🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сградата на жп гарата в Нова Загора ще бъде запазена

Жителите на града трябваше да протестират, за да не бъде разрушено приемното здание при ремонта

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гражданският протест в Новата Загора предотврати разрушаването на приемното здание на жп гара Нова Загора. Събарянето й беше решено от Национална компания "Железопътна инфраструктура", след като така е разписала проекта си за реконструкция на няколко гари по линията София - Бургас.

Обяснението на НКЖИ е, че 103-годишната сграда не отговаряла на изисквания за натоварвания и земетръсна устойчивост и заради високата цена за реконструкция е взето решение да бъде изградена нова модерна сграда.

Жители на града обаче, включително с жива верига, протестираха, опитвайки се да защитят една от първите обществени сгради в населеното място след Освобождението, на която НКЖИ явно не е отчела културната стойност.

В крайна сметка служебният министър на транспорта Георги Тодоров реши да спре проекта за жп гара тип павилион на мястото на 103-годишната сграда-реликва, пишат от Гражданската инициатива за спасяване на приемното здание на жп гара Нова Загора. А по думите на зам.-министъра на културата доц. Пламен Славов ще има нов проект под надзора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Реконструкция

Емблематичната за града сграда няма да бъде разрушена, северната фасада ще бъде реставрирана, а южната ще бъде съобразена с изискванията за сигурността на пътниците и качеството на жп транспорта. В ход е и процедурата за обявяването на жп гарата за паметник на културата от местно значение. А петицията в защита на новозагорската жп гара е подписана от близо 2200 жители на града.

Представителите на гражданската инициатива все още не са уведомени официално за решението за запазване на жп гарата и съобщават, че остават в протестна готовност, докато получат писмени гаранции, че на никого повече няма да му хрумне да разруши важната за местната общност сграда.

Все още няма коментари
Нов коментар