🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврофинансиране за социално предприемачество

През новия програмен период в ЕС ще се отпуснат повече средства за изпълнение на такива проекти

Целта на финансирането по ОП "Човешки ресурси" е да се улесни достъпът до заетост и да се осигури подкрепа за социалното включване на уязвими групи
Целта на финансирането по ОП "Човешки ресурси" е да се улесни достъпът до заетост и да се осигури подкрепа за социалното включване на уязвими групи
Целта на финансирането по ОП "Човешки ресурси" е да се улесни достъпът до заетост и да се осигури подкрепа за социалното включване на уязвими групи    ©  Красимир Юскеселиев
Целта на финансирането по ОП "Човешки ресурси" е да се улесни достъпът до заетост и да се осигури подкрепа за социалното включване на уязвими групи    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от основните цели на стратегията за растеж на Европейския съюз (ЕС) през следващото десетилетие - "Европа 2020", е развитието на социалното предприемачество и утвърждаването му като бизнес модел, който генерира социална стойност, допринася за постигането на интелигентен и устойчив растеж и същевременно спомага за намаляване на бедността и социалното изключване. Поради тази причина през новия програмен период за цяла Европа са отпуснати повече средства за финансиране на проекти на социални предприятия.

Социално предприемачество в България

Законодателството, което урежда статута и регулира дейността на социалните предприятия в България, е слабо развито. В него липсва легална дефиниция за социално предприятие, както и норми, уреждащи статута, формата и дейността на социалното предприятие. Единственият законодателно регулиран тип предприятия са специализираните предприятия и кооперациите на хора с увреждания.

Въпреки липсата на законова уредба практиката в България показва, че съществуват организации, които развиват социално предприемачество и се самоопределят като социални предприятия. Няколко са моделите за социални предприятия, които преимуществено се развиват от нестопански организации: като работодатели на хора от рискови социални групи, като осъществяващи услуги в полза на такива целеви групи и извършващи социални дейности в най-широк смисъл.

Възможности за финансиране

През настоящия програмен период 2014 - 2020 социалното предприемачество в България ще се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", приоритетна ос 2 "Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване", конкретно в процедура "Развитие на социалното предприемачество".

Целта на процедурата е да се улесни достъпът до заетост и да се осигури подкрепа за социалното включване на уязвими групи чрез създаване на подходящи условия за тяхната професионална интеграция. Дейностите трябва да са насочени към осигуряване на подкрепа за създаване на нови и разширяване дейността на вече съществуващи социални предприятия, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания във връзка с осигуряване на заетост. Очаква се да бъде отворена през тази година и ще има бюджет от 15 млн. лв.

Програмите за териториално сътрудничество (ПТС) също предлагат много възможности за финансиране на социалното предприемачество. В ПТС Гърция-България 2014 - 2020 една от тематичните цели и инвестиционни приоритети е "Увеличаване на капацитета на социалните предприятия в трансграничния регион". Дейностите, за които бенефициентите могат да кандидатстват, са:

- Подпомагане създаването и функционирането на социални предприятия, които предоставят иновативни решения и популяризират пазара на труда и социалните услуги сред населението от трансграничния регион - Подпомагане на социалния "франчайзинг", в т.ч. обмяна на бизнес модели между трансгранични социални предприятия

- Подпомагане развитието и изпълнението на методологии за наблюдение и оценка на социални, икономически и природни въздействия върху развитието на трансграничния регион.

В ПТС Балкани-Средиземно море 2014 - 2020 ще се подпомага изграждането на мрежи за сътрудничество между социални предприемачи от региона с цел утвърждаване на този икономически сектор и създаване на устойчиви работни места в трансграничните региони.

В останалите териториални програми социалното предприемачество не е изнесено като отделен приоритет, но за сметка на това включването на отделни социални целеви групи ще бъде приоритизирано при оценка на проекти. Такъв е случаят например с трансграничната програма със Сърбия, където ще се финансират проекти в подкрепа на младежкото предприемачество. В стратегията за Дунавския регион в България за новия програмен период един от основните приоритети е интеграцията на хората в неравностойно положение.

Социалното предприемачество е засегнато и в рамковите програми на ЕС - програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" и програмата за образование "Еразъм+", където са приоритизирани два основни аспекта на социалното предприемачество – младежката заетост и обучението през целия живот. Допустими дейности са както анализи и развитие на стратегии за справяне със съответния социален проблем, така и повишаване на професионалната квалификация на младежи и други възрастови групи или на такива в неравностойно положение.

Социалното предприемачество е доказано ефективен инструмент за третиране на обществено значими социални проблеми чрез бизнес дейности и организации в много европейски държави. В страни като Италия, Великобритания, Белгия и Франция то вече представлява съществен сегмент от бизнеса и обществените нагласи към него са все по-позитивни и подкрепящи.

Какъв е опитът в Европа

В Европа социалните предприятия са познати от години, но набират скорост едва след 2000 г., когато част от държавите - членки на ЕС, започват да въвеждат правна дефиниция и характеристики на "социално предприятие". Във Великобритания например предприятията, които искат да бъдат признати като социални, трябва да упражняват "бизнес със социална цел, при който голяма част от печалбата се реинвестира в социалната мисия и структура". Във Финландия изискването е поне 30% от наетите работници да са с увреждания или трайно безработни.

Социалното предприятие е термин, който ще продължава да се разширява и развива. На този етап с него се характеризират онези структури, организации и предприятия, които развиват стопанска дейност с главна цел постигане на социален ефект и решаване на конкретен социален проблем. Този вид стопанска дейност може да се раздели на две основни форми:

- Предоставяне на услуги на хора в неравностойно положение като достъп до жилища, здравеопазване, помощ за възрастни хора или лица с увреждания, грижа за деца, достъп до заетост и обучение

- Производство на стоки или услуги със социална цел, което включва социална и професионална интеграция чрез средствата за достъп до заетост за хора в неравностойно положение, по-специално поради недостатъчна квалификация или социални или професионални проблеми, водещи до изключване и маргинализация.

Авторът е консултант в "Интегрити консултинг", член на БАКЕП

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал