цветелина Белутова
Иван Житиянов, изпълнителен директор на "Телелинк бизнес сървисис груп"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската технологична компания "Телелинк бизнес сървисис груп" ("ТБС груп") е сключила договор за придобиването на хърватската софтуерна Sedam IT. Сделката е за 9 млн. евро, като придобиването е за 100% от хърватската компания. Тя има около 12 млн. евро годишни приходи и 120 служители. Сделката трябва да бъде затворена до края на март.

Пред "Капитал" изпълнителният директор на "ТБС груп" Иван Житиянов коментира, че сделката е насочена към разширяването на бизнеса към европейски пазари. "Търсим икономии от мащаба и разнообразие на пазарите, в които можем да наемаме хора. Много е трудно да се стъпва на подобни пазари, защото никой не знае кой си. С придобиване става по-лесно и когато растеш в региона, след това е по-лесно да намериш клиенти в Западна Европа", казва Житиянов.

Преговорите за придобиване са продължили близо година и половина. Те са започнали през септември 2022 г. Преди това "ТБС груп" е разглеждала друга хърватска фирма, от която в крайна сметка се е отказала. "Параметрите на сделката са много добри. Купуваме на добър множител и в договора има стимули за нас да разширим бизнеса като нов собственик", казва Житиянов.

В центъра на Европа

Sedam IT има някои общи линии на бизнес с "ТБС груп", като управление на услуги и управление на мрежи за телекоми. Житиянов планира чрез знанията на българската компания хърватското дружество да започне да предлага и решения в сферата на киберсигурността. "Ако ще купуваме компания, трябва да разбираме добре нейния бизнес", казва той.

Основната цел на "ТБС груп" ще бъде да запази екипа на хърватската компания, който наброява 120 души, от които 50 са софтуерни разработчици, 40 са специалисти по IT инфраструктура, а останалите са бизнес администрация. Българската компания ще има свой екип от хора, който ще работи по обединението на двете компании.

Освен Sedam IT, "ТБС груп" разглежда потенциални придобивания в Словения и Румъния, но Житиянов уточнява, че все още е рано да се говори за последващи сделки. Голямата цел на "ТБС груп" е през следващите пет години да създаде силна обединена компания в Източна Европа, чрез която да поддържа и по-сериозно навлизане на западни пазари.

"В момента някои големи клиенти на Запад ни отказват, защото нямат доверие на малки по техните стандарти компании. Затова е нужно да имаме голям и стабилен бизнес в Източна Европа", казва още Житиянов и добавя, че след пет години общите приходи и броя на хората в компанията трябва да се е увеличил между два и три пъти.

"ТБС груп" се търгува на Българската фондова борса (БФБ) и има пазарна капитализация от 116 млн. лв.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар