🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как компаниите за храни да получат еврофинансиране

Приемът на документи за инвестиции в преработка на селскостопански продукти се очаква да започне на 16 ноември

Финансовата помощ се получава след изпълнението на проекта, така че кандидатите трябва да бъдат сигурни, че ще могат да осигурят банков кредит или да имат друг източник за финансирането му.
Финансовата помощ се получава след изпълнението на проекта, така че кандидатите трябва да бъдат сигурни, че ще могат да осигурят банков кредит или да имат друг източник за финансирането му.
Финансовата помощ се получава след изпълнението на проекта, така че кандидатите трябва да бъдат сигурни, че ще могат да осигурят банков кредит или да имат друг източник за финансирането му.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Финансовата помощ се получава след изпълнението на проекта, така че кандидатите трябва да бъдат сигурни, че ще могат да осигурят банков кредит или да имат друг източник за финансирането му.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

100

млн. евро са планираните субсидии по подмярката.

Очаква се голям интерес, тъй като през последните две години компаниите от хранително-вкусовата промишленост нямаха възможност да кандидатстват за подобни инвестиции.

Първият прием по подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" на Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. се очаква да започне на 16 ноември с бюджет от 100 млн. евро. Имайки предвид факта, че през последните две години компаниите от хранително-вкусовата промишленост нямаха възможност да кандидатстват за подобни инвестиции, се предполага, че интересът ще е голям. Наредбата за прием с условията за кандидатстване ще бъде публикувана в Държавен вестник през октомври. Навременната и успешна подготовка на един успешен проект все още остава трудно начинание за мнозина кандидати. Тъй като конкуренцията ще е голяма, добре е да се имат предвид няколко важни съвета за подготовката на добро и качествено проектно предложение.

Избор на подходящите консултанти

С помощта на консултант с богат професионален опит ще "скицирате" и оформите своите проектни идеи и концепции, които ще бъдат решаващи за успешното изпълнение на проекта и получаването на безвъзмездната финансова помощ.

Добрите консултанти се запознават подробно с бизнес идеята, разглеждат и анализират проектните намерения, съпоставяйки ги с условията на програмата. Тя не финансира всичко и е добре консултантът да ви го каже. Всеки проект и клиент са уникални, така че с консултантите работите заедно по изчистване на цялостната концепция на проекта и най–подходящия план за действие спрямо нуждите. От добрия консултант се очаква да бъде честен с вас по отношение на шансовете да спечелите проект. Ако ви кажат "Имате 100% гаранция за успех", това не е знак за професионална услуга. Символ на професионализъм е работата с писмен договор, в който са описани задълженията на двете страни по отношение на подготовката на проекта, административното му отчитане и получаване на безвъзмездната финансова помощ. Ако проектът не е управляван съгласно правилата на програмата, рискът от финансова корекция върху одобрените средства се увеличава. Качествената консултантска услуга предполага ясна схема на заплащане. Добрият консултант ще следи всяка стъпка на проекта ви, ще предупреждава за важни срокове и действия и отношението му е персонално.

Подготовка на документи

Обикновено всяка грантова програма има свои образци за попълване на необходимата информация, затова има няколко основни принципа, които трябва да се спазят за успешен проект.

Първо, трябва да се напише ясно какво ще прави кандидатстващата организация – какво ще преработва – количество, годишна натовареност и др. Второ, как ще се прави - с какви машини/техника, производствена програма и др. Трето, кой ще го прави - доставчици на машини/техника/оборудване и др. Четвърто, колко ще струва - себестойност на продукцията, разходи по купуване на машини/техника/оборудване и др. Проектът трябва да убеди финансиращата организация, че предложените дейности са стабилни, което става на база анализ на общите нужди за фирмата, опит, изготвяне на бизнес план. Проектът трябва да показва, че фирмата може да извърши планираните дейности и разполага с технически и административен капацитет, както е и осигурила финансови средства за изпълнението на проекта. Важно е цените за предлаганите по проекта дейности да са реалистични и разумни. Не на последно място, проектът трябва да е изграден върху силните страни на кандидата, т.е. опит, стратегия, обществена подкрепа или подкрепа на държавни институции, бизнес среди и др.

Планиране на инвестицията

За окончателната реализация на проекта ще са необходими между една и две години. Затова трябва да кандидатствате не за това, което ви е необходимо днес, а за това, което ще ви трябва след година-две. Финансовата помощ се получава след изпълнението на проекта, така че компаниите трябва да бъдат сигурни, че ще могат да осигурят банков кредит или да имат друг източник за префинансирането му. При избора на оборудване - то трябва да е такова, което ще отговаря от технологична гледна точка на намеренията на компанията за година напред.

Класиране

На последното трето заседание на Комитета по наблюдение на програмата от 25 септември 2015 г. бяха одобрени критериите за подбор на проектни предложения по подмярка 4.2. През новия програмен период съществена разлика е изискването за минимален брой от 10 точки по критериите за оценка. Изключително важно е да се знае, че приоритетизиране на проектите ще се прави при подаване на проектни предложения с бюджет превишаващ бюджета на приема за тази година.

В този случай фонд "Земеделие" извършва ранкинг на проектните предложения по отделните приоритети: - Проекти за инвестиции за преработка на суровини от чувствителните сектори – ще се дава предимство на проекти, които ще преработват суровини от растителен и животински произход, попадащи в обхвата на чувствителните сектори; - Проекти за въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии и иновации в преработвателната промишленост – ще се дава предимство на проекти, чиито инвестиции водят по повишаване на енергийната ефективност или са свързани с въвеждането на иновации за предприятието; - Проекти с инвестиции за постигане стандартите на ЕС, включително такива за намаляване на емисиите при производство на енергия от биомаса – ще се дава предимство на проекти, свързани с минималните стандарти за защита и хуманно отношение към животните и намаляване до минимум на страданията им по време на клане и/или инвестиции водещи до намаляване на емисиите;
- Проекти за преработка на биологични суровини и производство на биологични продукти – ще се дава предимство на проекти и инвестиции за преработка и производство на сертифицирани биологични продукти; - Проекти и инвестиции за насърчаване на кооперирането и интеграцията между земеделските производители и предприятията от преработвателната промишленост – ще се дава предимство на проекти, свързани с преработка на собствено произведена земеделска продукция от кандидата или от членовете на групата/организациите на производители; - Проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост на територията на селските райони - ще се дава предимство на проекти, изпълнявани на територията на селски райони и/или създаващи заетост за предприятия за проекти, които ще се изпълняват на територии извън селските райони;

- Проекти, изпълнявани в Северозападния район или в райони с природни и други специфични ограничения - ще се дава предимство на проекти, изпълнявани на територията на областите Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.

В заключение след официалното обнародване на наредбата най-добре е всички потенциални кандидати подробно да се запознаят с придружителните документи – заявление за кандидатстване и бизнес план, които ще се различават от добре познатите им от аналогичната мярка 123 от приключващата програма за периода 2007 - 2013 г.

-----------------

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал