🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приходите на държавните пристанища са с лек спад за първото полугодие

Финансовите им резултати се влошават с по-големи размери

Морската гара във Варна
Морската гара във Варна
Морската гара във Варна    ©  Надежда Чипева
Морската гара във Варна    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приходите на държавното пристанище Варна се свиват със 7.3% за първото полугодие на 2021 г. спрямо същия период година по-рано. Това показват междинният доклад за дейността на дружеството. Загубата на компанията се увеличава значително - с 54.5%, като от отрицателните 2.6 млн. лв. става 4.1 млн. лв.

Спад на приходите има и при пристанищен комплекс Русе - с 4.7%. Влошаване има и при финансовия резултат, въпреки че на компанията през април са изплатени 83 хил. лв. от приетите вземания към КТБ. При товарите по реката и държавния порт обаче има абсолютен ръст на количествата - 24%.

Лек спад с 1.2% има и при държавното дружество "Пристанище Бургас", което има много ограничени функции след концесионирането на основните му терминали от "БМФ Порт Бургас". То е с приходи за полугодието 2.4 млн. лв. Дружеството обаче успява да намали загубата си от 447 на 363 хил. лв.

Във варненски води

Приходите намаляват от 24.3 на 22.5 млн. лв., което логично се обяснява от компанията с намалените обработени товари. Точното число е 65 хил. тона по-малко. Най-голям е сривът при наливните товари, като при тях има спад с 9.5%, като надолу са и насипните. Докато при генералните се отчита ръст. Те обаче са само 14% от общите, като с най-голям дял са товарите в насипно състояние - 47.5%. Спад има и при средния престой на кораб на пристанището - от 90 на 79 часа.

В сравнение с предходната година средният списъчен списъчен състав на персонала е намален с 55 бр., а разходите за него отчитат лек ръст с 0.7%, като от 1 януари 2021 г. са увеличени основните заплати.

На реката

"Пристанищен комплекс Русе" включва терминалите Русе-изток, Русе-център, Силистра и Тутракан, както и ремонтно-техническа база Свищов, която не функционира. Приходите за полугодието са 2.3 млн. лв., като година по-рано са били 2.4 млн. лв. Финансовият резултат от 78 хил. се е превърнал в загуба от 19 хил.

През пристанищния комплекс са преминали 289 хил. тона товари, като година по-рано са били 228 хил. От тях насипните са 187 хил., които са 65% от общото количество, а генералните са 101 хил. Най-голям е ръстът при металите, които са се увеличили с 60%.

Шест от клиентите на порта държат 79% от товарооборота. Това са "Топлофикация Русе", "Промет стиил", "Рубишипс транспорт" и др.