eFellows планира активно разширяване на дейността си на българския пазар

Димитър Жеков, мениджър "Партньори" на технологичната компания

Димитър Жеков, мениджър "Партньори" на eFellows
Димитър Жеков, мениджър "Партньори" на eFellows
Димитър Жеков, мениджър "Партньори" на eFellows
Димитър Жеков, мениджър "Партньори" на eFellows
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според вашия 20-годишен опит във внедряването на технологични решения какви са най-големите предизвикателства пред организациите днес?

Нашият екип има богат опит в разработването и внедряването на модерни решения за киберсигурност. С течение на времето стана ясно, че секторът играе решаваща роля за организациите, изправени пред различни предизвикателства. Сред тези постоянни проблеми е непрекъснато развиващата се заплаха от киберпрестъпници, които усъвършенстват своите методи, което води до по-сложни и трудни за откриване атаки.

Друго значително препятствие е намирането и задържането на квалифицирани професионалисти в областта на киберсигурността, тъй като ограничените бюджети често възпрепятстват инвестирането в подходящи решения и стратегии. Освен това липсата на знания и култура на киберсигурността сред служителите може да бъде пагубна, докато съответствието с многобройни разпоредби, свързани със сигурността, може да бъде трудно и отнема много време.

Дигиталната трансформация на бизнеса изисква все по-сложни системи и взаимовръзка с наличната инфраструктура. Каква е ролята на мрежовата сигурност в проектите за вашите клиенти?

Мрежовата сигурност е жизненоважен аспект на проектите за цифрова трансформация на клиентите, служещ като основа за цялата система. Според мен ключовите компоненти на мрежовата сигурност включват дизайн на архитектура, защита на данните, осигуряване на поверителност, цялост и наличност на чувствителни бизнес данни, преминаващи през мрежата. Предотвратяването на неоторизиран достъп е от решаващо значение за защитата на мрежовите ресурси от хакери, зловреден софтуер и други киберзаплахи. Осигуряването на непрекъсната работа на мрежата и приложенията е от съществено значение за безпроблемните бизнес операции. И накрая, спазването на регулаторните изисквания помага на организациите да се съобразят с нормативните актове, свързани с информационната сигурност.

С какви технологични партньори си сътрудничите и как подбирате техните решения (някои клиенти твърдо държат на определени брандове)?

В eFellows установихме партньорства с уважавани технологични компании, за да осигурим на нашите клиенти първокласни решения за информационна сигурност. Тези сътрудничества включват Fortinet, Palo Alto Networks, IBM и Infoblox. Когато избираме технологични решения, вземаме предвид фактори като отговор на клиентските нужди, доказана ефективност и надеждност, иновация, съвместимост със съществуващата инфраструктура и конкурентна цена. Стремим се да предложим решения, които отговарят на клиентските предпочитания, като същевременно гарантират качество и ценова ефективност.

Как се справяте с един от съществените проблеми - недостигът на ИТ специалисти при клиентите за поддръжка на внедрените ИТ системи?

eFellows предлага разнообразна гама от решения за справяне с предизвикателствата, породени от недостига на ИТ специалисти. Тези решения включват управлявани услуги, при които eFellows поема цялостна или частична поддръжка на ИТ системите на клиентите, позволявайки им да разпределят ресурси към други задачи. Освен това предлагаме аутсорсинг на ИТ специалисти на временен или постоянен договор и консултантски услуги за разработване на стратегии за ефективно управление на ИТ ресурсите. С помощта на нашия опитен екип от висококвалифицирани ИТ специалисти ние си сътрудничим с клиенти за подобряване на сигурността на техните системи, насърчаване на иновациите и преодоляване на предизвикателствата, свързани с недостига на ИТ специалисти.

Доколко бизнесът с изнесените управлявани услуги (Managed Services) в областта на сигурността е развитв страната и какви се доверяват клиентите?

Пазарът на управлявани услуги в областта на сигурността в България е в начален етап на развитие, но отбелязва бърз растеж през последните години. Този ръст се задвижва от нарастващата киберпрестъпност, където компаниите все повече стават жертви на кибератаки, както и от недостига на ИТ специалисти и разширяването на облачните технологии, което създава нови рискове за сигурността. Управляваните услуги предлагат няколко предимства, включително намаляване на разходите за компаниите, които вече не трябва да инвестират в собствена инфраструктура и персонал. Те също така осигуряват повишена сигурност, гъвкавост при приспособяване към нуждите на всяка компания и непрекъсната поддръжка 24/7. eFellows, с богат опит в предоставянето на управлявани услуги в областта на сигурността, съчетава висококачествени услуги с удовлетворени клиенти и прозрачност в предоставянето на информация.

Какви са плановетеви за нашия пазар през следващата година?

Компанията планира активно разширяване на дейността си на българския пазар, включително предлагане на нови услуги в областта на киберсигурността. За да подкрепи този процес, eFellows стартира инициативата ZeroTrust.bg за предоставяне на по-широка гама от услуги. Намерението ни е да бъдем активни и да интегрираме иновативни решения от водещите брандове в този сегмент.