NIS2 и бизнесът: Подготовка и гарантирано съответствие с "Евиден България"

Глоби на стойност 10 млн. евро или 2% от годишния приход: Несъответствието с новата директива NIS2 може да ви струва скъпо

NIS2 и бизнесът: Подготовка и гарантирано съответствие с "Евиден България"
NIS2 и бизнесът: Подготовка и гарантирано съответствие с "Евиден България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Киберсигурността не е лукс, а необходимост: Кибератаките са все по-чести и могат да имат сериозни последици за вашия бизнес.

Нововъведената Директива NIS2 има за цел да повиши сигурността на мрежовите и информационните системи в ЕС, като изисква от операторите на критична инфраструктура и съществени услуги да прилагат подходящи мерки за сигурност и да докладват за всички инциденти на съответните органи.

Готов ли е вашият бизнес?

Крайният срок, в който държавите членки трябва да транспонират Директивата NIS2 в приложимото национално законодателство, е 17 октомври 2024 г. Това е изключително важен срок за предприятията, тъй като неспазването на директивата NIS2 може да доведе до уронване на репутацията и тежки нефинансови и финансови наказания.

Санкции за неспазване:

  • Предупреждения
  • Глоби
  • Временно или окончателно отнемане на лицензи
  • Временно или окончателно затваряне на предприятието
  • Правна отговорност на ръководството.

Що се отнася до административните глоби, в Директивата NIS2 внимателно се прави разграничение между съществени и важни субекти. За съществените субекти тя изисква от държавите членки да предвидят максимален размер на глобата 10 млн. евро или 2% от годишния приход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-висока.

Ето защо е от изключително значение дружествата да са напълно подготвени и да отговарят на изискванията преди крайната дата.

Киберсигурността струва много пари. Независимо дали вашата организация е подготвена вече, или тепърва започва да планира, Директивата NIS2 е на хоризонта. Тази нова правна диспозиция е въведена, за да гарантира отговорност и бърза реакция. Когато компания претърпи киберинцидент, навременната и адекватна реакция е от ключово значение.

NIS2 е непрекъснат процес. Не е достатъчно само да се съобразите с изискванията на директивата веднъж. Трябва да актуализирате и подобрявате системата си за киберсигурност постоянно, за да сте в крак с еволюиращите киберзаплахи.

Какви са отговорностите на организациите?

  • Прилагане на подходящи технически и организационни мерки за управление на рисковете
  • Назначаване на служител, отговорен за киберсигурността
  • Създаване на план за реагиране при киберинциденти
  • Редовно тестване и осъвременяване на системите за сигурност
  • Уведомяване на компетентните органи при киберинциденти.

В свят на нулево доверие всяка компютърна машина се нуждае от идентичност, а всяка идентичност трябва да се управлява.

Доверен партньор в това отношение е IT лидерът на глобално и местно ниво "Евиден България". Компанията осигурява киберсигурност за всяко устройство и работен процес. Със своите услуги по киберзащита, с екип, работещ 24/7, "Евиден" предлага не само бърза реакция при киберинцидент, но и разследване на причините и събиране на доказателства. Важно е, че услугите на "Евиден България" не се ограничават само до фирми на абонаментно обслужване, а са на разположение и за организации, които имат нужда от еднократна спешна киберпомощ.

Услуги на "Евиден България":

  • Управление на риск и съответствие
  • Сигурност на облачните услуги
  • Управление на достъпа
  • Сигурност в индустриална среда
  • Тестове за симулация на пробив
  • Управление и сканиране за уязвимости.

Не чакайте - подгответе своя бизнес в съответствие с новата Директива NIS2 и защитете бизнеса си от неблагоприятни последици и глоби.

За повече информация относно киберсигурността на вашия бизнес се свържете със специалистите от "Евиден" (лидер #1 в Европа за "Управлявани услуги за сигурност"*):

Станимир Сотиров, мениджър по ИТ сигурност и съответствие ([email protected]), и

Ивелин Тодоров, мениджър "Бизнес развитие" ([email protected]).

*По данни на Gartner