Европейски пари за развитие на българската наука

Приоритет ще имат проекти в областта на информационните, еко- и енергоспестяващи технологии

Схемата стимулира изпълнението на дейности за създаване на нови или усъвършенстване на съществуващи иновативни продукти, процеси или услуги
Схемата стимулира изпълнението на дейности за създаване на нови или усъвършенстване на съществуващи иновативни продукти, процеси или услуги
Схемата стимулира изпълнението на дейности за създаване на нови или усъвършенстване на съществуващи иновативни продукти, процеси или услуги    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Схемата стимулира изпълнението на дейности за създаване на нови или усъвършенстване на съществуващи иновативни продукти, процеси или услуги    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Схемата "Подкрепа за научноизследователската и развойна дейност на българските предприятия" не е сред традиционните за оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 - 2013". Тя цели да стимулира изпълнението на научноизследователски и развойни проекти (за индустриални научни дейности или експериментално развитие) за създаване на нови или усъвършенстване на съществуващи иновативни продукти, процеси или услуги. По проекта могат да участват заедно или поотделно български предприятия и научноизследователски центрове, като задължително условие към координатора на проекта е да има най-малко 3 (три) приключени финансови години преди датата на подаване на проектното предложение по процедурата.

Три ключови компонента

Схемата е разделена на три компонента, като най-ключов е компонент 1, по който ще бъдат финансирани научноизследователски и развойни дейности при изпълнението на проектите. Компонент 1 от своя страна е разделен на 2 подварианта - вариант А: индустриални научни изследвания, и вариант Б: експериментално развитие. По настоящата процедура са допустими проекти, които се отнасят САМО за индустриални научни изследвания или САМО за експериментално развитие, като, в случай че кандидат желае да реализира проект и в двете сфери, следва да представи две отделни предложения. Компонент 2 "Подкрепа за МСП във връзка с права върху индустриална собственост" – подкрепата по този компонент цели да предостави на предприятията достъп до професионални услуги и/или консултации, свързани с придобиването на права по индустриална собственост върху създаваните по проекта иновативни продукти на национално и/или международно равнище.

Компонент 3 "Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение и визуализация на проекта" – по този компонент се предоставя подкрепа за подготовка на проектните предложения по настоящата процедура, както и за дейностите за осигуряване на визуализация по отношение на реализирания проект.

Интензитет на помощта

Интензитетът на безвъзмездната помощ (процентът на съфинансиране) зависи от категорията на кандидата – дали е микро-, малко, средно или голямо предприятие. В случаите, в които проектът се изпълнява в партньорство, интензитетът на помощта се определя поотделно за всеки получател на помощ (координатор и партньор/и) като процент от допустимите разходи, които той извършва. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ по всеки индивидуален проект независимо от избраната комбинация от компоненти не може да надхвърля 500 000 (петстотин хиляди) лева.

Какво ще бъде финансирано

По проекта може да се изплащат възнаграждения на персонал за извършване на научноизследователска дейност по разработването на иновативен продукт. Не се допуска закупуване на оборудване, но такова може да бъде наемано, както и сгради и помещения, необходими за изпълнение на проекта. Нашият опит показва, че един от най-полезните разходи, допустими по настоящата схема, е възможността да се закупуват материали и консумативи, които да бъдат използвани за научноизследователската и развойна дейност по проекта. Липсата на скъпи консумативи често пъти е пречка за изследователските институти в Централна и Източна Европа при реализирането на техните проекти. В този смисъл схемата може да бъде от изключителна полза за развитие на науката в България.
Схемата предвижда и заплащане за външни услуги, свързани  пряко с осъществяване на научноизследователската и развойна дейност по проекта, когато те не могат да бъдат извършени от кандидата. При проектите за експериментално развитие са допустими и разходи за създаване или финализиране на опитен образец.

В заключение е важно да бъде отбелязано, че приоритет ще бъде даван на проекти в областта на информационните, еко- и енергоспестяващи технологии и такива, свързани със здравето.

*Сирма Митова е консултант в ЕВРОПРОДЖЕКТ - френско-българска консултантска фирма, специализирана в разработването на европейски проекти. Създадена е през 2005 г. с цел подпомагане на български фирми и изследователски центрове да развиват иновативни идеи и решения. Екипът на ЕВРОПРОДЖЕКТ има опит по програма ФАР и рамковите програми на Европейската комисия. Компанията е развила широка мрежа от партньори сред 27-те страни членки, както и в Западните Балкани и асоциираните към 7РП страни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 1
    • + 2

    Трябва да се борим за развитието на българската наука - всяко вложено евро ще се възвърне многократно с годините.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал